Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemarni roditelji

Odumro mozak djevojčice koju su Poljaci ostavili u autu na + 40

ago muratović (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/5
13.07.2011.
u 10:55

Djevojčica od šest godina bila je u automobilu 45 minuta, a roditelji su je ostavili jer je spavala. Jedva je preživjela toplinski udar

Paklena srpanjska vrućina ostavit će trajne posljedice na šestogodišnjoj djevojčici iz Poljske koju su roditelji, oboje 31-godišnjaci, u subotu čitavih 45 minuta ostavili zatvorenu u automobilu u Omišlju na otoku Krku gdje su na ljetovanju.

Biti će ovisna o drugima

– Njezino je stanje izuzetno teško, djelomično su se oporavile funkcije bubrega i jetre, ali ne i mozga, a upitno je hoće li se ikada i oporaviti – kazao nam je dr. Igor Prpić, predstojnik riječke Klinike za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida kamo je prebačena nakon pružene prve pomoći u Domu zdravlja Krk. Djevojčica je doživjela toplinski udar. Sada je pri svijesti, ali ne reagira na vanjske podražaje pa liječnici procjenjuju da će vjerojatno doživotno biti ovisna o tuđoj pomoći. Njezini roditelji kazneno su prijavljeni zbog zapuštanja i zlostavljanja djeteta, odnosno kaznenog djela tjelesne ozljede iz nehaja. Liječnicima su pokušali objasniti kako je njihova djevojčica zaspala u automobilu pa je nisu željeli buditi.

Komunikacija s njima je otežana jer govore isključivo poljski. Ago Muratović, vlasnik apartmana, u kojem su uz ovu odsjele još dvije poljske obitelji sa šestero djece, kaže kako ih je upravo dan ranije upozorio na opasnost od visokih temperatura.

– Rekao sam im da čuvaju djecu. To su fini, pristojni ljudi. Baš su se taj dan ranije vratili s mora. Ja sam sa suprugom još bio na plaži. Kada smo se vratili, djevojčici je već pozlilo. Žena mi je medicinska sestra pa je priskočila pomoći. Nije bilo druge, sjeo sam u auto i odjurio prema Domu zdravlja u Krku. Malu su našli u autu, mislili su da spava, a njoj je već bilo loše – rekao je A. Muratović. Svakome tko ima djecu to se, kaže, može dogoditi.

Kad zakuha mozak

U subotu na širem riječkom području u popodnevnim su satima izmjerena 33 stupnja. U zatvorenom automobilu temperatura vrtoglavo raste i iznad 40 stupnjeva, što nakon više od pola sata izaziva toplinski udar. Time su sve životne funkcije ugrožene, osobito mozak koji doslovce zakuha. Nažalost, upravo se to dogodilo djevojčici iz Poljske.

Komentara 96

BE
belizar
11:10 13.07.2011.

a bit će da su zaboravili na dijete, jer su išli vidjeti \'Marjanskog isusa\'...valjda su mislili da je već sagrađen:)

LI
Livijo
12:07 13.07.2011.

Zahvaljujuci socijalnom okruzenju i stanju u drustvu, nemamo pravo govoriti o \"odgoju\" nego o \"uzgoju djece\" vec odavno smo djelimice i sami dio te \"masinerije\".

Avatar Kairosa
Kairosa
11:44 13.07.2011.

Pa lijepo kažu da se ne ostavljaju djeca ni pas u autu na vrućini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije