Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat proziva

Kotromanović mu dao 300.000 kn otpremnine pa ga opet zaposlio

\'19.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana redovita sjednica Vlade RH. Ante Kotromanovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
22.05.2012.
u 09:15

Budući da u sustavu nema adekvatne zamjene, ministar obrane zaključio je 2. travnja s Brankom Pribolšanom ugovor o djelu kako bi se proces javne nabave mogao nesmetano odvijati, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar obrane Ante Kotromanović omogućio je uvećanu (poticajnu) otpremninu višu od 300 tisuća kuna službeniku MORH-a te ga ponovno zaposlio i to na ugovor o djelu, priopćio je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).

Prema informacijama zviždača iz ministarstva obrane, riječ je o Branku Pribolšanu, načelniku odjela u Službi za ugovaranje i nabavu Ministarstva obrane, kojem je 28. ožujka ove godine sporazumno prestala državna služba, temeljem čega je ostvario pravo na isplatu uvećane otpremnine, navodi sindikat. Peti dan nakon izlaska iz sustava obrane Pribolšan je ponovno zaposlen u Ministarstvu obrane, ali ovoga puta temeljem ugovora o djelu, koji je potpisao sam ministar Kotromanović.

Kako navode iz SDLSN-a ovakvu proračunsku muljažu omogućila je upravo Kotromanovićeva Odluka o visini otpremnine koja, za razliku od prethodne odluke koju je donio ministar Branko Vukelić, ne sadrži zaštitnu odredbu kojom se državni službenik koji ostvari pravo na otpremninu ne može u roku od tri godine od dana prestanka službe zaposliti kod korisnika proračuna ili u trgovačkom društvu u vlasništvu države osnovanom radi obavljanja djelatnosti za potrebe Ministarstva obrane.

– Također je problem što Kotromanovićeva uredba, za razliku od Vukelićeve, omogućava izlazak iz sustava kadrova koji su u Ministarstvu obrane i OSRH deficitarni i neophodni. Za razliku od Kotromanovića, njegovi su prethodnici otpremnine omogućili samo zaposlenicima koje je poslodavac sam stavio na raspolaganje, odnosno prethodno ukinuo njihovo radno mjesto, dok je Kotromanović omogućio izlazak iz sustava svima koji to žele, neovisno o tome je li njihovo radno mjesto ukinuto ili nije, ističu u sindikatu te dodaju:

– Istovremeno, dok se pojedincima omogućava isplata visokih otpremnina i ponovno zapošljavanje u sustavu obrane, MORH je odbacio prigovore sindikata o diskriminaciji službenica kojima je Kotromanovićevom odlukom uskraćena mogućnost ostvarenja prava na uvećanu otpremninu jer ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranju u prijelaznom razdoblju, odnosno ove godine imaju 60 godina i šest mjeseci života, dok je muškarcima to omogućeno sve dok ne napune 65 godina života.

Postupanje ministra obrane u SDLSN-u okarakterizirali su kao nemoralno i za proračun štetno, a obrazloženje MORH-a kako je razlog neisplate otpremnine ženama starijim od 60 godina racionalno raspolaganje proračunskim sredstvima licemjernim.

Sindikat traži hitnu izmjenu Odluke o visini otpremnine, kako bi se u nju ugradila odredba kojom se štiti proračun i onemogućava fiktivni otkaz službe radi isplate otpremnine te nakon toga ponovno zapošljavanje na teret proračuna, ali i izjednačavanje žena i muškaraca kao ravnopravnih građana u pogledu ostvarenja prava na otpremninu u sustavu obrane.

Komentara 206

MA
marko53
15:56 22.05.2012.

Prije izvjesnog vremena sam za pisanje HDZ=SDP dobijao samo minuse . I od jednih i od drugih. Na žalost bio sam kao i uvijek u pravu.Od sad ću pisati Hrvatska Hrvatima. Kako vidimo ovi to nisu.

Avatar adeodatus
adeodatus
09:21 22.05.2012.

Zar i ti sine Ante?

KA
karlo2011
09:40 22.05.2012.

gdje je sad policija?! ovog kotromanovića pod hitno vezanog strpati u zatvor i ispitati njegovo imovinsko stanje a 300 tisuća odmah vratiti nazad. imamo li mi sudove i šta ti ljudi rade?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije