Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR IZGLASAO

Krizni namet uveden na sve vrste primanja

sabor
Arhiva VL
Autori: Anita Malenica, Nikola Sever Šeni
24.09.2009.
u 12:14

Optimizam Hrvatskoj može vratiti samo odstupanje HDZ-a s vlasti - tvrdi Gordan Maras (SDP) poručujući ministru Šukeru da je HDZ taj koji širi pesimizam "jer zbog vaše politike građani ne vide izlaz iz krize".

Uvođenje kriznog poreza na sve primitke, a ne, kao dosad, na plaće i mirovine, oporba je nazivala haračem, a hadezeovci su uzvraćali da je riječ o porezu solidarnosti. Naime, od 1. listopada ove do 28. veljače 2011. kriznim porezom oporezivat će se svi primici od samostalne djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, primici na osnovi najamnine, zakupnine, iznajmljivanja stanova i soba, dohodak od kamata i osiguranja, ustupanja autorskih prava i dr. što je Vlada propustila učiniti pri uvođenju kriznog poreza.

Hrvatska nije osmanska, nego demokratska zemlja koja sve čini da izađe iz krize i sačuva radna mjesta – isticali su hadezeovci optužujući oporbenjake da time što porez nazivaju haračem ne poštuju hrvatsku državu.

Nisu dužni ostajali ni oporbenjaci pa je Gordan Maras (SDP) tvrdio da optimizam RH može vratiti samo odstupanje HDZ-a s vlasti. Poručio je ministru Šukeru da je HDZ taj koji širi pesimizam “jer zbog vaše politike građani ne vide izlaz iz krize”.
Rasprava u Saboru: Harač ili solidarnost
Njegovo izlaganje podignulo je temperaturu u redovima HDZ-a. Andrija Hebrang naglasio je da nije javnost krizni porez nazvala haračem, nego da je taj izraz u medijima nametnula oporba.

Predsjednik Odbora za financije dr. Goran Marić u ime Kluba HDZ-a Vladinu kriznu mjeru pravdao je time da se u državni proračun sada, u vrijeme krize, kani uprihoditi 110 milijuna kuna godišnje. Međutim izrazio je nadu da će primjena kriznog poreza trajati što kraće. No nije zaboravio pritom prozvati tvrtke koje ostvaruju najveću dobit da su u sadašnjem kriznom trenutku hrvatskog gospodarstva nepotrebno otpuštale radnike što je, kako kaže, dodatno pogoršalo gospodarsku situaciju.

HNS-ov Goran Beus Richembergh pozivao je hadezeovce da ne miješaju muslimansku vjeru i porez (harač). Tvrdi da Hrvatskoj "nisu potrebni ni harač za malu niti za veliku raju". Smeta ga i to što se predloženim zakonom planira oporezivanje štednje (životno i dopunsko mirovinsko osiguranje). Uvjeren je da je to samo korak da nam Vlada oporezuje štednju u bankama - upozorava Beus Richembergh.

I Damir Kajin (IDS) u svom stilu tvrdi da je, kada su haračlije harale u Srednjem vijeku, raji ostajalo 70 posto prihoda, jer je po jedna desetina išla Crkvi, vlasteli i kralju, a danas su nam porezna opterećenja najveća na kugli zemaljskoj.

Na učestalo oporbeno spominjanje harača burno je reagirao hadezeovac Dragan Vukić koje je rekao:

- Svi koji ovaj porez smatrate haračem, hrvatsku Vladu smatrate tuđinskom, a hrvatsku državu državom koja nije vaša.

Ključne riječi

Komentara 45

LI
Libela
12:46 24.09.2009.

SDP je prodajom većinskog udjela Deutche Telekomu omogućio najveću pljačku hrvatskog naroda (nakon JNA), preko naplate telefonskih računa s obračunskom minutom, govoriš 2 sekunde, platiš 60. SDP je u roku od godinu dana 2001./2002. poskupio benzin za 35%, iako stanje na svjetskom naftnom tržištu nije bilo dramatično. Zadužili su se enormno za izgraditi Dalmatinu, i onda nosili majice \"Ovo je naš dug\".

GA
gala
13:11 24.09.2009.

oporba uopće nema alternativu, jedino rješenje koji oni nude je pilatorsko pranje ruku i pozivanje mmf. e tad nebi prosvjedovali samo sindikati, nego i zdravstveno osoblje, prosvjetari, oni koji su socijalno ugroženi....

LU
luke
12:49 24.09.2009.

Čim više slušam ovu glupu oporbu, vidim da sadašnja vlada radi dobro svoj posao. Maras i Beus ama baš nikada nisu rekli ništa pametnoga, mislim da je vrijeme da takvi luzeri i neradnici zauvijek odlete iz sabora. pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije