Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poboljšanje obrane

Kotromanović na sastanku ministara obrane NATO-a

kotromoanovic
Jurica Galoic/PIXSELL
22.10.2013.
u 16:51

Glavne teme sastanka obuhvatile su rasprave o poboljšanju obrambenih sposobnosti Saveza, očuvanju postignutog napretka u Afganistanu i dostignute razine sposobnosti i interoperabilnosti u području operacija

U okviru priprema za NATO summit 2014. koji će se održati u listopadu u Velikoj Britaniji, započeo je danas 22. listopada 2013. u Bruxellesu dvodnevni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a. Ministarski sastanak predstavlja prvi u nizu pripremnih sastanaka ministara obrane u susret summitu sljedeće godine, a delegaciju Republike Hrvatske predvodi ministar obrane Ante Kotromanović.

Glavne teme sastanka obuhvatile su rasprave o poboljšanju obrambenih sposobnosti Saveza, očuvanju postignutog napretka u Afganistanu i dostignute razine sposobnosti i interoperabilnosti u području operacija, te nastavku suradnje u okviru Vijeća NATO-Rusija, doznaje se u priopćenju MORH-a. Prva radna sjednica ministara obrane bila je posvećena poboljšanju obrambenih sposobnosti Saveza u cilju dostizanja NATO-ove razine ambicije.

U tom kontekstu, raspravljalo se o kibernetičkoj obrani, proturaketnoj sposobnosti Saveza te procesu reforme NATO agencija. Slijedom zaključaka s NATO summita u Chicagu 2012. kada je lansirana inicijativa Pametne obrane, ministrima je predstavljen ostvareni napredak u pogledu provedbe 20 projekta u okviru navedene inicijative. Također, predstavljena je mogućnost produbljenja multinacionalne suradnje u području izgradnje sposobnosti u okviru Koncepta vodećih nacija u izgradnji sposobnosti, ideje razvijene po uzoru na model vodećih zemalja, koji je uspješno primijenjen u regionalnim zapovjedništvima operacije ISAF u Afganistanu. Tijekom druge radne sjednice raspravljalo se o inicijativi Povezanih snaga u kontekstu priprema za summit 2014.

>> MORH: 60 od 210 naših vojnika u Afganistanu ostalo bez pištolja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije