Preokret

Koprivnica više nije utvrda SDP-a, ide se u drugi krug

'18.05.2013.,  Koprivnica - Izbori za župana Koprivničko-križevačke županije, gradonačelnika Koprivnice, njegove ili njezine zamjenike/zamjenice te lokalne vijećnike. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj'
1/3
20.05.2013.
u 12:00

Dvogodišnja kohabitacija u Koprivničko-križevačkoj županiji - župan iz HSS-a, a skupštinska većina iz SDP-a - stvar je prošlosti.

Koprivnica od jučer više nije \"utvrda\" SDP-a, \"najcrveniji\" hrvatski grad uz Rijeku.

Novog će se gradonačelnika birati u drugome krugu, a još od 2001. godine, otkad su socijaldemokrati suvereno na vlasti u \"podravskoj metropoli\", nezamislivo je da premoćno ne dobiju biračku naklonost. U drugi će krug \"privremena\" SDP-ova gradonačelnica Vesna Želježnjak, koja je u veljači prošle godine naslijedila Zvonimira Mršića nakon što je on instaliran na mjesto šefa Podravkine uprave. Ona nije uspjela pobijediti u prvome krugu kao prethodnik 2009. godine (sa 74 posto glasova). Dobila je 47,86 posto.

Nestabilna većina

Protukadidat će joj za dva tjedna biti hadezeovac Ernest Forjan, koji je s 22,88 posto ostvario najbolji rezultat te stranke u Koprivnici u dugo vremena.

SDP je suočen s još jednim problemom - jedva je, za nekoliko desetaka glasova, osvojio većinu u Gradskome vijeću. Zahvaljujući D\'Hondtovoj metodi, s 45,52 posto glasova može računati na 11 od 21 vijećničke ruke. HDZ će imati šest vijećnika, laburisti dvoje te nezavisna lista Mladena Švace i Hrast po jednoga.

Tanka većina u praksi znači nestabilnu vlast - skupljanje kvoruma i \"natezanje\" s koalicijskim partnerima u vezi sa svakom odlukom.

Izbornu pljusku SDP je doživio i na županijskoj razini. Bivši župan Darko Koren (HSS) uvjerljivo je (53,72 posto) u prvome krugu porazio njihova kandidata Darka Ledinskog (30,02 posto), a lijeva koalicija ne može računati niti na većinu u Županijskoj skupštini. U toj je utrci SDP osvojio najviše glasova (28,86 posto), ali vlast će obnašati HDZ, koji je osvojio 28,10 posto i HSS sa 23,04 posto.

Šampanjac ostao neotvoren

Dvogodišnja kohabitacija u Koprivničko-križevačkoj županiji - župan iz HSS-a, a skupštinska većina iz SDP-a - stvar je prošlosti.

– Imao sam dobar osjećaj, vjerovao sam da ću dobiti u prvome krugu – izjavio je Koren, kojemu je Ledinski već osobno čestitao na pobjedi.

O atmosferi u koprivničkom izbornom stožeru SDP-a u izbornoj noći rječito svjedoče dva detalja - pripremljeni šampanjac ostao je neotvoren, a svečarske pirotehničke naprave, kojima je trebalo slaviti pobjedu – neiskorištene.

Što je razlogom tako lošeg rezultata dosad nedodirljive političke opcije u Koprivnici bit će predmetom potankih analiza, no već na prvu se može reći da je na to presudno utjecao odlazak bivšeg gradonačelnika Zvonimira Mršića koncem veljače prošle godine na čelo Podravke.

SDP je od 2001. godine izbore premoćno dobivao zahvaljujući njegovoj karizmi i populizmu. Od veljače su se stvari promijenile. Mršić se u tome razdoblju od SDP-ova magneta za birače pretvorio u predizborni uteg te stranke zbog lošeg poslovanja tvrtke za njegova vođenja, zbog toga što si je dao povećati plaću u najnezgodnijem trenutku, zbog toga što je Podravka otpustila 600 radnika i zbog čudne kadrovske politike u kompaniji. Zbog svega toga izborni gubitnik Ledinski morao se \"odreći\" Mršića nekoliko mjeseci prije izbora.

>>Kako se Z. Mršić iz izbornog magneta pretvorio u SDP-ov uteg

>>Želježnjak: Neće biti prireza, Forjan: Dosta nedodirljivih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije