Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elektrana

Kosor: HEP je riješio dugove pa struja neće poskupjeti

Kosor Lešće (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/5
31.08.2010.
u 13:32

Projekt HE Lešće vrijedan je čak 700 milijuna kuna, a prvi put u Hrvatskoj sagrađen je objekt bez stalne posade kojim će se upravljati iz obližnje HE Gojak pokraj Ogulina.

GENERALSKI STOL - U nazočnosti čak petorice ministara, Šukera, Pankretića, Vukelića, Popijača i Čobankovića, predsjednica Vlade Jadranka Kosor pustila je u rad hidroelektranu Lešće, prvi takav objekt sagrađen u samostalnoj Hrvatskoj. Projekt je vrijedan čak 700 milijuna kuna, a prvi put u Hrvatskoj sagrađen je objekt bez stalne posade kojim će se upravljati iz obližnje HE Gojak pokraj Ogulina.

Gradnju je pratilo niz prosvjeda ekoloških udruga jer je akumulacijsko jezero poplavilo slikovit kanjon rijeke Dobre, a istodobno elektrana daje tek jedan posto potreba Hrvatske za strujom. Ipak, iz HEP-a naglašavaju da je riječ o iznimno vrijednom objektu. Tvrde kako će HE Lešće godišnje proizvoditi 98 GWh električne energije, i to vršnu koja je najskuplja. Time će se smanjiti potreba Hrvatske za uvozom struje.

– Odala bih priznanje HEP-u, ne samo zbog ovog objekta nego i zbog napora na smanjenju dugova, koji su sa gotovo 1,8 milijarde kuna došli na nulu. Ti napori omogućili su nam zadržavanje cijene struje na istoj razini u ovoj godini, što je velika potpora gospodarstvu, ali i svim drugim potrošačima u ovo teško vrijeme. Vlada će i dalje podržavati gradnju novih energetskih objekata – rekla je premijerka Kosor.

Među prvim novim energetsakim objektima izdvojena je gradnja blokova u termoelektranama Zagreb i Sisak te dalekovoda Ernestinovo – Pečuh. Ditrektor HEP-a Leo Begović najavio je gradnju novih termo i hidroelektrana kojima bi Hrvatska do 2020. osigurala energetsku neovisnost.

Ključne riječi

Komentara 42

OB
-obrisani-
19:45 31.08.2010.

Da, Ovo je još jedan uspjeh Vlade i pokazatelj toga da brinu o interesima građana

OB
-obrisani-
19:45 31.08.2010.

Ovo je još jedan uspjeh Vlade i pokazatelj toga da brinu o interesima građana

PI
Pippo9
18:58 31.08.2010.

Ovo je još jedan uspjeh Vlade i pokazatelj toga da brinu o interesima građana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije