Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANONIMKA

Krištu, Dečaka, Trohu i Đakića prozvali za ratno profiterstvo

đuro dečak
Marko Mrkonjić/PIXSELL
08.06.2011.
u 16:58

U ratnoj 1991. godini Josip Đakić niti je bio član Kriznog štaba niti je uopće boravio u Virovitici, što dovodi u pitanje i druge navode u anonimnoj prijavi

Anonimna prijava koju je potpisala grupa građana Hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije protiv članova Kriznog štaba bivše Općine Virovitica stigla je u Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, koje o daljnjem postupanju još nije odlučilo.

– O daljnjem postupanju odlučit ćemo nakon konzultacija sa Županijskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru – kratko je telefonom potvrdila državna odvjetnica Marica Šušnjić ne želeći govoriti o detaljima "anonimke" koja je uzbudila ratne duhove jer se u njoj spominju bivši i sadašnji dužnosnici, zvučna imena iz nekadašnjeg i aktualnog političkog života ne samo Virovitice nego i Hrvatske.

Za kupnju oružja od virovitičkih poduzeća uzeli dinare

Prema pisanju lokalnih web-portala Hrvatski branitelji Virovitičko-podravske županije podnijeli su kaznenu prijavu protiv Antuna Krište, koji je 1990-ih godina bio predsjednik Općine Virovitica i predsjednik Kriznog štaba Virovitice. Na popisu prijavljenih je i Antun Troha, tadašnji načelnik Policijske postaje Virovitica, te general Đuro Dečak, tadašnji član Kriznog štaba općine Virovitica, a na popisu je, kao član Kriznog štaba, naveden i Josip Đakić, aktualni saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik ŽO HDZ-a Virovitičko-podravske županije. Nepotpisani branitelji sumnjiče ove uglednike da su odlučili i provodili akciju prikupljanja novca za kupnju oružja na način da su radne organizacije virovitičkog kraja novac uplaćivale općini, koja je tadašnje dinare zamjenjivala za njemačke marke. U anonimnoj prijavi piše da je prikupljeno 500.000 DEM te od Općinskog državnog odvjetništva traže da istraži gdje je završio novac jer se oružje nakon što je oslobođena bivša vojarna JNA u Virovitici nije trebalo kupovati kada ga je bilo dovoljno. Anonimni potpisnici navode da su prijavu dostavili i Željku Jovanoviću, predsjedniku Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije za suzbijanje korupcije.

Pouzdani izvor: Nije se kupovalo oružje nego se gradio gradski bazen za kupanje i opremala lokalna televizija

– Toliko novca, koliko se navodi u anonimnoj prijavi, sasvim sigurno nije prikupljeno nego se, koliko se sjećam, radi o iznosu od oko 320.000 DEM. Novac doista nije trošen za kupnju većih količina oružja, a za što se trošio – ne znam. Sjećam se da je gotovo cijeli iznos novca u devizama ostao zaključan u općinskom sefu i da je predan novoizabranim općinskim čelnicima prilikom primopredaje općinske vlasti – potvrdio nam je pouzdani izvor koji je sudjelovao u radu Kriznog štaba koji je predratne 1991. godine doista odlučivao o prikupljanju novca. Iz poznatih razloga odluke o tome donosile su se gotovo legalno, ali netransparentno u tijelima općinskih vlasti na gotovo svim područjima koja su se nalazila u ratnoj zoni djelovanja bivše JNA. Naš izvor navodi mogućnost da novac nije vraćen na račune poduzeća koja su ga dala već je, barem jednim dijelom, potrošen na izgradnju novog gradskog bazena u središtu Virovitice i na opremanje ratnog RTV-studija u gradu Virovitici koji je, devedesetih godina, kraće vrijeme doista imao svoju lokalnu televiziju.

Za nekoliko dana Odvjetništvo će pokrenuti istragu ili odbaciti prijavu kao neosnovanu

No stavljajući saborskog zastupnika Josipa Đakića na popis osumnjičenih "ratnih profitera" iz 1991. godine, Hrvatski su branitelji Virovitičko-podravske županije pogriješili. Ratne 1991. godine Đakić niti je bio član Kriznog štaba Virovitice niti je tada uopće boravio u Virovitici. Po tome, ali i nekim drugim (ne)argumentiranim sumnjama navedenim u nepotpisanoj kaznenoj prijavi moguće je da cilj mogućeg pokretanja istrage nije razotkrivanje navodnog ratnog profiterstva nego stavljanje na stup srama i nanošenje političke štete neistomišljenicima. O tome hoće li protiv, putem web-portala, javno prozvanih osoba provesti kriminalističko istraživanje ili će anonimnu kaznenu prijavu odbaciti kao neosnovanu, Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici odlučit će za nekoliko dana.

Na telefonske upite general Đuro Dečak nije reagirao, a prozvani Antun Troha i Antun Krišto odbili su komentirati navode iz anonimne prijave.

Đakić: Nemam se razloga bojati!

Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić kazao je da na "anonimku" protiv sebe gleda s podsmijehom. 

– Nemam nikakva razloga da se bojim. Tada nisam bio ni na kakvoj funkciji u Općini Virovitica. Niti sam skupljao novac, niti sam prebivao na području općine Virovitica. Rođen sam u Pitomači i živio sam tamo, a ona je tada pripadala općini Đurđevac – nastavio je.

– A poslije osnivanja županija općina Pitomača formirana je kao novonastala općina i pripala je Županiji virovitičko-podravskoj. Netko se očito zaigrao s mojim imenom stavljajući me u kontekst tadašnjih ljudi koji su upravljali i vodili Općinu Virovitica navodeći mene kao političkog čimbenika danas da bi me oklevetali vjerojatno s ciljem političke diskreditacije u predstojećoj kampanji – kaže Đakić. Dodaje da tada u Virovitici nije imao utjecaja.

A na upit tko stoji iza prijave, Đakić kaže da je to vjerojatno protuuteg Linićevoj "anonimki" i dodaje:

– Mene žele staviti u taj kontekst ili zavrtjeti novu aferu. Angažirao sam odvjetnika pa ćemo vidjeti. Jer onaj koji piše nešto lažno znači da lažno prijavljuje pa ćemo toga potražiti preko onih koji su za to nadležni – kaže Đakić i dodaje da će tužiti onoga tko je to stavio na portal, a nije provjerio, nazvao ga i pitao ima li s time ikakve veze.

Komentara 77

52
52x700
21:57 08.06.2011.

zanimljivo kako nema među ovima npr. borkovića. neki dan pročitam da on kao zapovjednik Vukovara je napustio taj grad tjedan dana prije njegovog pada! Za ne povjerovati, da mi je znati tko njega štiti?

IM
imra
22:03 08.06.2011.

jedan je razvlačio crevo u kafani prije rata , a drugi bio klinaš-lopatar u INI

Avatar otto_bismarck
otto_bismarck
18:42 08.06.2011.

teško da bude za ove vlasti netko od ratnih profitera procesuiran a pogotovo oguljen od svega opljačkanog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije