Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI REZULTATI MJERA

Kosor: Pritišću me jer su shvatili da protiv korupcije mislim ozbiljno

kosor
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
Autori: Anita Malenica, Nikola Sever Šeni
31.05.2010.
u 18:00

- Podmirenje dugova iz proračuna do 1. lipnja nije bilo planirano. To je bila greška u Powerpoint prezentaciji - objašnjava Kosor.

Podmirenje svih dugova iz proračuna do 1. lipnja nije bilo planirano u programu gospodarskog oporavka. Slučajno je u Powerpoint prezentaciji, koja je predstavljena novinarima ostao taj datum, jednostavno ga netko nije izbacio na vrijeme i ja sam odmah rekla da će se taj datum mijenjati – komentirala je danas premijerka Jadranka Kosor napise o prvom neuspjehu Programa oporavka – danas je 1. lipnja, a dugovi iz proračuna nisu podmireni u cijelosti. Kosor je, kazala je, dobila podatke o nelikvidnosti u HEP-u te je najavila da će struja poskupjeti manje nego što je HEP tražio.

Insinuacije i podmetanja
Ocijenila je da je njezin gospodarski program počeo davati rezultate te da se malim koracima, a koji su ovoj situaciji veliki, počinju rješavati problemi. Ponovila je da će svi oni koji ne budu mogli, znali ili htjeli, morati istupiti iz njezina tima. Prve rezultate mjera premijerka je obećala objaviti uskoro, i to s Markova trga. U emisiji HR-a "Kako vlada Vlada" premijerku Kosor izuzetno je uzrujalo pitanje o njezinoj povezanosti s aferom TLM – Aluminij – HEP zbog kojega u pritvoru u Remetincu boravi bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

– Mene se s time ne povezuje, to što govorite na razni je insinuacija i podmetanja – upozorila je premijerka novinarku.

Na pitanje o TLM-u Kosor je, kao i dosad, odgovarala protupitanjem o aferi Daimler, koja se vezuje za dužnosnike bivše vlade pokojnog Ivice Račana.

I dalje je premijerka ustrajna u borbi protiv korupcije, što je u posljednje vrijeme sve teže.

– Neki su krugovi konačno shvatili da ozbiljno mislim kada govorim o borbi protiv korupcije i počeli su pritisci, čak i na mene – kazala je J. Kosor. Požalila se i da njezina borba protiv korupcije ima potporu predsjednika države, ali ne i svih parlamentarnih stranaka.

Kosor je za HR komentirala i napise da je njezin prethodnik Ivo Sanader preko posrednika tražio razgovor.

– To pitanje nije na razni ove emisije, ali mogu reći da nije tražio nikakav razgovor – kazala je Kosor i tako prekinula špekulacije da je ta informacija potekla baš iz njezina kabineta.

Savez ili barem primirje
Kosor je, ne želeći otvarati novi sukob s Pantovčakom, danas u središnjici HDZ-a pozdravila kulturu dijaloga isprike i povratka, ustvrdivši da se u tomu s predsjednikom Josipovićem slaže. Ipak, ponovila je da nikada ne treba izgubiti iz vida da je rat na prostoru bivše Jugoslavije djelo Slobodana Miloševića. Pomirljivo je govorila i o prvih 100 dana predsjednikova mandata.

Kosor: izbori će biti sljedeće godine i to u redovitom roku
Na Središnjem odboru HDZ-a bilo je govora o parlamentarnim izborima, ali samo u jednoj rečenici, i to da će izbori biti dogodine, u redovitom roku, izjavila je predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor.

HDZ se, prema njezinim riječima, za izbore priprema kroz provedbu Vladina programa gospodarskog oporavka, borbom protiv korupcije i završetkom pregovora za ulazak u EU. Pohvalila se da je na sjednici Odbora kojem se prvi put obratila kao predsjednica, dobila jednoglasnu potporu za Vladine mjere te da joj je ta potpora iznimno važna jer je pred Vladom još niz teških odluka, za koje također želi potporu.

Novinare je zanimalo i kada će stranka donijeti konačnu odluku o statusu Damira Polančeca, koji je suspendiran sa svih stranačkih funkcija jer stegovni postupak još nije proveden. Odgovorila je:

- Mi smo svoje odluke u tom smislu donijeli.

>>Kosor: Od Dodika očekujem aktivnosti za povratak Hrvata

Ovakav stav prema Josipoviću može se iščitati kao traženje saveznika ili makar neutralnosti Pantovčaka na idućim parlamentarnim izborima. Da se oni približavaju, govori i činjenica da je Jadranka Kosor, prvi put otkako je na čelu HDZ-a, sazvala Središnji odbor čiji bi članovi, prema nekim informacijama, trebali raspravljati i o predizbornoj stranačkoj strategiji.

U podrumu Inine zgrade u Šubićevoj dvjestotinjak najviših dužnosnika stranke zasigurno neće dogovoriti točan datum izbora, ali će o strategiji i načinu mobilizacije stranačkog članstva i simpatizera satima pregovarati. Uvertira toj raspravi zasigurno je bio i sporazum o zajedničkoj suradnji koji je J. Kosor nekoliko sati ranije potpisala s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

Komentara 100

Avatar dolazi
dolazi
18:59 31.05.2010.

prokleta lažljiva BRUJA....

MI
mikesh
19:02 31.05.2010.

tko laže taj i krade ...

UN
Universo
18:56 31.05.2010.

Vlada ima plan koji dobro napreduje i dugovi se podmiruju al ne do 1.6

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije