Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj studija

Sudac Polančecu: I kod političkih odluka treba poštivati zakon

Polančec
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
15.10.2010.
u 11:45

Damiru Polančecu godina i tri mjeseca zatvora. U državni proračun on i Petar Miletić moraju vratiti pola milijuna kuna te platiti svaki po dvije tisuće kuna sudskih troškova

Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva na zagrebačkom Županijskom sudu pred vijećem suca Ivana Turudića nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca. Riječ je o postupku pokrenutom protiv Polančeca zbog plaćanja pola milijuna kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za izradu fiktivne studije o konvalidaciji mirovina i radnog staža na područjima RH u vrijeme mandata snaga UN-a.

Smireno slušao presudu

Miletiću je pak izrečena nepravomoćna kazna od godine dana te zabrane obavljanja odvjetničkog poziva u trajanju od dvije godine. Uz to, obojica još moraju u državni proračun vratiti spomenutih pola milijuna kuna te platiti svaki po dvije tisuće kuna sudskih troškova. Time je završen prvi od postupaka koje je USKOK pokrenuo protiv za sada najvišeg državnog dužnosnika. Polančec je izricanje presude na gotovo sedmosatnom ročištu dočekao prilično smireno.

Tijekom rasprave čak mu je pošlo za rukom i nasmijati suca Turudića, no zbog njegova obrazloženja netom izrečene presude u trenutku se smrknuo te je bilo jasno da su ga sučeve riječi prilično pogodile.

– Ova je presuda važna da se napokon demistificira politička odluka jer je u posljednje vrijeme dojam u javnosti da se svako protupravno ponašanje može svesti pod političku odluku. Da nije bilo vas, Polančec, taj novac ne bi bilo moguće isplatiti Miletiću – obrazložio je Turudić odluku sudskog vijeća. Dodao je također da su prema visokopozicioniranim političarima, odvjetnicima, sucima, liječnicima... društveni zahtjevi visoko postavljeni jer upravo oni trebaju biti svojevrsna brana u kršenju zakona.

– Polančec, vi ste visokoobrazovana osoba i obnašali ste jednu od visokih funkcija u državi. Kako ste rekli, bili ste dežurni vatrogasac u Vladi ili “Katica za sve”. Sudsko vijeće prihvatilo je vaš stav da se radilo o bitnom političkom pitanju, no i kod donošenja političkih odluka treba se poštovati zakon, bez obzira na to što vam je tadašnji premijer naredio da riješite problem – izravno se sudac obratio bivšem visokom državnom dužnosniku. Ujedno je Polančeca podsjetio da je njegova dužnost bila da poštuje zakon, ali da je tijekom dokaznog postupka i priznao da ga je kršio kako bi, prema njegovim tvrdnjama, u konačnici došao do rješenja.

– Točno je da je Vlada bila druga strana u postupku pregovaranja, ali vi ste je, Polančec, predstavljali – kazao je Turudić. Bez oštre “bukvice” predsjednika sudskog vijeća nije ostao ni vukovarski odvjetnik.

– Miletiću, vi ste odvjetnik i znali ste da dobivate novac za nešto što ste protuzakonito radili. Uzimali ste novac od koga ste stigli, i od radnika i od države, a to nije primjereno odvjetniku. Vaš je motiv potpuno jasan: htjeli ste samo novac – obratio se Turudić vukovarskom odvjetniku.

Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a, nakon izlaska iz sudnice izjavila je da je tužiteljstvo očekivalo ovakvu presudu pa će odluku o tome hoće li se na nju žaliti donijeti nakon što ona bude u pisanom obliku dostavljena USKOK-u. Polančec nakon izlaska sa suda nije bio previše razgovorljiv. Komentirao je da je ovakvu presudu očekivao.

Nobilo najavio žalbu

– Nije me iznenadila ovakva presuda. Ona je već prije donesena na nekom drugom mjestu – kratko je kazao bivši potpredsjednik Vlade. Njegov odvjetnik Anto Nobilo najavio je žalbu na izrečenu presudu.

Komentara 185

OB
-obrisani-
16:23 15.10.2010.

a kad ce suditi

OB
-obrisani-
17:38 15.10.2010.

Tko je taj : Polančec ?

OB
-obrisani-
08:35 16.10.2010.

Ako se ne varam, nedavno je mladic osudjen na godinu dana zatvora zbog kradje/posudbe JEDNOG LAPTOPA. Danas je Polancec osudjen na godinu i tri mjeseca... Da li to dvoje ljudi ZIVE u ISTOJ zemlji?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije