Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez plaće od rujna

Kovačić: Nas 60 štrajkat će glađu na zgradi uprave Diokija

bojan kovačić
Soundset
27.02.2013.
u 10:40

Bivši radnik i osnivač Stožera za obranu Diokija za propast te tvrtke odgovornima smatra i bivšu i sadašnju vladu

– Dioki je bio jedan od nositelja hrvatskog gospodarstva, koji je proračun punio s 500 milijuna kuna. Tog novca sada nema. Mi nemamo dokaze koje će, nadam se, ponuditi neka buduća istraga, ali da bi se upropastila takva tvrtka, vi taj novac morate jednostavno izvlačiti iz nje, kojekakvim kanalima – rekao je za Soundset bivši radnik i osnivač Stožera za obranu Diokija Bojan Kovačić, koji najodgovornijim smatra sadašnjeg vlasnika Roberta Ježića koji je, kaže, surađivao i s HDZ-ovim i SDP-ovim ljudima.

– Propast Diokija počeo je odlaskom Sanadera i privatizacijom Ine. Dioki se posljednjih godina bavio svime, samo ne Petrokemijom. Informacije koje imamo govore nam da se vjerojatno financirao Nogometni klub Rijeka, tu je i riječki Novi list, a doznali smo i da je Dioki imao udjela i u Glasu Slavonije. U jeku izbornih kampanja, novac se davao i HDZ-u i SDP-u – drži Kovačić, ali za propast Diokija odgovornima smatra bivšu i sadašnju vladu.

– One su dozvolile da ovakva postrojenja dođu u ruke pojedinca koji, kada je došao do svega toga, nije bio ni pod kakvim monitoringom. Time je jedna osoba dobila praktički cijelu industrijsku granu jedne države, a Vlada se odrekla čak i kontrole nad time – kaže ogorčeni radnik.

U priču je, prema Kovačiću, bio uključen i interes mađarskog MOL-a, kako je poznato, većinskog vlasnika Ine, koja je, pak, bila poslovni partner Diokija.

Posljednju plaću dobili su u rujnu prošle godine, onu lipanjsku. 

– Sve plaće koje su dosad isplaćivane, isplaćene su od prodaje našeg zemljišta. Mi od države nismo dobili ni lipe, niti to tražimo. Želimo da nam plaće isplate od prodaje tvrtkine imovine pa ćemo onda na burzu rada – rekao je Kovačić te dodao:

– Prodao sam sve što sam imao; dionice HT-a, obiteljsko zlato, u minusu sam do zadnje lipe, pomagala mi je rodbina i radio sam na crno. To ne skrivam jer sam od nečega morao preživjeti.

Kovačić tvrdi da imaju i plan B.

– Ne želimo radikalne akcije, ali bude li potrebno, nas 60-ak razmišlja i o javnom štrajku glađu na zgradi uprave, pa makar to digli i na međunarodnu razinu – kaže i zaključuje:

– Zašto se ne kazni toga koji ne isplaćuje plaće, zašto mu se ne sjedne na imovinu, zašto ga se ne natjera da smanji svoj vlasnički udio, pa neka poslije država s njim pregovara.

>>Radnici DIOKI-ja i Dine prosvjeduju te traže isplatu sedam plaća

Ključne riječi

Komentara 2

CH
Chisinau
11:14 27.02.2013.

Eklatantan primjer uništenja firme na hrvatski način.U te rabote uljučeni su svi i lijevi i desni i crni i crveni.Svaki svakoga drži za jaja , i u tom krugu ako netko nekoga jače stegne drugi će mu vratiti pa sve tako u krug. Zato oni jedni druge glade po jajima , a u isto vrijeme mi tonemo sve dublje u ponor,bezdan.Dokle?

BA
balzac
11:39 27.02.2013.

Novi list je nedavno objavi da se sve igre oko Diokija vode zbog očuvanja interesa Roberta Ježića. Navodno je turski investitor otjeran nepoštivanjem dogovora od strane Vlade, jer je ministar Linić u prijateljskim odnosima sa Ježićem (NL: Dosje Dina: U priči s turskim Caliskanom profitirao jedino Robert Ježić). Teško je u ovom kaosu razlučiti sve činjenice, ali suosjećam s radnicima, a za Hrvatsku je ovo neprocjenjiva šteta – uništava se cjelokupna petrokemijska industrija RH (kao i mnogo toga do sada).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije