Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA JANAF

Krešo Petek mora na operaciju, početak suđenja odgođen  do daljnjeg

Tvrtka iz Ivani?a  pod istragom u aferi Janaf
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
24.11.2023.
u 09:04

U aferi Janaf, USKOK osim Dragana Kovačevića  i Kreše Peteka, još tereti Vladu Zorića, Damira Vrbanca, Vatroslava Sablića, Ivana Širića i Edu Seifrieda

Afera Janaf, koja je svojevremeno potresla cijeli politički vrh, još će neko vrijeme pričekati na svoj sudski početak. Naime, iako je bilo predviđeno da suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu počne danas, odgođeno je do daljnjeg jer Krešo Petek mora ići na operaciju. O njegovom zdravstvenom  stanju  i oporavku nakon operacije ovisit će tako kada će suđenje za aferu Janaf početi.

Optužnica koja je podignuta u srpnju lani, potvrđena je u svibnju ove godine i to iz drugog pokušaja. Prva sjednica optužnog vijeća bila je održana u studenom 2022. i tada su obrane predvođenje Draganom Kovačevićem  tražile da se iz spisa izdvoje neki dokazi kao nezakoniti. Optužno vijeće je tada zahtjev obrana odbilo, obrane su se žalile Visokom kaznenom sudu (VKS), no i VKS im je žalbe odbio, potvrdivši odluku optužnog vijeća.

U aferi Janaf, USKOK osim Dragana Kovačevića  i Kreše Peteka, još tereti Vladu Zorića, Damira Vrbanca, Vatroslava Sablića, Ivana Širića i Edu Seifrieda. Prema optužnici, USKOK tereti Kovačevića da je s Krešom Petekom  dogovorio da će Petekovoj tvrtki Elektrocentar Petek davati poslove s JANAF-om u zamjenu za novčanu nagradu.

U tom djelu, Kovačeviću su, tvrdi USKOK, "pomagali" Zorić, koji je bio direktor  Sektora sigurnosti i zaštite u JANAF-u  te Vrbanc, koji je bio direktor Sektora transporta nafte u JANAF-u.  Oni su poduzimali sve što je bilo potrebno da Petek dobije poslove, a za uzvrat on im je, tvrdi USKOK, dao mito. Konkretnije, prema USKOK-u, Kovačević je od Petaka primio ukupno 6,2 milijuna kuna u gotovini, Zorić oko 550.000 kuna u gotovini, a Vrbanc ukupno oko 600.000 kuna u gotovini.

POVEZANI ČLANCI:

Za taj novac, prema optužnici, investicije za koje je Petak bio zainteresiran, završile bi u Planu investicija  JANAF-a, nakon čega bi on  prije ostalih zainteresiranih dobio tehničku dokumentaciju i specifikacije. USKOK tvrdi da je Petak zahvaljujući svemu tome, te uz pomoć Kovačevića, Vrbanca i Zorića dobio poslove s JANAF-om vrijedne 64, 4 milijuna kuna.

Kovačević se tereti da je po sličnom modalitetu "poslovao" i s Ivanom Širićem, vlasnikom i direktorom tvrtke Cefis te  Edom Seifriedom, direktorom i vlasnikom MGS grupe.  Njihove tvrtke su, tvrdi USKOK, dobile  milijunske poslove s Janafom, a njih su dvojica za uzvrat Kovačeviću platiti stanove i automobile.

Afera Janaf ima krak u kojem je optužnicu podigao Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Tamo je bilo optuženo 10 osoba, s tim da je petero priznalo krivnju i nagodilo se s EPPO-om. Među onima koji krivnju niječu su Krešo Petek, Dražen Barišić i Vinko Grgić, a optužnica protiv njih je također pravomoćna. No i tu će početak suđenja ovisiti o Petekovom zdravstvenom stanju.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije