Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom u 2

Kosor: Oduševljava me Josipović, najbolji je mogući predsjednik

'31.08.2011,  Zrinjevac, Zagreb -  Darinko Kosor, predsjednik HSLS Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
16.10.2011.
u 16:10

Ja sam radničko dijete, apsolutno podržavam globalne prosvjede, rekao je čelnik HSLS-a.

- Oduševljen sam svime što Ivo Josipović radi, to je iznad svih mojih očekivanja. Dobili smo najboljeg mogućeg predsjednika, posebno kad vidim tko su mu bili protukandidati - euforično je u HTV-ovoj emisiji „Nedjeljom u 2“ Darinko Kosor, čelnik HSLS-a, nahvalio predsjednika Republike Hrvatske.

No, unatoč zadovoljstvu aktualnim predsjednikom, Kosor nije naklonjen jačanju predsjedničkih ovlasti u vođenju države. Prema prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu ima, kako kaže, realan odnos. Pridaje mu zasluge za stvaranje države, doduše zajedno s ostalim građanima i strankama, kao i pokojnim premijerom Ivicom Račanom, no osim političkog obračuna s HSLS-om, zamjera mu što je dopustio da Hrvatskom zavlada 200 bogatih obitelji. Odgovarajući na pitanja voditelja, Kosor je demistificirao i nagađanja o stranačkom angažmanu guvernera Željka Rohatinskog.

"Bila mi je čast ručati s Rohatinskim"

- Prije više od godinu dana, petorica uglednih ljudi, među kojima je i jedan franjevac, predložilo mi je ručak s Rohatinskim, koji je razmišljao o političkom angažmanu, a HSLS mu je izgledao kao najbolja opcija, između ljevice i desnice. Nekoliko mjeseci nakon tog ručka, počele su priče u medijima o tome hoće li se Rohatinski angažirati illi ne, i uz koga, a većina se toga, o čemu se raspravljalo u medijima, nije ni dogodilo – ispričao je, priznavši da su na neki način bili žrtva „slučaja Rohatinski“, no to ga ipak ne bi omelo da ponovo odluči jednako u istoj situaciji.

- Tko ne bi prije godinu dana otišao na ručak s Rohatinskim? Bila mi je čast – kaže Kosor, napominjući da je guvernerov rejting popularnosti tada bio 30 posto.

Kosor ne žali ni zbog političke rehabilitacije Dražena Budiše koji jedini, kaže, može oteti dva mandata HDZ-u u 9. izbornoj jedinici. Čelnik HSLS-a ponovio je i dijelove stranačkog programa u kojima bez zadrške najavljuje rezove u javnoj upravi i reformu županija u regije, čime bi bez posla ostalo 3500 zaposlenika županija, županijskih agencija i tvrtki. Županije naziva „košnicama za političke trutove“.

Protiv mijenjenja imena ulica i trgova

Kosor je otkrio da podržava prosvjede koji se diljem svijeta održavaju protiv agresivnog neoliberalnog kapitalizma, što se, kaže, ne kosi s njegovim liberalnim opredjeljenjem.

- Ja sam radničko dijete, apsolutno podržavam sve pokrete ovog tipa. Ne može bogatstvo biti u rukama jedan posto ljudi, a da je ostalih 99 posto sirotinja.

Protivi se, pak, mijenjanju naziva ulica i trgova. To je, smatra, maskiranje pravih problema s kojima se Hrvatska suočava. HSLS u kampanji namjerava potrošiti oko 2,5 milijuna kuna, od čega je 500.000 kuna kredit na osnovi založnih prava koje stranački vijećnici imaju do 2013. Dio programa, koji predviđa proračunsku uštedu 10 mlrd kuna, je i povlačenje četiri milijarde kuna iz Mirovinskih fondova u proračun, što je namijenjeno prelasku nasamarenih budućih umirovljenika iz II. u I. stup.

- Mirovinski fondovi ionako tim novcem ne upravljaju dobro – zaključio je Kosor.

Komentara 310

UT
utatica
16:29 16.10.2011.

samozadovolja osmjeh na kraju emisijie odavao je dječaka koji je nabiflao gradivo za 5 i to dobio priliku prezentirati

AL
AlanFord
17:58 16.10.2011.

16.10.2011. u 17:57h gospar je napisao/la: ____ Ups, pa to upravo što prićaš radi HDZ.

DU
Deleted user
17:47 16.10.2011.

puky BRAVO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije