Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJEŠTANI U STRAHU

Kornjača na Čiovu i dalje napada: 'Nekidan je ugrizla jednu ženu, krikovi su se čuli do naše kuće'

Pula: Dvije glavate želve nalaze se na oporavku u Pulskom akvariju
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
23.08.2023.
u 18:13

Mještani Slatina na Čiovu tvrde da kornjaču nitko nije dirao, dok iz institucija poručuju da su kornjače u Jadranskom moru miroljubive životinje, te da napadaju samo u samoobrani

Morska kornjača glavata želva je na području Slatina na otoku Čiovu u dva mjeseca ugrizla petnaestak kupača. Riječ je o strogo zaštićenoj životinji, a iz institucija poručuju da su morske kornjače u Jadranskom moru miroljubive životinje, nisu druželjubive, drže se podalje od ljudi te napadaju samo u samoobrani. Mještani Slatina govore da životinju nitko nije dirao, a u medijima su ih lažno optužili zbog snimke na kojoj kupači maltretiraju kornjaču, a koje je nastala na jednoj plaži na zadarskoj rivijeri, piše Slobodna Dalmacija.

Kornjača je kupače napala na plažama u Garmi, Livelima, Staracima, kao i u čiovskoj Kavi koja je udaljena dva kilometra od Slatina. Zbog toga je županijska javna ustanova More i krš polijepila plakate s upozorenjima po Slatinama. "Kontaktirao sam s nadležnim Ministarstvom gospodarstva i županijskom ustanovom More i krš koji kažu da su poduzeli određene radnje: postavili su plakate upozorenja, ovdje je čak patrolirao i brod Instituta Plavi svijet, pokušavajući uočiti kornjaču. Oni su mi rekli kako je njezino neuobičajeno ponašanje pravo pitanje za znanstvenike", rekao je predsjednik Mjesnog odbora Mislav Domić.

VEZANI ČLANCI:

Lovorka Radun opisala je situaciju u kojoj je njezinu gošću iz Slovenije ugrizla kornjača. "Našu gošću ugrizla je za bedro i to dan nakon što je doputovala. Praktički u plićaku, pet metara od obale. Kako je starija osoba i ima kronične bolesti, mora primati antibiotike. A strah ne treba ni spominjati. Nekidan je također napala jednu žensku osobu, krikovi su se čuli do naše kuće koja je pedeset metara od plaže. Zamislite da napadne malo dijete. Koga god smo kontaktirali od struke uvjerava nas kako morske kornjače nisu opasne, kažu da je ne izazivamo, ali tko bi se uopće i usudio?",  rekla je Radun. Dodala je i da su posebno uznemireni stariji ljudi

- Našim starijima plivanje u moru je jedina rekreacija, a sada u more ulaze sa zebnjom. Pa kome bi bilo ugodno da mu se to dogodi? – objasnila je Lovorka. Jedna je češka turistica otišla kući dan ranije s odmora jer je također doživjela napad kornjače.  Među prvima napadnut je bio 69-godišnji Zagrepčanin Ljubo Bakula koji ljeta provodi u Slatinama. Njega je kornjača napala krajem srpnja u vali Garma. 

- Plivao sam jedno pedeset metara od obale i najprije osjetio blago grickanje na nožnom zglobu, pa pritisak na koljenu, a kad sam se okrenuo vidim ispod površine nešto golemo. Instinktivno sam se dao u bijeg, a ona za mnom i dohvatila me za bedro, osjećaj je bio kao da me udario čekić. Okrenuo sam se prema njoj, a ona je potonula ispod mene i opet se zaletjela. Udario sam je nogom u oklop i tek se tada odmaknula. E pa ja nisam plašljivi miš, nisam ni hrabra budala, ali mogu vam reći da je bilo stvarno neugodno. Najprije tko se nadao vidjeti kornjaču tako blizu obale, pa još agresivnu. U moru je čovjek prilično nemoćan i moram priznati da sam pomislio da mi je ugrožen život. A rana od ugriza još je vidljiva – objasnio je Ljubo. Prema svjedočenju Slatinjana, ta kornjača ima ogromnu glavu i duga je više od jednog metra.  

Odrasle jedinke dostižu duljinu oklopa i do 110 centimetara i tjelesnu težinu do 115 kilograma. Glavata želva ime je dobila po karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima. Profesor Alen Soldo sa Sveučilišnog odjela za studije mora na splitskom Sveučilištu rekao je da se glavate želve ne mrijeste u Jadranu nego je Jadran područje gdje se hrane. Po njegovim procjenama, ta će kornjača boraviti u moru na području Slatina dok se ne počne smanjivati temperatura mora, a potom će otići na veće dubine.

VIDEO Srušio ogradu i zid da bi građani mogli prolaziti: Radnici hotela ih zalijevali vodom, otimali kabel...

 

Komentara 4

JO
JOZO
22:13 23.08.2023.

To je točno ali treba to riješiti ipak smo mi turistička zemlja.

SA
samader
21:10 23.08.2023.

Ovo je posljedica klimatskih promjena. Kornjača ne može handlat promjenu i poludjela je.

JO
JOZO
20:13 23.08.2023.

Ako je tako opasna neka je ulove i stave u neki akvarij ili rezervat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije