Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kosor: Prekinut ćemo postupak, no Haag nas dovodi u nezgodan položaj

kosor
Davor Puklavec / Pixsell
Autor
Ivanka Toma
12.12.2009.
u 18:34

Odvjetnik Nobilo: Sukobljena su dva prava - neovisnosti pravnog sustava i obveza iz Zakona o suradnji s Haagom

Premijerka Jadranka Kosor  rekla je  da će se poštovati odluke Haaškog suda i obustaviti kazneni postupak koji se provodi protiv članova braniteljskog tima Ante Gotovine.

– Odluku ćemo poštovati, ali se ponekad nalazimo u neobičnoj situaciji da se s jedne strane od Hrvatske traži da pronađe određene dokumente, a s druge strane postaje upitan način na koji se oni traže. Ubrzo ćemo doći do točke kada ćemo moći reći da smo napravili sve što smo mogli i pronašli što smo mogli, te objasniti tijek dokumenata – ustvrdila je Kosor.

Što da je bilo ubojstvo?
No, je li Haaški sud nalogom obustave kaznenog progona M. Ivanovića, J. Ribičića i Ž. Hučića prekoračio granice svojih ovlasti? Znači li obveza suradnje s sudom koju je Hrvatska preuzela da se taj sud ima pravo upletati u stvari koje se tiču unutarnjeg pravnog poretka RH? Da je, primjerice, odvjetnik Ivanović osumnjičen za ubojstvo, te da je sud izdao nalog za pretres njegova stana i računala, bi li i tada haaški sud mogao narediti da se protiv njega zaustavi postupak?

Hipotetska situacija jednaka je u formalnopravnom smislu istoj koja se dogodila u potrazi za dokumentima nastalim u ratnim operacijama. Odvjetnik Anto Nobilo kaže da su ovdje sukobljena dva prava. Jedno je neovisnost hrvatskog pravnog sustava, a drugo obveza iz Zakona o suradnji s Haagom iz koje proizlazi i poštovanje režima haaških odvjetnika prema kojima treba posebno pažljivo postupati.

Posebna zaštita
Zagrebački sudac educiran za preuzimanje haaških procesa ne dvoji da je Haag prekoračio ovlasti. Kaže da se odvjetnici, a tako je bilo i s Ivanovićem, pretresaju po posebnoj proceduri, uz obavijest Komore i prisutnost drugog odvjetnika. Stoga je Ivanović kao odvjetnik i bez Haaga uživao posebnu zaštitu prilikom pretresa.

Ključne riječi

Komentara 50

BO
Bojovnik
02:09 13.12.2009.

Ma ovo je samo dokaz koliko je naša Vlada dezorjentirana, amaterska i koliko je pod utjecajem stranih država.To je sramota za nas Hrvate, imati ovakvu Vladu koja više brine o tome kakao sere britanska kraljica, a ne kako se brane nacionalni interesi.Bože, il nam daj da progledamo ili neka nas vrag nosi sve.

WE
webber17
11:11 13.12.2009.

Topnčki dnevnici ne postoje i tu je kraj priče...

PI
Pippo9
22:06 12.12.2009.

kamocemo23 za dom spremni!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije