Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
započeo posjet SAD-u

Kotromanović se u New Yorku susreo s hrvatskim iseljenicima

Kotromanović, iseljenici, SAD (1)
Foto: VL
1/3
14.10.2012.
u 22:09

Tijekom boravka u New Yorku Kotromanović i njegovi suradnici razgovarat će u Ujedinjenim narodima o sudjelovanju hrvatske vojske u mirovnim operacijama, a srijedu će se sastati s ministrom obrane SAD-a Leonom Panettom

Ministar obrane RH Ante Kotromanović u subotu je doputovao u posjet Sjedinjenim Američkim Državama gdje će službeno boraviti do sredine tjedna. U nedjelju je posjetio Hrvate u New Yorku s kojima se družio u Hrvatskom centru ''Sveti Nikola Tavelić" nakon misnog obreda u crkvi "Sv.Ćirila i Metoda" na Manhattanu. Uz Kotromanovića s hrvatskim iseljenicima razgovarao je i pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić za kojeg mediji tvrde da će uskoro biti imenovan novim ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Lozančićeva obitelj živjela je u New Yorku gdje su bili cijenjeni članovi brojne hrvatske zajednice u tom gradu. Iseljenici su s odobravanjem podržali dolazak ministra obrane te su Kotromanovića u neposrednom susretu pitali za gospodarsko i političko stanje u Hrvatskoj te za mogući razvoj događaja u Haagu gdje na drugostupanjsku presudu čekaju hrvatski generali Gotovina i Markač.

Tijekom boravka u New Yorku Kotromanović i njegovi suradnici razgovarat će u Ujedinjenim narodima o sudjelovanju hrvatske vojske u mirovnim operacijama i susresti se s Ivanom Šimonovićem, pomoćnikom glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moon-a za ljudska prava.

U Washingtonu je za srijedu dogovoren sastanak hrvatskog i američkog ministra obrane. Leon Panetta će Kotromanovića primiti u Pentagonu a najavljeno je da će teme razgovora biti američko-hrvatska vojna suradnja. Posebno će aktualno biti pitanje produžetka boravka hrvatskih vojnika u Agfanistanu kao znak podrške američkoj politici jer bi Washington želio da Hrvatska ostane u toj zemlji do kraja međunarodne vojne misije koja završava 2014.godine.

Iz američkih izvora Večernji list saznaje da će Kotromanović i Panetta razgovarati i o situaciji u Siriji i najnovijim graničnim sukobima Turske i Sirije. Poznato je da se Turska kao članica NATO-a obratila za pomoć toj međunarodnoj vojnoj organizaciji čija je članica i Hrvatska te je dobila punu podršku. Hoće li Hrvatska, u skladu sa svojim vojnim potencijalom, biti pozvana da pomogne Turskoj ako dođe do rata između te zemlje i Sirije, saznat će se nakon susreta ministra Kotromanovića u Washingtonu.

Američka strana jako je zainteresirana da se hrvatska vojska i tehnološki unaprijedi pa će boravak u srcu Pentagona ministru Kotromanoviću biti prilika da razgovara i o mogućnosti povećane američke uloge u tome. Razgovarat će se i o modernizaciji hrvatskog ratnog zrakoplovstva te o mogućem angažiranju hrvatskog gospodarstva u poslovima za članice NATO saveza.

>> Američka vojska oduševljena suradnjom s Hrvatima

Komentara 3

OB
-obrisani-
06:38 15.10.2012.

Za one koji ne znaju Kontromanović kao i osatali ministri nikada ne ide sam ni na jedno putovanje. Svaki od ovih "visokopozicioniranih dužnosanika" putuje u čoporu! I svakome treba viza koja košta blizu 1.000 kuna. Pitam se kako je za ovoga i njegove pratitelje bilo novca a u politici ništa nije promijenio a za malu Stephani kojoj jer o boravku u Americi ovisio život, za nju nema novca

KO
korisnik2
10:58 15.10.2012.

"Iz američkih izvora Večernji list saznaje da će Kotromanović i Panetta razgovarati i o situaciji u Siriji i najnovijim graničnim sukobima Turske i Sirije." bjezi(te) od panette kao djavao od tamjana.

KR
kristov
12:28 15.10.2012.

Lako je njemu hodati po Americi, naročito kad je tamo i učio engleski. Još ako kupi desetak F-16 ili što slično doživljaj će biti potpun! Koliko Hrvatska podržava Ameriku jasno su kukurikavci potvrdili ovih dana, odlukom o smanjenju broja vojnika u Afganistanu, a možda je i pravi razlog odlaska tamo upravo ribanje radi toga???!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije