Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

Krivcima za pljačku Fine u kojoj su poginuli zaštitari 70 godina

dubravko žugelj
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
12.12.2012.
u 15:00

Dubravko Žugelj osuđen je za ubojstvo na maksimalnu kaznu od 40 godina, Ivan Boršić i Ivica Štrk dobili su 10 godina

– Sva razbojništva za koja su se optuženici teretili bile su izuzetno dobro počinjene kriminalne aktivnosti koje izlaze iz modaliteta uobičajenih za ovakva djela. Da je tome tako, pokazuje i to što su počinitelji ostali neotkriveni nekoliko godina, sve do trenutka do kada Ivan Boršić u svojoj obrani nije priznao počinjenje djela. Koliko su dobro sva počinjena djela bila planirana, svjedoči i to što su optuženici prije toga radili izvide, odnosno pratili kada točno ima najviše novca u novčarskim ustanovama koje su planirali orobiti. Pribavljali su oružje za počinjenje djela, razbojstva su trajala kratko, a bježali su u vozilima koja su bila namijenjena samo tome.

Palili vozila

Ta vozila poslije su zapaljena, kako bi se uništili svi tragovi, a iznos novca kojeg su se domogli, također izlazi iz uobičajenih okvira – kazala je danas, među ostalim, Renata Miličević, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući nepravomoćnu presudu kojom je netom prije devetoricu od 11 optuženika ukupno osudila na 93 i pol godine zatvora zbog šest razbojstva počinjenih na području Zagreba između 2004. i 2008., u kojima je ukupno odneseno 6,4 milijuna kuna. Među tim razbojstvima, bila je i krvava pljačka Fine, kada su u rujnu 2005. u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu ubijeni Drago Renar i Stipe Mušan, dvojica zaštitara Sokol Marića, te je odneseno oko dva milijuna kuna. Petorica koja se za to teretila – Dubravko Žugelj, Ivan Boršić, Ante Roso, Ivica Štrk i Ivan Tucman – ukupno su nepravomoćno osuđeni na 70 godina zatvora. Najveću kaznu, maksimalnih 40 godina zatvora, dobio je Žugelj, koji je prema optužnici usmrtio dvojicu zaštitara hicima iz kalašnjikova. Ante Roso, kojem se sudilo u odsutnosti jer je u bijegu, osuđen je na šest godina zatvora, Tucman na četiri, dok su Boršić i Štrk osuđeni na jedinstvene kazne od po 10 godina zatvora svaki.

DNK na kapi

– Boršić, Tucman i Štrk priznali su počinjenje djela, dok je Žugelj to nijekao. Sud je vjerovao obranama Boršića, Tucmana i Štrka jer su njihova priznanja detaljna, a potkrijepljena su i iskazima drugih svjedoka, nalazima vještaka te snimkama nadzornih kamera. Roso se teretio da je bio organizator i to na način da je doznao kada novac dolazi u Finu te kakav je raspored prostorija. Te je informacije dojavio Boršiću, koji je okupio ostale i to u vrijeme dok je koristio slobodan vikend za izdržavanja kazne. Iako je Žugelj u obrani tvrdio da nije počinio to za što ga se tereti, zaboravio je da je na kapi u vozilu koje su počinitelji zapalili nakon bijega nađen njegov DNK – kazala je sutkinja.

Komentara 11

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
18:23 12.12.2012.

Ovo je zapravo strasn,o zamislite si idete na posao i dodu vam paraziti neradnici da vas pokradu cak vas i ubiju i takvim se sudi zatvor? jeste li vi normalni?

ZG
ZGexil
19:22 12.12.2012.

zanimljivo, u ovom zadnjem obojanom stupcu pise: " zajedno s petorkom iz fine morat ce vratiti sav novac kojeg su se domogli u razbojstvima." ako je tako, vrijedi li to i za nase politicare, kojima se dokaze koristoljublje i onihh "200 podobnih", koji su pokrali i unistili lijepu nasu, mogucu "malu svicarsku" ? ako je tako, kaj se ceka?

MA
Majur
16:30 12.12.2012.

I sta misli sudac cime ce se bavit ovi izrodi kad izadju iz zatvora?!?!?Svi do jednog su trebali dobit 40g...i da ih iz zatvora sa nogama unaprijed jednog dana iznesu pa bi bili svi mirniji nego cekat dan kad ce bagra bit pustena na ulicu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije