Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vježba u gašincima

Kontingent s 208 hrvatskih vojnika spreman za misiju u Afganistanu

Gašinci vojna vježba (1)
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/12
05.02.2013.
u 14:58

Za misiju ISAF uvježbavalo se i 30 crnogorskih vojnika, koji će zajedno i na put

GAŠINCI - Kolona vozila naišla je na eksplozivnu napravu. Vojnici osmatraju zonu, raspoređuju se u položaje oko vozila, štite jedni druge. Zpaočinje pucnjava. Napadnuti su iz zasjede. Scenarij je to vojne vježbe "Hrvatski ponos 2013", prikazane na poligonu u Gašincima kod Đakova. Spremnost, snagu i znanje pokazivali su hrvatski vojnici, ali i njihovih 33 kolega iz Crne Gore. Završni je to dio preduputne obuke 21. hrvatskog kontigenta za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu.

- Ovakve su situacije realne, s tim da se s njima nismo baš previše susretali na terenu jer djelujemo u vrlo stabilnom okružju. No, pripremamo vojnike za sve moguće scenarije - kazao je general pukovnik Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Zadovoljan je, dodao je, viđenim na vježbi.

- Pokazali smo s pripadnicima oružanih snaga Crne Gore da možemo zajedno djelovati i pripremiti se za zadaće koje nas očekuju u Afganistanu. Pomažemo ovako našim susjedima u postizanju određenih standarda - istaknuo je Lovrić. Dodao je kako je Hrvatska zainteresirana za suradnju i uvježbavanje naših vojnika i sa Slovenijom, BiH, Albanijom, Makedonijom, ali i drugim zemljama. Na put će u ožujku 208 pripadnika Oružanih snaga RH, među kojima je i 13 žena, zatim dva policajca te 22 crnogorska vojnika. Broj naših vojnika u Afganistanu tom će se rotacijom značajno smanjiti, s 294 na 208, što je u skladu i s izlaznom strategijom NATO-a. - Od svih zemalja, najbolju suradnju dosad imamo s Oružanim snagama Hrvatske. Koristimo njihova iskustva u pristupanju NATO-u, i ona negativna i ona pozitivna.

Glavni strateški cilj Crne Gore je da što prije postanemo članica NATO-a. Ovo je dosad najsloženiji zadatak koji ćemo u ISAf misiji izvršavati - istaknuo je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić.  

>> FOTO Pogledajte vojnu vježbu Hrvatske ratne mornarice

Komentara 4

VP
vizantisko plavo
15:28 05.02.2013.

Znači da ameri povećali proizvodnju maka pa im treba dodatna zaštita tih polja

OB
-obrisani-
15:58 05.02.2013.

... naši i vojnici Crne Gore zajedno u Afgani-stan .... pa ko nas bre zavadi ?!!

Avatar joe90
joe90
17:52 05.02.2013.

Bolje da ulazu novac u modernizaciju, vec sve u te misije. Sta smo novca ulozili, mogli smo vec davno uzeti neki gripen, ah mi pametni dobili od Amera 13 Humera, i jos im zahvaljujemo do koljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije