Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u vatikanu

Koptski papa pozvao papu Franju u Egipat

papa Franjo (1)
Reuters/Pixsell
10.05.2013.
u 14:50

Ivan Pavao II. pohodio je 2000. godine Egipat, ali nakon arapskog proljeća posjet pape Franje zemlji faraona imao bi posebno značenje.

VATIKAN – Papa koptske crkve Tawadros II. pozvao je papu Franju u Egipat. - Nadam se da ću uskoro imati čast ugostiti Njegovu Svetost u mojoj zemlji- rekao je čelnik najveće kršćanske crkve na Srednjem istoku Tawadros II. novinarima nakon današnjeg njegova susreta s papom Franjom u Vatikanu. Ivan Pavao II. pohodio je 2000. godine Egipat, ali nakon arapskog proljeća posjet pape Franje zemlji faraona imao bi posebno značenje. „Ekumenizam patnje“, nazvao je Franjo, obračajući se Tawadrosu II., iskustvo kršćana u protekle dvije godine u Egiptu. Kao što je krv mučenika bilo snažno i plodno sijeme za Crkvu, tako supodijela svakodnevnih patnji može biti učinkovitim instrumentom jedinstva, kazao je papa Franjo, te naglasio kako se to sudjelovanje odnosi na širi okvir društva i odnosa kršćana i nekršćana.

- Iz zajedničke patnje mogu niknuti, uz Božiju pomoć, opraštanja i pomirenmja- rekao je Franjo. Na taj način je papa jedini puta spomenuo političku situaciju u Egiptu. Ostali dio njegova govora bio je usmjeren na ekumenska pitanja. Franjo i Tawadros II. razgovarali su u biblioteci apostolske palače nakon zajedničke molitve. Papa Franjo je kazao kako je zadovoljan što može potvrditi ono što su njihovi prethodnici, Pavao VI. i Shenouda III., izjavili prije točno 40 godina, odnosno da se priznaju ujedinjenima u jedinom krštenju kojeg je izraz zajednička molitva. Papa je pohvalio i ustanovljenje Vijeća egipatskih crkava koje je snažno želio Tawadros II.

Kako s koptske, tako i s vatikanske strane velika pažnja bila je posvećena izbjegavanju nerazumijevanja s islamskim svijetom i posebno s Al Azharom, velikim centrom sunitskog studija u Kairu. Ured za tisak Svete Stolice objavio je i na arapskome jeziku govor pape Franje.

>> Papa putuje u Rio de Janeiro, prvi put službeno napušta Italiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije