Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klub Jadranke Kosor

Kosor: Neka stranka izgubi dio novca ako ostane bez zastupnika

Jadranka Kosor
Patrik Macek/PIXSELL
17.06.2013.
u 13:20

Prema sadašnjem rješenju stranci ostaje sav novac bez obzira na to što ima manji broj zastupnika

Klub nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a u saborsku će proceduru uputiti zakonske izmjene kojima bi stranke trebale ostajati bez dijela novca nakon što ih napusti ili izbace nekog saborskog zastupnika ili lokalnog vijećnika. Naime, prema važećem Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, stranke iz proračuna dobivaju određenu svotu godišnje za rad a kriterij za dodjelu je broj osvojenih mandata u Saboru. Ove godine parlamentarne stranke dijele nešto više od 50 milijuna kuna, od čega 20,4 milijuna ide SDP-u koji ima najviše zastupnika. Za svakog zastupnika stranka dobiva 325.725,10 kuna, a za zastupnicu deset posto više jer su žene u politici podzastupljeni spol. U prijedlogu kluba koji je novinarima predstavila Jadranka Kosor predlaže se da, nakon što zastupnik napusti stranku ili bude izbačen, stranka više nema prava na dio novca koji je dobivala jer joj je smanjen broj zastupnika.

- Ako je kriterij za dodjelu novca broj zastupnika, onda se taj kriterij mora dosljedno provoditi i kad se smanji taj broj. Naš prijedlog je da sredstva ne ostanu stranci nego da se vrate u državni proračun. Da se možda usmjere za sklonište za žene žrtve nasilja rekla je J. Kosor i dodala da se u vremenu krize novac poreznih obveznika mora trošiti transparentno.

Na pitanje zašto to pitanje nije riješila tijekom svog premijerskog mandata J. Kosor je odgovorila kako tada nije mogla ulaziti u sve pojedinosti svakog zakona te da prije nije uočila tu pojedinost.

Klub predlaže i izmjene kojima bi se u Kazneni zakon vratilo kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji, a predlaže i da se u Odbor za europske poslove, koji bi trebao imati snažnu ulogu u odnosima Vlade i Sabora te Hrvatske i EU, imenuju predstavnici svih stranaka, odnosno stranačkih klubova koji djeluju u Saboru.

Na pitanje bi li se učlanila u stranku donedavnog HDZ-ovca Milana Kujundžića, ako bi je on osnovao, J. Kosor je rekla da treba vidjeti što će donijeti sutra te da eventualni skorašnji sastanak nje i Kujundžića ne treba gledati u tom svijetlu.

- Sada želim zaraditi plaću koja je za hrvatske prilike velika. Neshvatljivo mi je da netko ne dolazi u Sabor a prima plaću - zaključila je J. Kosor.

>>J. Kosor tužila HDZ Ustavnom sudu zbog izbacivanja iz stranke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije