Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kosor: Vjerujem Bebiću i razumijem one koji su glasovali drugačije

jadranka kosor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
05.01.2010.
u 12:57

Izbjegnute su parlamentarna kriza i državna kriza. Izbjegnute su pretpostavke za prijevremene izbore. Ta minimalna frakcija zastupnika HDZ-a ne može ugroziti ni koaliciju niti Vladu - uvjeren je Šeks.

Imam povjerenje u Luku Bebića i inače imam povjerenje u ljude, dok se ne dokaže suprotno. Imam razumijevanja za one koji su glasovali drukčije od većine, mislim da to jest dokaz da funkcioniramo kao demokratska stranka, ali tražim od svih da se poštuju odluke predsjedništva, odluke većine - kazala je nakon sastanka s koalicijskim partnerima premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Zaboravili kad su zadnji put pričali sa Sanaderom
Ne sjeća se kada se zadnji put čula s Ivom Sanaderom, te je ustvrdila kako to i nije bitno. Na isto pitanje zamjenik predsjednika HDZ-a Vladimir Šeks ustvrdio je kako je prošlo već puno dana i večeri od posljednjeg puta kada se čuo sa Sanaderom.

- Nemam informacija hoće li Sanader aktivirati svoj mandat u Saboru. On mora sam procijeniti. Njegov položaj bio bi teško održiv jer bi bio izložen nasrtajima oporbe i mislim da bi teško mogao podnijeti tu situaciju. Njegov povratak u Sabor je stvar njegove procjene i procjene svih okolnosti - kazao je Šeks.

Ne misli da postoji i minimalna mogućnost da jučer iz stranačkog članstva izbrisani Sanader izazove parlamentarnu krizu.

- Nakon jučerašnjih odluka praktično ja ne vjerujem da bi više od dva ili tri zastupnika mogla opstruirati odluke stranke i predsjedništva. A pitanje je bi li, da to i učine, to imalo ikakva efekta. Izbjegnute su parlamentarna kriza i državna kriza. Izbjegnute su pretpostavke za prijevremene izbore. Ta minimalna frakcija zastupnika HDZ-a ne može
ugroziti ni koaliciju niti Vladu - uvjeren je Šeks.


Kosor: Na sastanku s Bajićem i Karamarkom nismo razgovarali o Sanaderu
I prije nego što su novinari uspjeli do kraja postaviti pitanje je li na sinoćnjem sastanku s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom, Kosor je kazala kako Sanader nije bio tema razgovora.

- Pripremamo sjednicu povjerenstva za borbu protiv korupcije s analizom konkretnih poteza. Nije uvijek sve uzročno-posljedično vezano, jednostavno sam odlučila nakon cijelog dana u stranci odraditi dio poslova u Vladi  - objasnila je Kosor.

Šeks: Najveći dio shvatio je zabludu
Na pitanje o sastanku u HDZ-u Šeks kaže kako nije bilo nimalo dramatično.
- Bilo je odgovorno, trebalo je donijeti odluke. Bilo je čvrsto i jedinstveno i u pogledu dijagnoze i u pogledu terapije koju su predsjedništvo i predsjednica stranke primijenili. Za to je dobila punu potporu svih županijskih odbora. Oni koji su bili izmanipulirani i prevareni, najveći dio shvatio je zabludu, a ovi preostali će to shvatiti, nadam se, u sljedećih nekoliko dana. Puč je onemogućen i spriječen. Situacija je stabilna - ponovio je Šeks.

Pupovac: Proljeće će biti izazov za sve pa i za koaliciju
Koalicijski partneri izrazili su zadovoljstvo brzom reakcijom u HDZ-u koji su spriječili destabiliziranje Vlade i države, no zaključili su kako je sada kriza koju je Sanader mogao izazvati stvar prošlosti te da treba krenuti dalje...

- Proljeće će biti izazov za sve pa i za koaliciju, ali uvjeren sam da će se naći odgovor na sve. O tome što Vlada treba učiniti da bi se podesila za novi program, o tome će se govoriti u tjednima koji slijede. Vlada mora revidirati svoj program i mora se osloboditi naslijeđa iz bivših koalicijskih ugovora - kazao je Milorad Pupovac
(SDSS) te zaključio kako su bitni programi i politika, a da su kadrovi instrumenti za dobra rješenja".

Predsjednik HSS-a Josip Friščić istaknuo je kako je sada pred Vladom ispunjavanje triju zadanih ciljeva: pregovori s EU, borba protiv korupcije i potpora gospodarstvu, dok je Darinko Kosor kazao kako su sada na redu puno važnije teme od nekoliko pojedinaca koji su remetili rad Vlade.

Sljedeći je sastanak koalicije najavljen za sredinu siječnja, nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora.

Milanović: SDP ne želi rušiti Vladu
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović brisanje Ive Sanadera iz stranačkog članstva HDZ-a nazvao je unutarnjom stvari HDZ-a, a tu je stranku pozvao da, kako bi ubuduće izbjegla slične situacije i dobila vodstvo s čvrstim izbornim legitimitetom, više poradi na unutarstranačkoj demokraciji.

Milanović je na prijamu Srpskoga narodnog vijeća uoči pravoslavnog Božića istaknuo da SDP ne želi rušiti Vladu, ali i da je još od srpnja stranka spremna na izvanredne izbore.

Komentara 136

PR
protoys17
13:17 05.01.2010.

Barba Luka zaminija crvenu za plavu knjizicu, pa koje mi debile gledam vec 30 godina to je milom Bogu za plakat...........

OB
-obrisani-
13:29 05.01.2010.

Tako je Jasna ,svi smo mi nekad u zivotu bili zavedeni i prevareni ,ljudski je grijesiti a ljudski je i priznati gresku a najljudskije je oprostiti .Sva ova kuhinja je dosla sa Pantovcaka da se stvori rskol unutar HDZ,koji je jos uvijek koheziona snaga Hrvatske pa svidjalo se to kome ili ne .

OB
-obrisani-
13:16 05.01.2010.

Moš mislit kako mu vjeruje. To je prije po onoj staroj drž prijatelje blizu a neprijatelje još bliže - za svaki slučaj da znaš di su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije