Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA POPUSTILA

HDZ stopirao Zakon o radu jer ne bi prošao u Saboru

kosor, hdz (1)
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
1/3
28.06.2010.
u 13:26

Premijerka Jadranka Kosor rekla je da predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, koji tvrdi da za referendum treba 50-60 milijuna kuna, nije dobro informiran

Koalicijski partneri podupiru održavanje referenduma, ali zapeli su u slijepoj ulici jer se Vlada ne želi izjasniti hoće li povući ZOR iz saborske procedure.

Naime, Vlada i dalje poziva sindikate na razgovor, a oni to odbijaju bez povlačenja ZOR-a iz saborske procedure na što premijerka Kosor očito nije spremna iako se prije sastanka koalicije činilo da se dogodio obrat.

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a učinilo se da je premijerka spremna na ustupke i da je zbog izjava koalicijskih partnera Pupovca (SDSS) i Friščića (HSS) kako referendum treba provesti i da je to volja više od 700 tisuća građana, omekšala svoje stavove.

ZOR na "ledu"
No nakon sjednice koalicije, sazvane nakon više od dva mjeseca, čini se da od povlačenja ZOR-a iz procedure neće biti ništa, ali je sasvim jasno da će Vlada stvoriti uvjete za provedbe referenduma, a da će shodno pismu koje su uputili Luki Bebiću za to vrijeme ZOR držati na "ledu" i neuvrštavati ga u dnevni red.

>>Matijašević: Rebalans rade zbog deficita, a ne zbog referenduma

Izjava predsjednika HSLS-a Darinka Kosora nakon sastanka koalicije dala je nakratko nadu da se nazire rješenje. Naime, prema njegovim riječima, koalicijski partneri  pozivaju sindikate da ponovno dođu za pregovarački stol, a ako se razgovara, doći će se i do zajedničkog prijedloga Zakona o radu u interesu radnika.

Međutim, premijerka je to demantirala kazavši kako o tome na koalicijskom sastanku u tom obliku nije bilo govora. Razgovarali smo o socijalnom dijalogu - kazala je objasnivši da na koalicijskom sastanku nije bilo razgovora o povlačenju Zakona o radu iz procedure, ali da je bilo razgovora o pripremama za referendum i rebalans proračuna. Dodala je da će se koalicija sastati za 15-ak dana kako bi vidjela dokle se došlo u pripremama referenduma i rebalansa proračuna.

Novi sastanak za 15 dana
Premijerka je rekla da ima potporu svih koalicijskih partnera na daljnji dijalog sa sindikatima te dodala kako predsjednik HSLS-a koji tvrdi da za referendum treba 50 do 60 milijuna kuna, što je iznio i predsjednik Vrhovnog suda, nije dobro informiran.

Sjesti za stol moramo prije ili kasnije pa je bolje prije - nastavila je.

>>Referendum o ZOR-u Vladu ne može stajati više od 50 milijuna kn

Milorad Pupovac (SDSS) kazao je da je na sastanku bilo razgovora o odnosima sa sindikatima, a da članovi SDSS-a smatraju da se mora nastaviti dijalog sa sindikatima i da će se taj dijalog morati obaviti bilo referenduma ili ne.

Josip Friščić (HSS) podsjeća da je Vlada pripremila amandmane kojima je spremna popraviti ZOR. Pozvao je sindikate za stol jer će se i nakon referenduma morati razgovarati, zaključio je.

Nakon trosatnog sastanka vladajuće koalicije na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor ministar financija Ivan Šuker izjavio je da će se o rebalansu proračuna govoriti kada on bude pripremljen te da će svi o tome dobiti pravodobnu informaciju.

- Dio rebalansa odnosit će se na provedbu referenduma jer netko to mora platiti.

Otkazi za 5 posto zaposlenih u državnim službama
Darinko Kosor (HSLS) ustvrdio je da je važnije postići dogovor sindikata, Vlade i poslodavaca. Treba napraviti zakon koji će biti od interesa za radnike. Nije se, kaže, razgovaralo o povlačenju ZOR-a iz procedure, ali bez razgovora i novog prijedloga zakona neće biti rješenja. Na upit je li Vlada reterirala Kosor, kaže da je dobro što je prikupljen toliki broj potpisa građana da se vidi da građani mogu izravno sudjelovati u politici i demokraciji.

Postoji procjena Vlade da će referendum stajati 170 milijuna kuna, ali predsjednik Vrhovnog suda kazao je da to može stajati manje. Stoga je pozvao volontere da se uključe.

- Nismo dobili izračun koliko novca nedostaje u proračunu - rekao je Kosor dodavši da je to posao ministra financija i Vlade.

Premijerka Jadranka Kosor nastavila je izjavom da koalicija ojačana ide dalje u provedbi svih teških mjera. Pozvala je sindikate na daljnji dijalog o svemu što je na stolu, o radu GSV-a jer on ne radi.

Dva su partnera za to da se radi, a treći nije. Program gospodarskog oporavka dobio je potporu na GSV-u - kazala je te nagovijestila je da predstoji težak razgovor o smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto i oko toga se treba dogovoriti sa sindikatima. Nije željela otkriti koliko će biti težak rebalans za referendum i pomoć seljacima zbog elementarnih nepogoda.

Razgovaralo se o mirovinama, o tome koliko novca nedostaje te o rastu broja umirovljenika.

Komentara 155

OB
-obrisani-
18:43 28.06.2010.

sramotno je biti HDZ-ovac, a zalosno je sto se vecina te ekipa hvali sa time.. Jedini razlog zasto je HDZ na vlasti je to sto je u hrvatskoj preko 50% nepismenog stanovnistva koji su stvoreni za medijsko manipuliranje. Pa nijenije bezveze Wall Street Journal prosle godine nazvao Sanadera \"majstorom medijske manipulacije\" koji je lazirao EU izvjesca. Najvece Ostvarenje ove vlade je, nazalost, ogromna laz.

Avatar comparator
comparator
18:43 28.06.2010.

Opozicija nema nikakav plan niti strategiju za spas privrede te ni bilo kakvog ekonomski modernog kadra.Što si oni umišljaju i čemu se nada narod koji u njima vidi spas?

BP
bpz
08:32 29.06.2010.

STOP, pa STOP, pa opet STOP... Izgleda netko je za AUTOSTOP...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije