Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENE NA ČELU KARTELA (2)

Kraljica pacifika na zabave je išla s kalašnjikovom

Sandra Avila Beltran
Foto: Youtube Screenshot
29.08.2017.
u 17:46

Sandra Avila Beltran čuvala je anonimnost, a kada je označena kao šefica klana, počeo je njezin pad

Imanje je dobro skriveno u meksičkim planinama. I poprište je velikog tuluma na koje su pozvani svi koji u tom svijetu nešto znače. Ima tu šefova svih značajnijih narkokartela u Meksiku i šire. Našli su se ondje, naravno, i političari, vojni i policijski zapovjednici... Imanju se može pristupiti samo iz zraka i zato helikopteri neprestano slijeću i polijeću. U šumi je dobro skriven aerodrom kako bi na njega slijetali privatni avioni.

A onda je poglede 200 tjelohranitelja i snajperista privukao jedan helikopter koji je došao znatno kasnije od svih. Jer iz helikoptera sa zamračenim staklima izišla je žena. U rukama je imala AK-47. Na glavi bejzbolsku kapu koja joj je zaklanjala lice. Nije imala nakita i nije bila našminkana. Izgledalo je obično. No ta običnost iščeznula je čim su joj pristupili ljudi koji su je odmah dopratili do stola Joaquina El Chapa Guzmana, šefa kartela Sinaloa, najmoćnijeg među prisutnim narkolordovima.

Dvije godine samice

Tada su prisutni shvatili da je tajanstvena žena Guzmanova dobra prijateljica i saveznica. Jer ona je bila Sandra Avila Beltran, i sama šefica narkokartela, poznata i kao Kraljica Pacifika. Njezin lik i djelo opjevali su pjevači narkokorida, glazbenih skupina koje svojim pjesmama veličaju život pripadnika narkokartela. No u tom trenutku kada je dopraćena do Guzmanova stola, Avili Beltran nije bilo do slave. Jer u tom trenutku propala je njezina brižljivo skrivana anonimnost i javno je označena kako kokainska kraljica, što je godinama i bila, radeći u anonimnosti i zgrćući bogatstvo za sebe i svoj narkoklan.

Javno pozicioniranje skupo će je stajati jer će nekoliko mjeseci kasnije na nju i njezina partnera biti pucano, a tada si je život spasila bijegom. No ni to neće biti zadugo jer će zajedno s novim partnerom Juanom Diegom Espinozom, mladim i zgodnim Kolumbijcem, koji će i sam završiti u zatvoru zbog optužbi da je sudjelovao u transportu 10 tona kokaina iz Kolumbije preko Meksika u SAD, u rujnu 2007., biti uhićena i izručena SAD-u.

– Nisam mogla povjerovati da sam uhićena i da su znali moje ime. Bilo mi je olakšanje što sam uhićena – kazala je Avila Beltran godinama kasnije u jednom razgovoru za novine.

Olakšanje koje je osjetila značilo je da je njezina karijera narkokraljice prekinuta na neko vrijeme jer je po meksičkim i američkim zatvorima provela sedam godina prije no što je u veljači 2015. puštena na slobodu. U samici je provela dvije godine, a vrijeme si je kratila zamišljajući da je – novinarka, vodeći imaginarne razgovore s poznatim ličnostima i maštajući da izvještava o američkim predsjedničkim izborima i pobjedi Baracka Obame.

Jer novinarka je svojedobno i htjela biti. Novinarstvo je počela i studirati, kao 18-godišnja djevojka. No njezini snovi da će jednog dana biti istraživačka novinarka raspali su se kada ju je sa studija oteo ljubomorni dečko. Njezin je život otad krenuo drugim putem – posutim kokainom, novcem i krvlju. Putem koji je zapravo bio očekivan jer Avila Beltran pripada meksičkoj narkoaristokraciji. Rođena je 1960. u Meksiku. Majka joj je dolazila iz obitelji Beltran-Felix, a otac iz obitelji Quintero, koja je upravljala kartelom Guadalajara. Njezin ujak bio je Miguel Angel Felix Gallardo, kum meksičke trgovine drogom, koji je služio kaznu od 40 godina zatvora jer je 1984. ubio DEA-ina agenta.

Sjajno je baratala puškom

Obitelj s majčine strane krijumčarenjem heroina bavila se od 70-ih godina prošlog stoljeća, da bi se kasnije prebacila na trgovinu kokainom. Rođena kao treća generacija unutar dviju obitelji koje su se bavile trgovinom drogom, Avila Beltran zapravo nije imala nikakve šanse da izmakne iz tog svijeta. Postala je legenda jer je bila visoko pozicionirana žena u macho svijetu meksičkih narkokartela.

Od 70-ih godina prošlog stoljeća Avila Beltran živjela je, voljela i radila u tom svijetu, koji je ženu u pravilu tretirao kao ukras. No ona se uspjela izboriti za svoju poziciju i svoj komadićak moći, u čemu su joj bez sumnje pomogle ljubavne veze s nekim narkobarunima te prijateljstvo s Guzmanom.

DEA je inače smatrala da je Avila Beltran bila odgovorna za organiziranje transporta 10 tona kokaina iz Kolumbije u SAD preko Meksika pri tome koristeći flotilu tunolovaca. Uz to, DEA ju je opisala i kao nemilosrdnu ženu koja se ne libi uporabiti silu kada je to potrebno. Avila Beltran je i sjajan strijelac i izvrsna jahačica, a priznala je da je u svom poslu počesto koristila i ženske čari kako bi dobila što je htjela.

O njezinu životu snimljena je serija “Kraljica Pacifika”, ona je o sebi i svom životu napisala knjigu, a način njezina života, koji je uključivao i takve luksuze kao što je nošenje kovčega s milijun dolara, opjevan je i u narkokoridama. No uza sav taj “sjaj”, Avila Beltran gledala je kako joj brata muče do smrti te ubijaju oba supruga. Zanimljivo, oba njezina supruga, jedan je izboden, drugi izrešetan, bili su bivši policijski zapovjednici koji su postali narkobosovi.

O korumpiranosti meksičkog društva progovorila je također u jednom od intervjua, kada je kazala da je podmićivanje državnih službenika u Meksiku najnormalnija stvar te da je najviši iznos za koji je ona čula bio iznos od 100 milijuna dolara namijenjen jednom od meksičkih predsjednika. Avila Beltran suočila se i s otmicom sina. Za njegov povratak otmičarima je platila pet milijuna dolara, a za pomoć se obratila i policiji.

To je bio početak njezina kraja, jer ih je zainteresirala za svoj način života, što je na koncu dovelo i do njezina uhićenja 2007. No Kraljica Pacifika ne bi bila to što je bila da i u zatvoru nije živjela kao kraljica. I ondje je imala poslugu, gostima je posluživala alkohol i cigarete, jedan je liječnik dobio otkaz jer joj je davao injekcije botoksa, a zbog uvjeta života u zatvoru čak se žalila i organizacijama za zaštitu ljudskih prava. 

Komentara 5

PO
POBROZDS
21:14 29.08.2017.

nije losa babetina.

DU
Deleted user
17:58 29.08.2017.

ona može biti samo za večernji kraljica

Avatar anticenzura
anticenzura
18:37 29.08.2017.

Slazem se, ona moze biti kraljica samo za drustvo slicno sebi. Meni slici na neku ciganku sa pijace sto prodaje bizuteriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije