Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
65. godišnjica

Kosor odala počast žrtvama Bleiburga: Vrijeme je za istinu

kosor
Davor Višnjić/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
10.05.2010.
u 14:00

Vrijeme je da se o svakom događaju kaže puna istina. Toga se nitko ne smije i ne može bojati. Dakako, bilo kakva revizionizma vezano za antifašizam, ali i vodeći računa o komunističkim zločinima, ne smije biti, kazala je premijerka.

Premijerka Jadranka Kosor u pratnji ministara Tomislava Karamarka i Radovana Fuchsa položila je danas na Bleiburškom polju cvijeće i zapalila svijeću za sve stradale u zločinima na tom području.

- Prisjetili smo se ljudskih prava i brojnih ljudi, čiji broj do kraja nije ustanovljen, te njihovih obitelji i njihovih ljudskih prava. Pozivam se na Deklaraciju o ljudskim pravima UN-a i na Rezoluciju parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja je jasno osudila komunističke zločine, kao i na deklaraciju Hrvatskog sabora iz 2006. koja spominje zločine koji su počinjeni od 1945. do 1999. godine - kazala je premijerka Kosor te nastavila:

- Vrijeme je da se o svakom događaju kaže puna istina. Toga se nitko ne smije i ne može bojati. Dakako, bilo kakva revizionizma vezano za antifašizam, ali i vodeći računa o komunističkim zločinima ne smije biti.

Kosor je istaknula kako su u Bleiburgu ljudi ubijeni bez suda, bez suđenja, bez podizanja optužnice te bez prava na obranu. Ipak, ispred spomenika ogradila se od onih koji ističu fašistička obilježja.

- Svakako želim reći ovdje u Bleiburgu da osuđujem one koji se na ovome i na drugim mjestima pojavljuju u fašističkim odorama. To sigurno neće pomoći da se istina o tome što se ovdje dogodilo rasvijetli do kraja. Ali, ponavljam, zbog istine moramo biti i ovdje - kazala je Kosor.

Podsjetila je kako je Hrvatska sa Slovenijom potpisala Sporazum o obilježavanju mjesta masovnih grobnica i da će inzistirati da se taj sporazum do kraja provede kako bi se mogla obići sva stratišta.

- Vjerujem da ćemo, s obzirom na napredak znanosti, moći učiniti ponešto i za obitelji koje godinama i desetljećima nisu smjele javno spominjati to što se dogodilo članovima njihovih obitelji i da ćemo uspjeti u postupku identifikacije dokazati tko je sve na tim raznim križnim putovima nastradao - kazala je Kosor te na novinarsko pitanje odgovorila kako će nastojati intenzivirati suradnju sa Slovenijom vezano i za masovnu grobnicu u rovu Barbara u Hudoj jami.

- Hrvatska je zainteresirana obilježiti zajedno sva masovna grobišta kako bi se istina doznala i istražila. Mislim da bi to pružilo nove mogućnosti svima onima koji se trebaju baviti tim događajima, od povjesničara do mjerodavnih državnih tijela. Zločin te vrste nikada ne zastarijeva - zaključila je premijerka.

Kod spomenika u Bleiburgu premijerku je dočekao Ilija Abramović iz Počasnog bleiburškog voda koji je premijerku proveo gradilištem buduće zbirne grobnice svih žrtava s tog područja. Kosor je, nakon Ivice Račana i Ive Sanadera, treći šef hrvatske Vlade koji je obišao to stratište. Kao i njezini prethodnici i Kosor se odlučila izbjeći središnje obilježavanje 65. obljetnice zločina koje će se održati u subotu.

Kosor je na Bleiburgu komentirala i osnivanje odjela osuđenoga četničkog ratnog zločinca Draže Mihailovića s njegovim osobnim stvarima u Vojnom muzeju Srbije.

- Stajalište je hrvatske Vlade da se niti jedna činjenica ne može mijenjati i da to može biti vrlo opasno. A Draža Mihajlović bio je na čelu kvislinškog pokreta, pod njegovim zapovjedništvom počinjen je nebrojen niz užasnih ratnih zločina i to je  povijesna činjenica. Svako revidiranje povijesnih činjenica za nas je zabrinjavajuće, a pogotovo kad se to događa, kao što vidimo, pod patronatom vlasti. Jasno je na kojoj je strani bio Draža Mihajlović koji je zbog niza ratnih zločina stavljen na stranu onih protiv kojih su se antifašisti borili.

Komentara 547

LI
lija11
16:31 10.05.2010.

Jaco šta nisi ostala gore na Blajburgu i nas zaboravila- BILO BI NAM BOLJE !!!!!

KU
kumajela
17:04 10.05.2010.

Tako je HODI TAMO!

OB
-obrisani-
21:55 11.05.2010.

kamocemo koje si mjesto osvojio u traktorijadi 95

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije