Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak odlučuje o sudbini svoga počasnog predsjednika

Kosor ima sigurnu većinu u Predsjedništvu HDZ-a

kosor
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
03.01.2010.
u 23:55

Sanaderov nedjeljni nastup izazvao je konsternaciju u vodstvu HDZ-a. Njegova akcija ocijenjena je kao teško oprostiv i klasičan pokušaj puča.

Od 22 člana Predsjedništva HDZ-a počasni predsjednik stranke Ivo Sanader može sa sigurnošću računati samo na potporu trojice prijatelja - Luke Bebića, Marija Zubovića i Petra Selema. S iznimkom Biance Matković i Damira Polančeca, za koje se pretpostavlja da bi, svatko zbog svojih razloga, mogli vagati kako će se postaviti u eventualnom glasovanju o Sanaderovoj sudbini, svi ostali članovi Predsjedništva stali bi uz predsjednicu Jadranku Kosor.

>>Vladi odbrojeni dani ako Kosor ne obuzda Sanadera

>>Sanader: Odluka da se povučem iz aktivne politike bila je pogreška

>>Dio hadezeovaca tvrdi da su na presicu dovedeni na prijevaru!

Bianca čuva karijeru
Ministrica bez portfelja Bianca Matković osoba je od Sanaderova povjerenja, ali svrstavanje uz njega u obračunu na stranačkom vrhu sasvim sigurno bi je stajalo političke karijere. Damir Polančec, pak, iz Vlade je otišao zbog pritiska javnosti u kontekstu afere Podravka, pa je teško progonzirati kako bi se postavio, a on sinoć nije odgovarao na pozive.

Neslužbeno se doznaje da su lojalnost šefici HDZ-a iskazali i ministri Božo Biškupić i Marina Matulović Dropulić, koji su slovili kao ljudi bliski Sanaderu. Svi ostali ministri i potpredsjednici HDZ-a - Darko Milinović, Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Petar Čobanković, Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Gordan Jandroković i Branko Vukelić - od ranije su uz nju, jednako kao i glavni tajnik stranke Branko Bačić,
predsjednik Mladeži HDZ-a Mislav Banek, šef zagrebačkog HDZ-a Jasen Mesić i
Ivanka Roksandić, koja se u nedjelju distancirala od Sanaderova pokušaja da je
stavi u skupinu zastupnika koji se konfrontiraju s predsjednicom.

3. 1. - Desetogodišnjica poraza
Takav odnos snaga ulijeva dodatnu sigurnost šefici HDZ-a uoči interventnog okupljanja stranačkih tijela u ponedjeljak, na kojemu bi se trebala razmotriti novonastala situacija, pa moguće i odigrati konačni obračun donedavno bliskih suradnika.

Sanaderov nastup izazvao je potpunu konsternaciju u vodstvu HDZ-a. Osim što gotovo nitko nije znao što im sprema baš 3. siječnja, na 10. godišnjicu prvog poraza HDZ-a na
parlamentarnim izborima znamenite 2000. godine, njegovu su akciju ocijenili kao klasični i teško oprostivi pokušaj puča.

Nije isključeno, stoga, da se  već danas pokrene pitanje sankcija, a već se jučer moglo neslužbeno čuti da bi Sanader mogao biti po kratkom postupku isključen iz HDZ-a. U tom bi se slučaju na njega primijenio članak 13. stavak 6. Statuta HDZ-a, koji
propisuje brisanje iz članstva onoga tko nanese štetu političkim interesima
ili ugledu stranke.

U slučaju običnog člana, o tome bi odluku donio temeljni ogranak u kojemu je učlanjen. Međutim, bude li primijenjen taj scenarij u slučaju počasnog predsjednika HDZ-a, kojemu je Statut osigurao doživotni mandat na toj funkciji, odluku će najvjerojatnije donijeti Predsjedništvo HDZ-a, u kojemu bi u najboljoj varijanti za njega bilo šest ljudi, uključujući i njega samoga, dok bi za njegovo isključenje iz stranke
bilo ostalih 16.

J. Kosor za poslijepodne je sazvala sastanak s koalicijskim partnerima, koji su joj već u nedjelju iskazali punu potporu i najavili da će napustiti Vladu ako se Sanader umiješa na bilo koji način u njezin rad.

Ključne riječi

Komentara 105

PI
Pippo9
15:19 04.01.2010.

Kosor dobro vodi stranku i ima podršku vrha stranke

Avatar ljutatrava
ljutatrava
07:28 04.01.2010.

...sa ovoga popisa jedino Šeks i Kalmeta strše,obadvojica mogu/ ili će/ okrenuti leđa carici,čim budu mogli-stari sanaderovi prijatelji,odavno.Šeks je tako postavio zakon da ga svi -osim hdz-ovaca-moraju poštivati-što je odgovaralo sanaderu i nenadj***** Kalmeta-taj nezna šta se događa u njegovomom resoru a tamo naj više krađe...i nikada ga nisu smjenili radi tih 10.zast.mjesta koje je donijo hdz.Niti jedan nije iskren...pogotovo Šeksonja

OJ
Ojhaa
00:33 04.01.2010.

Sanader neče spavat ove noči..... koja bruka od karijere na kraju.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije