Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Kosor: Josipovićeva izjava da može pomoći SDP-u nas zabrinjava

'prem_Kosor01'
'Patrik Macek/PIXSELL'
15.07.2011.
u 21:00

"Ako se utvrdi da je Sanader primio mito od MOL-a, to je čin veleizdaje.", ocjenjuje premijerka Kosor.

U utorak, još pod dojmom vikenda u Dubrovniku, premijerka Jadranka Kosor prepričavala nam je svoju šetnju po Stradunu sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. "Vlasnik kafića odlučio je dva stolca na kojima smo Pahor i ja sjedili sačuvati i dati na aukciju", otkrila nam je. Dok je Patrik Macek snimao fotografije, požalila je što nismo došli nekoliko dana prije. Ovdje je, kaže, sve bilo puno cvijeća. Slavila je rođendan, a jedan od poklona koji je dobila je i sablja, dar Zrinske garde. Uglavnom, ovaj tjedan navršile su se dvije godine premijerkina mandata u Banskim dvorima. Bio je to odličan povod za ovaj veliki intervju, koji smo napravili prije odluke vladajuće koalicije o datumu izbora.

* Predsjednik Josipović vas požuruje zbog datuma izbora
- Čudila sam se predsjedniku kad je dosta nervozno zagrmio da on raspisuje izbore. Da, ali kada se ispune uvjeti. Dakle, kada istekne mandat, tj. kad se Sabor raspusti. A o raspuštanju Sabora odluku donosi, ponovno, vladajuća većina. Za nas je važan signal to što je predsjednik izjavio, citiram: „Moja popularnost mogla bi pomoći SDP-u na izborima." Vrlo znakovito i zabrinjavajuće.

* Ankete pokazuju uzlazni trend vašeg rejtinga. Završili ste pregovore, dolazi dobra turistička sezona... Zašto odmah ne zatražite raspisivanje izbora?

- Na početku godine rekla sam da ćemo završiti pregovore, da će sezona biti dobra i da će to biti razlog zbog kojeg će naši politički suparnici tražiti izbore odmah. Kako se nije dogodilo ono što bi bilo jako loše za Hrvatsku, a to je da nas se gurne u izbore u proljeće i da se zaustave pregovori, nego smo uspjeli taj posao završiti, mislim da treba nastojati ostvariti sve programe koje je vladajuća koalicija postavila. I mi idemo tim tempom. Najavili smo odličnu sezonu i svi pokazatelji jesu takvi. Uza sve ostale okolnosti, to je i zasluga Vlade.

* Bojite li se da bi se građani na referendumu mogli izjasniti protiv ulaska u EU?

- Ne. Dapače, mislim da će respektabilan broj građana izići na referendum i da naš ulazak u Europsku uniju više neće imati prepreka. Potpora ulasku u EU porasla je u trenutku kada je objavljeno da smo završili pregovore. Objavili smo sve dokumente, potpuno smo transparentni. Vlada, ali i HDZ organiziraju brojne tribine, okrugle stolove o EU. Građani će moći ministre koji su sudjelovali u procesima pitati sve što ih zanima o ulasku u EU.

* Kada će Hrvatska izići iz krize?
- Iz krize već izlazimo tijekom ove godine. Rast će biti mali, ali će napokon biti rast, poslije dugih mjeseci pada. No mislim da ćemo morati donositi još neke vrlo ozbiljne odluke.

* Ne bojite se povratka Ive Sanadera i njegova udara na HDZ?
- A zašto bih se bojala? Svaki dan slušam kako mnogi u HDZ-u ne spavaju mirno. Zašto bih se bojala ičijeg povratka, iskaza i svjedočenja?

* Ako bi se utvrdilo da je Sanader primio mito od direktora MOL-a da bi Inu predao Mađarima, je li to čin veleizdaje?

- Kada bi se to utvrdilo, svakako jest. Međutim, pustimo Državno odvjetništvo i USKOK da rade svoj posao. Sve je u njihovim rukama. U konačnici na sudovima.

U subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista pročitajte cijeli intervju u kojem premijerka Jadranka Kosor objašnjava bi li ponovno uvodila krizni porez, što treba još učiniti da se Hrvatska gospodarski oporavi, tko je kočio pregovore s EU, kakvi su odnosi u HDZ-u, te što misli o Zoranu Milanoviću.

Komentara 214

OB
-obrisani-
21:47 15.07.2011.

15.07.2011. u 21:46h utatica je napisao/la: Taj Hrast tko su oni?

OB
-obrisani-
22:31 15.07.2011.

15.07.2011. u 22:26h .Apotekar je napisao/la: Mislim na sve likove iz Sabora i Vlade, Sve likove s Pantovčaka, sve likove u gradovima osim jedinog pravog gradonačelnika S. broda

VE
velikazmija
21:54 15.07.2011.

pa nije li lesardo juče bio crvenilo -ili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije