Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevini u zatvoru

Kriva samo dvojica od 6 optuženih za zločin u Pakračkoj Poljani

'13.06.2011., Zupanijski sud, Osijek - Citanje presude optuzenima zbog ratnog zlocina pocinjenog nad srpskim civilima krajem 1991. i pocetkom 1992. u naselju Ribnjaci. Damir Kufner.  Photo: Davor Javo
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
1/6
20.12.2011.
u 08:46

Antun Ivezić je iza rešetaka proveo 39 mjeseci, a godinu dana odležao je Davor Šimić, čiji je branitelj već najavio tužbu za sve pretrpljeno

Damir Kufner, Pavao Vancaš i Antun Ivezić pravomoćno su oslobođeni optužbi za ratni zločin nad srpskim civilima u Marinu Selu na lipičkom području 1991., a za Davora Šimića ta je optužba odbijena. Tomica Poletto iza rešetaka će, pak, provesti 15, a Željko Tutić 12 godina.

Vrhovni je sud tako u cijelosti potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku, gdje se vodio ponovljeni postupak.

Suđenje četvorici koji nisu proglašeni krivima državu će stajati milijune kuna. Osim što će morati platiti troškove njihove obrane, duguje im i naknadu što su mjesecima, kako se pokazalo, nevini sjedili u pritvoru. Prvi računi već su počeli stizati na adresu osječkog suda.

Više od 50 rasprava

Antun Ivezić iza rešetaka je proveo najviše vremena, čak tri godine i tri mjeseca. "Cijena" jednog dana neosnovanog pritvora inače je oko 350 kuna. No, tu je i iznos koji mogu zatražiti tužbom zbog duševnih boli, što je dodatnih 400-tinjak kuna po danu.

Tužbu protiv države već je najavio Šimićev odvjetnik Marko Dumančić.

– Gotovo godinu dana proveo je moj branjenik u pritvoru, naravno da ćemo tražiti naknadu nematerijalne štete. Branim ga od prvog dana, od 2007. godine, a otada je održano više od 50 rasprava, odvjetnički troškovi sigurno dosežu oko 600.000 kuna – navodi Marko Dumančić.

Za Šimića je optužnica, inače, prekvalificirana iz one za ratni zločin u protupravno lišavanje slobode, a za to je kazneno djelo, pak, nastupila zastara.

Igra lovice sa svjedocima

Damir Kufner, kojeg se teretilo po zapovjednoj odgovornosti, u pritvoru je bio 13 mjeseci. Požeški odvjetnik koji ga je zastupao samo u prvom postupku, kada je osuđen na četiri i pol godine zatvora, već je za svoj rad zatražio isplatu više od pola milijuna kuna. Na osječkom sudu ga je branila poznata zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković, a njezin račun tek će stići.

Samo za troškove ukupno šest branitelja četvorice nevinih iz državne bi blagajne tako moglo biti isplaćeno, procjenjujemo, najmanje pet milijuna kuna.

Šestorka je, inače, bila optužena za mučenja 24 srpska civila, pri čemu ih je čak sedamnaest ubijeno. Civili su dovođeni u improvizirani zatvor u ribarskoj kolibi, gdje su ih pojedini pripadnici voda Vojne policije mučili i tukli na najokrutnije načine. Prema optužnici, Damir Kufner je naredio dovođenja civila u čijim je kućama pronađeno oružje, a njihovo zlostavljanje nije spriječio.

Na ukupno 46 i pol godina zatvora osudio ih je u ožujku 2009. godine Županijski sud u Požegi. No, presuda je ukinuta zbog proceduralne pogreške i Vrhovni je sud suđenje vratio na početak. Glavni razlog za ukidanje bilo je to što su se iskazi preživjelih žrtava temeljili na iskazima koje su od njih uzeli haaški istražitelji.

Novo suđenje premješteno je u Osijek, a kao službeno obrazloženje za to naveden je nedostatak sudaca u Požegi. Zanimljivo je i kako je Tomica Poletto u Požegi osuđen na 16 godina zatvora, što zakonski nije moguće. Naime, prema prijašnjem zakonu, kazna je mogla biti do 15 ili iznositi "zaokruženih" 20 godina, koliko je bio i maksimum.

Usporedbe radi, Šimić je u Požegi osuđen na jednu, Vancaš na tri, a Ivezić na čak deset godina iza rešetaka. Tutić je bio kažnjen s dvanaest godina robije, isto kao i u ponovljenom postupku.

Oba postupka obilježila je, pak, prava igra lovice sa svjedocima. Jedna se žena, koja je trebala svjedočiti videolinkom iz Beograda, doslovce zabarikadirala u stan kada je policija došla privesti je na tamošnji sud. Pojedinci su čak mijenjali adrese.

Komentara 117

OB
-obrisani-
09:53 20.12.2011.

20.12.2011. u 09:51h ludi raka je napisao/la: hihihiihih ti dečko imaš ozbiljan problem ------------------------------------------ NARAVNO

OB
-obrisani-
09:58 20.12.2011.

ekipa sa Pakracke poljane je pucala u glavu 12-godisnje Aleksandre Zex i njene majke. I oni su bili oslobodjeni zbog \"proceduralnih greski\"

OB
-obrisani-
08:58 20.12.2011.

a sta je stim sto je timFakat Civilima u Kuci pronadjeno Oruzije--jel to nije Kaznjivo djelo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije