Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Summit

Kosor: S Pahorom ću pomoći susjedima na europskom putu

kosor i pahor
Grgo Jelavić/PIXSELL
09.07.2011.
u 13:39

Pahor je, kaže premijerka Kosor, obećao da će nastojati da Slovenija bude među prvima koji će ratificirati pristupni sporazum.

Nakon niza bilateralnih pregovora koje je premijerka Jadranka Kosor održala tijekom dvodnevnog Croatia summita u Dubrovniku, čast da dođe kao šećer na kraju imao je njezin slovenski kolega Borut Pahor.

- I danas i jučer prebirali smo po uspomenama na protekle dvije godine suradnje. Zahvaljujem slovenskoj vladi i osobno premijeru Pahoru na istinskoj i stvarnoj prijateljskoj potpori Hrvatskoj kako bismo završili pregovore i postali 2013. godine članicom Europske Unije, kazala je premijerka.

- Bila je to izvrsna suradnja i izvrstan način na koji smo rješavali probleme, nastavila je Kosor podsjećajući na uspjeh pri sklapanju arbitražnog sporazuma koji je, kako je rekla, bio problem što je 18 godina stajao na stolu neriješen bez ikakve vizije kada bi se mogao riješiti.

- Način kako smo riješili taj problem jest primjer drugima. To su i jučer i danas isticali mnogi kao model po kojem bi trebali i drugi. Ključno je bilo što smo premijer Pahor i ja osobno uložili maksimum i što smo na početku naše suradnje izgradili most uzajamnog povjerenja, poštovanja i uvažavanja. Osobno mislim da je to bilo presudno za arbitražni sporazum, kazala je Kosor i nadovezala se:

- Paralelno smo nastojali izgraditi mostove prem drugima, te smo danas najviše razgovarali o Brdo procesu kojega smo zajednički pokrenuli.

Kosor je također kazala kako je s kolegom iz Slovenije dogovorila buduće susrete i, ako sve bude išlo po planu, sudionici Brdo procesa sastat će se opet u rujnu.

- Sad kad je Hrvatska završila pregore, dodatno je osnažena pa možemo sa Slovenijom, koja je članica EU, zasta i stvarno djelatno pomoći našim susjedima na njihovom europskom putu.

Premijerka se zatim još jednom zahvalila Borutu Pahoru na pomoći, suradnji i prijateljstvu i na činjenici da, jednako kao i ona, "ni u jednom trenutku nije prestao vjerovati da mi to možemo do kraja lipnja i da je ta dobra energija pomogla".

Šefovi vlada razgovarali su i o stvarima koje dolaze i Pahor je, kaže premijerka Kosor, obećao da će nastojati da Slovenija bude među prvima koji će ratificirati pristupni sporazum.

Ključne riječi

Komentara 87

KA
kajinx
14:20 09.07.2011.

Kako su oni nama pomagali? Ucjenjivali su nas godinama dok nisu dobili dio našega mora.

KU
kumpare
14:21 09.07.2011.

Glupača, već zaboravila dvije godine blokade, i ostala sra....koja su nam janezi stvarali....

AN
antimafia
18:34 09.07.2011.

Vjerojatno nećeš pomoći nikome, iz razloga što ćeš izgubiti na izborima, a čak i da prođeš nisi pomogla ni Hr, a kamoli drugima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije