Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrokor se bori s općom nelikvidnošću i zaduženošću

Konzumu u devet mjeseci prepolovljena dobit

Ivica Todorić
Marko Lukunić/Pixsell
03.11.2009.
u 17:58

Šest Agrokorovih poduzeća zajedno imalo je pak prihod od 14,98 milijardi kuna, što je neznatno više nego u devet mjeseci 2008., a zajednička je dobit znatno pala – čak 18,9 posto.

Za razliku od najboljih, dobro organiziranih svjetskih kompanija poput Wall Marta ili Tesca kojima i u krizi i recesiji raste profit, najvećem domaćem trgovačkom lancu suočenom s velikim padom na hrvatskom tržištu maloprodaje dobit je u prvih devet mjeseci pala 43,7 posto, na 125,4 milijuna kuna. S neto profitnom maržom iznad jedan posto, koliko iznosi prosjek svjetske profitne neto marže, moglo bi se, tvrde analitičari, reći i kako Konzum i nije toliki gubitnik. No pitanje je što će biti dogodine.

Prognoze ni za iduću godinu nisu nimalo optimistične, s obzirom na duboku krizu hrvatskog gospodarstva, za koju još nema rješenja ni izlaza. Uz gotovo prepolovljenu dobit prema istom razdoblju lani, prihod Konzuma, koji s još pet Agrokorovih poduzeća – Zvijezdom, Beljem, Jamnicom, Ledom i Tiskom čini oko 60 posto prihoda Agrokora – u devet je mjeseci iznosio 9,54 milijarde kuna, što je 3,2 posto više nego lani.

Šest Agrokorovih poduzeća zajedno imalo je pak prihod od 14,98 milijardi kuna, što je neznatno više nego u devet mjeseci 2008., a zajednička je dobit znatno pala – čak 18,9 posto – na 347,85 milijuna kuna.

Ukupan profit šest tvrtki iznosio je pak 462,02 milijuna kuna. No činjenica je da se koncern, koji je lani s konsolidiranim prihodom od 27,66 milijuna kuna pretekao Inu, bori sa sve većom nelikvidnošću i prezaduženošću.

Poslije devet mjeseci 2009. Konzumove su se kratkoročne obveze popele na 5,4 milijarde kuna, čak 600 milijuna kuna više nego lani u istom razdoblju, a za Agrokorove bi se prehrambene tvrtke moglo reći kako su se ipak bolje pripremile na krizu te su neki rezultati i bolji nego lani. Dobit Zvijezde, primjerice, porasla je čak 222 posto, a ukupni su prihodi manji 5,9 posto, odnosno 683,8 milijuna kuna. Belje je ostvarilo najveći relativni rast dobiti od 547 posto na 1,45 milijuna kuna te najveći pojedinačni pad prihoda od 15,5 posto, na 861 milijun kuna.

Situaciju u Agrokoru najbolje dočarava namjera prodaje Kozma. Navodno je nekoliko kvalitetnih ponuda, ali konačna odluka nije donesena. Ove su godine prodani i Mlinar i Štampa, a spominju se i prodaja Tiska, Zvijezde, Unexa...

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
10:51 04.11.2009.

100 grama čokolada u lidlu 4 kune,100 grama kraševa čokolada 12 kuna pa di toga ima ,da kupujem hrvatsko imao bi za jesti samo 10 dana u mjesecu ,kupujući u Lidlu živim odlićno i obitelj u nićem ne oskudjeva aa to mi je jedino bitno!

DV
dvorskaluda
18:27 03.11.2009.

Da je po mome, bila bi i više. Cijene su koma. Salatu prodaju na glavice - komad cca 5 kuna. Komad ima cca 25 dag. Dakle kg salate u Konzumu je cca 20,00 kuna!! Neke proizvode (politika kuće) drže samo u Super i Maxi konzumima - ma nemoj - pa da teglimo na drugi kraj grada. Nemamo svi auteke. A ak u kvartovskom dućanu zamolite vlasnika, narućivat će vam željenu robu kakvu hoćete - njemu je bitno da prodaja ide i da ste kupac. Konzumu se fućka. Ako ih i zamoliš i pitaš za neke vrste robe (recimo odreske od špinata..) nema šanse - odgovor je idite u MAxi ili Super. Ma zaboravite. Todorići imaju previše pa vode takvu \"politku kuće\"

DE
demokršćanin
23:41 03.11.2009.

Rekomentar ovome dole. Samo ime govori sve. Kada ne možeš kupiti odreske od špinat možda bi bio zadovoljan odrescima od morskih ježeva.Njih sigurno ima u BILLI,MERCATORU,LIDLU kao i u ostalim gastraonomskim trgovačkim lancima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije