Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijal Večernjeg lista

Kralj je Nikoli dugovao novac pa mu je u zalog predao cijelo Međimurje

Specijalni magazin Zrinski i Frankopani
Foto: Oton Iveković: Rastanak Zrinjskog i Frankopana, 1901.
29.04.2021.
u 15:11

Specijal Zrinski i Frankopani pronađite u slobodnoj prodaji po cijeni od 25 kn.

Posjedi Zrinskih mogu se podijeliti u tri velike skupine: sjeverne posjede u županijama Vas i Zala, uključujući i Međimurje, posjede u središnjoj Hrvatskoj te primorske posjede. Nikola Šubić Zrinski imao je pod sobom 17 gradova i vlastelinstava, a brakom je, kao svojevrsni miraz, stekao još 25.

Frankopani su u prvoj polovici 16. stoljeća imali znatno više posjeda od Zrinskih, no stanje na vagi se promijenilo. U 17. stoljeću posjedi Frankopana protezali su se od Bosiljeva i Severina na Kupi do Novoga u Vinodolu. Zrinski su s vremenom zagospodarili imanjima od rijeke Mure do Jadranskog mora.

Zanimljiva je priča o tome kako je Nikola stekao Međimurje i Čakovec.

Uzdržavao je bansku vojsku umjesto kralja jer nije mogao dopustiti da ratnici budu na pustom kruhu i vodi, bez oružja i konja, u vrijeme stalnih upada Osmanlija. Nikola je, dakle, održavao vojsku kralju „na dug“ i revno zapisivao stanje, pa kad je dug narastao na 20.000 forinti, kralj je, nemajući drugog rješenja, 1546. Nikoli u zalog dao cijelo Međimurje koje je 1554. prešlo u trajni posjed Zrinskih.

U specijalu čitajte sve o velikanima koji su postali dio hrvatske povijesti boreći se protiv Osmanlija i Mlečana. Donosimo i priče o tome što je još ostalo od baštine Zrinskih, što su ostavili iza sebe, kako se nekad živjelo na dvoru Zrinskih, kako je sačuvana njihova hvaljena bogata knjižnica...

O tim temama u tridesetak članaka pišu ugledni povjesničari, znanstvenici, kustosi i Večernjakovi novinari.

Specijal Zrinski i Frankopani pronađite u slobodnoj prodaji po cijeni od 25 kn.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije