Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarski forum

Kosor: Hrvatska je ispunila sve svoje obveze za kraj pregovora

kosor (1)
Patrik Macek/PIXSELL
16.05.2011.
u 16:50

Kosor je istaknula da će Hrvatska imati važnu ulogu u gradnji energetskog koridora Baltik – Jadran

Snažna poruka podrške Hrvatskoj u završnici pregovora s EU stigla je od političara i gospodarstvenika okupljenih na trodnevnom gospodarskom forumu u Katowicama na jugu Poljske.

- Mađarsko i poljsko predsjedanje EU uključuju nas u lanac velikih igrača. Sudbina je htjela da će se upravo u tjeku ta dva predsjedanja još jedan srednjouropski narod priključiti europskoj obitelji - izjavio je domaćin, poljski premjer Donald Tusk najavljujući sada sve realniji očekivani završetak pregovora Hrvatske s EU.

Na gospodarskom kongresu u Poljskoj, najvećem u srednjoistočnoj Europi, osim domaćina Tuska, došla su četiri predsjednika vlade, među kojima je bila i hrvatska premijerka Jadranaka Kosor. Gosti i domaćini na otvorenju su glasno pozdravili premjerku Kosor, koja istaknula da je Hrvatska "ispunila sve svoje obveze da do kraja lipnja završi pregovore s EU".

Kosor se zahvalila na potpori mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i Donaldu Tusku, kojeg je nazvala dragi prijatelj. Istaknula je da će Hrvatska imati važnu ulogu u gradnji energetskog koridora Baltik – Jadran, a uspjeh Hrvatske u pregovorima s EU znači regionalnu sigurnost i stabilizaciju te poticaj i primjer za cijelu regiju.

Premijer domaćin, Donald Tusk, istaknuo je da građani Srednje Europe snažno vjeruju u smisao EU jer najbolje znaju kakvu je cijenu trebalo platiti za Europu bez granica. Za Poljsku je važna tema proširenja EU jer žele, u sklopu programa Istočno partnerstvo, približiti svoje istočne susjede, a u prvom redu Ukrajinu, strukturama EU. Najavljujući glavne teme gospodarskog foruma, predsjednik Europskog parlamenta, Poljak Jerzy Buzek, izjavio je kako je Europi potrebna solidarnost, posebno na energetskom području. Dugoročni proračun EU, jedna od tema, po Buzeku bit će "lakmus papir kako se EU snalazi u globalnoj konkurenciji".

Osim premijera srednjoistočnih zemalja i nekoliko povjerenika iz Bruxellesa, forum u Katowicama ove je godine okupio, najviše do sada, više od šest tisuća sudionika.

Komentara 13

RI
Riznica
18:49 16.05.2011.

Pa i kad ispunite sve obaveze, oni ce naci druge !!!!!!!!

XA
xaron
19:55 16.05.2011.

Vlada RH je ispunila obaveze prema EU, ali nije prema gradjanima RH. Ova vlada bi napokon trebala definirati svoje prioritete, a to svakako nije EU, nego RH.

OB
-obrisani-
23:06 16.05.2011.

Ma ispunili smo ... da ne kažem! Pravosudje radi kao da su pijani odvjetnici u pitanju, državni aparat je ogroman a državne firme razbacuju novac da je nevjerovatno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije