Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRAN

Konzervativni vođe traže da se vođe oporbe uhite i osude na smrt

Iran
15.02.2011.
u 18:13

Hillary Clinton kazala je da SAD jasno i izravno podržava prosvjednike u Iranu, kao što su podržali i one u Egiptu

Prosvjed koji je u Teheranu okupio na tisuće pristaša oporbe i koji je završio žestokim sukobima između prosvjednika i policije u kojima je jedna osoba poginula, jučer je dobio i epilog u iranskom parlamentu. Pedesetak krajnje konzervativnih zastupnika prodefiliralo je kroz predvorje parlamenta zahtijevajući da vođe oporbe Mir Hossein Mousavi i Mehdi Karroubi budu uhićeni i da im se dosudi smrtna kazna.

Prosvjedi su bili motivirani pobunama naroda u Tunisu i Egiptu, a prosvjednici u Iranu imali su istu ideju pa im je i glavni slogan bio: “Smrt diktatorima!” Iako su iranske vlasti podržale ono što se događalo u Egiptu i Tunisu, namjera oporbe nije im se nimalo svidjela pa su snage sigurnosti zasule prosvjednike suzavcem, a policajci na motociklima ulijetali su u mnoštvo i tukli ljude palicama. Upotrijebljeno je i vatreno oružje od kojega je poginuo jedan prosvjednik, a najmanje su tri ranjena.

Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je da Sjedinjene Države “vrlo jasno i izravno podržavaju prosvjednike u Iranu i kako oni zaslužuju ista prava za koja su se uspjeli izboriti prosvjednici u Egiptu i Tunisu”. Također je naglasila da se iranski politički sustav mora otvoriti i demokratizirati. Vlastima u Teheranu poručila je da za njih Washington ima istu poruku kao i za režim bivšega egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je poslije 29 godina vladavine tom zemljom na kraju ipak morao odstupiti.

No čini se da službeni Teheran ima svoju verziju onoga što se događalo u tim zemljama - oni tvrde da se tamo događa islamska revolucija poput one iz 1979. u Iranu. Prosvjednicima pak poručuju da je ono što rade pokušaj rušenja revolucije, što se po tamošnjim zakonima kažnjava smrću.

Ključne riječi

Komentara 200

FO
foler
23:41 15.02.2011.

Ne boje se mule i hodze nikoga, one sve neistomisljenike nasurovije kazanjavaju.

ST
Stockholm
23:42 15.02.2011.

15.02.2011. u 23:41h foler - da, jel se boje ... tresu se jim dimije ...

OB
-obrisani-
23:32 15.02.2011.

Saudijska Arabija sada ima prečega posla neko praviti zavjere oko Irana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije