Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kosor odobrila

Kosor odobrila, a Čobanković kupio Fiolićevu zgradu za 80 mil.

zgrada fiolić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
02.12.2011.
u 10:00

DORH: U Vladi ne govore istinu ako tvrde da su od nas dobili suglasnost za kupnju sporne zgrade u Planinskoj

Ministarstvo regionalnog razvitka u travnju 2009. godine od Hypo leasinga kupilo je zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu površine 2700 četvornih metara po nevjerojatnoj cijeni od čak 79,913.000 kuna, odnosno nešto više od 4000 eura po kvadratu! A samo mjesec dana prije nego što je Petar Čobanković, koji je tada vodio to ministarstvo, potpisao ugovor o financijskom leasingu na zgradu u Planinskoj, tu je zgradu Hypo leasing kupio od saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića, odnosno njegove tvrtke Mesnice Fiolić.

Pogodovanje Fioliću

Redoslijed tih događanja osnovano baca sumnju na to da je cijeli posao bio dogovor između Fiolića i Čobankovića, a da je Hypo leasing bio samo posrednik u tom poslu. Čobanković je za sklapanje ugovora s Hypo leasingom dobio i suglasnost Vlade, a tu je odluku potpisala tadašnja potpredsjednica Vlade, a sadašnja premijerka Jadranka Kosor. Koliko je ta zgrada bila nepotrebna i Ministarstvu i Vladi, svjedoči i to što sad zjapi prazna, devastirana je i bez ikakve funkcije.

Fiolićeva tvrtka bila je vlasnica polovice te zgrade, a od tvrtke Veterinaria kupio je još 35 posto za sedam milijuna kuna. Fiolić zatim tih 85 posto vlasništva nad zgradom prodaje Hypo leasingu za 6,8 milijuna eura, a Hypo leasing zatim kupuje i ostalih 15 posto od Centra za stočarstvo i to za 1,1 milijun eura. Fiolić je prodao zgradu Hypo leasingu 3. ožujka 2009., a već 2. travnja Vlada donosi odluku o suglasnosti za kupnju te zgrade. Dan nakon toga Čobanković potpisuje s Hypo leasingom ugovor o financijskom najmu vrijedan 11,5 milijuna eura. Fiolić je tako na tim transakcijama zaradio najmanje 5,8 milijuna eura.

Procjenu vrijednosti nekretnine je pak radio Inženjerski biro, u vlasništvu Mladena Mlinarevića, poznatog po organizaciji sastanka Drage Tadića i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina kad je Tadić pokušao podmititi suca da ublaži kaznu za Branimira Glavaša. A Mlinarević je tu nekretninu procijenio na 8,4 milijuna eura, od toga samo zemljište na 31 milijuna kuna, iako je realna njegova cijena bila 4,8 milijuna kuna. Koliko je Čobanković osobno povezan sa zgradom pokazuje i to što je sporna zgrada “prešla” s njim u Ministarstvo poljoprivrede kad je on postao ministar tog resora.

Tek potkraj studenog ove godine Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je ugovor s tvrtkom Fenix za adaptaciju zagrade, vrijedan nešto više od milijun kuna.

Kosor: DORH suglasan

Premijerka Kosor preko glasnogovornika kazala nam je da je navedeni predmet prije potpisivanja dobio suglasnost DORH-a. No u DORH-u kažu da Kosor ne govori istinu! Ne samo da nikad nisu dali suglasnost nego tvrde da im taj predmet nikad nije ni dostavljen na mišljenje! U DORH-u objašnjavaju da prema Zakonu o državnom odvjetništvu, kad Republika Hrvatska kupuje ili prodaje nekretninu, nadležna tijela dužna su prije sklapanja ugovora nacrt ugovora dostaviti na mišljenje.

A DORH je doznao, navode, da je sporni ugovor sklopljen tek kada ih je Ministarstvo poljoprivrede, godinu i pol nakon sklapanja ugovora, pitalo treba li takav ugovor mišljenje DORH-a. A pitali su to tek nakon što ih je Državna revizija upozorila da nemaju potrebno mišljenje.

U DORH-u smatraju da je ugovor o leasingu nekretnina po sadržaju ugovor o kupoprodaji s odgodnim stjecanjem prava vlasništva te da je i takav nacrt ugovora prije sklapanja trebao doći kod njih na mišljenje. Navode i da su upozorili da je ugovor neprovediv u zemljišnoj knjizi jer ministarstvo nije pravna osoba pa se ne može upisati kao vlasnik, nego to samo može RH.

Čobanković je jučer na pitanje o spornoj zgradi kazao da je on uvijek bio za to da se sve ispita i istraži te, ako je kriv, da odgovara.

Komentara 8

OB
-obrisani-
11:05 02.12.2011.

Fiolić je dokazao da je šutnja zlato,jer za svog saborskog mandata nije rekao ni jednu riječ,a čovjek prodao i zgradu,a i ostale cesije s državom pri uvozu teladi za robne rezerve nisu zanemarive. Bravo Fioliću,šutnja i rad,to je recept,a nene ko onaj Sanader i Polančec....

AR
ardo
12:55 02.12.2011.

Definitivno će nova vlada morati planirati proširenje zatvora u Remetincu,jer mjesta neće biti za ove tajkune, odnosno ratne profitere!

TE
tester
11:00 02.12.2011.

koje li slučajnosti, taj fiolić je iz redova jedinog nam hdz-a. hrvatska je stvarno blagoslovljena zemlja,koliko slučajnosti se kod nas događa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije