Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Haag naložio Vladi RH da zamrzne potragu za topničkim dnevnicima

kosor
Marko Lukunić
Autori: Davor Ivanković, Sonja Hoffman
11.12.2009.
u 20:12

- Svakako da ćemo odluku poštovati, ali se ponekad nalazimo u neobičnoj situaciji da se s jedne strane od Hrvatske traži da pronađe određene dokumente, a s - kaže Kosordruge strane postaje upitan način na koji se oni traže

Nakon što su timovi obrana dvojice hrvatskih generala zatražili od Haaškog suda zaštitu članova njihovih timova od progona hrvatske policije i pravosuđa, sudsko je vijeće, nakon cjelopopodnevne rasprave odlučilo naložiti Vladi RH kako mora odmah zaustaviti sve istrage i procesne radnje protiv članova tima Gotovinine obrane.

>>Računalo s haaškim tajnama zapečaćeno je

Konkretno, protiv - Marina Ivanovića, Joze Ribičića i Željka Hučića, kao i protiv članova njihovih obitelji. Glavni sudac Alphons Orie, prije odluke pozvao je predstavnika RH kako bi čuo njegov stav.

Brammertz ne bi
U sudnici se opet nisu pojavili Gotovina i Markač jer prosvjeduju zbog kršenja prava i rušenja tajnosti odnosa branitelj-optuženik, a pojavio se Ivan Čermak. Predstavnik RH, Joško Paro, veleposlanik RH u Nizozemskoj, vijeću je rekao da “RH nema ništa protiv dolaska glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića na raspravu u iduću srijedu”. Tada se održava rasprava o suradnji RH s Haagom, a obrana traži da na nju dođe i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. Sudsko vijeće sklono je tom zahtjevu iako se Brammertz protivi. Odluku će sud donijeti u ponedjeljak.

Sudac je želio znati i kako je došlo do uhićenja Gotovinina odvjetnika Ivanovića. Paro je pročitao dugo izvješće pa se pokazalo da je Ivanović zaustavljen, da mu je pretražena sva imovina po nalogu istražnog suca u Zagrebu nakon što je radna skupina dobila informacije da ilegalno posjeduje još neke tajne dokumente. Nakon naloga suda o prekidu istraga, Paro je kazao da je "RH pod velikim međunarodnim pritiskom".

Dokumenti regularni
Kako je obrana najviše reagirala na zapljenu Ivanovićeva računala, u kojemu se nalaze haaške tajne, korespondencija među obranama, a čini se čak i završne riječi obrana, Paro je ustvrdio da je računalo zapečaćeno. Branitelj Luka Mišetić upozorio je da su svi dokumenti nađeni kod Ivanovića regularni dokazi tužiteljstva.  Gotovina i Markač i dalje prosvjeduju zbog kršenja prava te nisu bili u sudnici

Ključne riječi

Komentara 351

BT
bili-tartuf
23:10 11.12.2009.

stvarno su dobri oni Topnicki dnevnici,..na poskok.info..-:))

SA
saff
05:11 12.12.2009.

@internet, da ponovimo povijest. suradnja sa haškim sudom potpisana je u tuđmanovoj eri. za vrijeme sdp-ove vladavini nije izručen niti jedan general, za vrijem sanaderove ere izručeni su svi. i kaži mi onda tko su izdajnici?

OB
-obrisani-
23:05 11.12.2009.

Santo_Cavernicolo, da LIJEPA ostane NAŠA, moj glas ide TUĐMANU još samo 69 dana mesića pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije