Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči koncerta

Konji na Hipodromu u karanteni, a u nedjelju tamo stiže 30.000 ljudi

hipodrom
Dalibor Urukalović/Pixsell
Autori: Sonja Hoffman, Velinka Knežević
12.05.2010.
u 19:32

Zaraženo je 60 od 175 konja, a veterinarski inspektor rješenjem je naredio karantenu zaraženog područja te hitnu dezinfekciju i deratizaciju, popravak kanalizacije, oštećenih podova i drenažnog sustava te isušivanje.

Na Zagrebačkom hipodromu, gdje će u nedjelju na koncert Metallice doći oko 30.000 ljudi, vlada epidemija leptospiroze, bolesti životinja koja, ako prijeđe na ljude, može prouzročiti pobačaj, otkazivanje bubrega pa i smrt. Zaraženo je čak 60 od 175 konja, a veterinarski inspektor rješenjem je naredio karantenu zaraženog područja te hitnu dezinfekciju i deratizaciju, popravak kanalizacije, oštećenih podova i drenažnog sustava te isušivanje okolice zaraženog područja.

Propala jahačka sezona

– To je bolest koju zaraženi štakori urinom prenose na okoliš, a tako i na sve životinje koje obole. Čovjek se može zaraziti u kontaktu sa zaraženom vodom ako ima oštećenu kožu ili preko sluznice oka. U probavnom traktu bacil ugiba – rekao je prof. Antun Beus, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti, i dodao da je posljednjih godina bolest poprimila teži oblik, a bilo je i nekoliko smrtnih slučajeva. Kada bacil uđe u organizam, širi se krvlju i izaziva upalu žila u bubrezima pa često oboljeli završe na dijalizi.

– Bolest se liječi antibiotikom, a zbog vlažnog vremena ove je godine bolest rano počela pa smo već imali jedan težak slučaj u Karlovcu – otkriva prof. Beus. Antibioticima se liječe i konji, a terapija zaraženih konja počet će tek u ponedjeljak. No, ni to nije jamstvo da će se konj oporaviti i biti sposoban za natjecanja – napominje reprezentativka u jahanju i vlasnica četiriju zaraženih konja Janka Krašovec.

– Leptospiroza će upropastiti sezonu desetak nas u reprezentaciji. Moguće je da se konji više nikad neće natjecati jer nekima, i nakon terapije, ostaje povišen titar antitijela. Možemo sudjelovati samo na natjecanjima koja su na hipodromu – očajna je jahačica J. Krašovec. Nevjerojatno je da nitko o izbijanju epidemije nije obavijestio organizatora koncerta Metallice Lupa promociju.

– Trebali su nas obavijestiti, no očito nisu smatrali potrebnim jer misle da nema opasnosti. Konji i publika nisu u kontaktu, a konji posljednjih deset dana nisu ni šetali na području gdje je publika – kazao je Vladimir Ivanković, direktor Lupe. U zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo epidemiolozi znaju za zarazu, ali kažu da je opasnost za ljude mala.

Kriteriji stroži nego u EU

– U konja je pronađena količina antitijela koja je u EU normalna i ne smatra se zaraznom, osobito zato što nijedan konj nije obolio, već je kliconoša. Hrvatska ima stroži pravilnik – rekla je dr. Vladimira Lesnikar, voditeljica epidemiologije.

S Veterinarskog fakulteta doznajemo da je direktor konjičke reprezentacije Boris Kelemenić tražio procjenu stanja opasnosti za ljude, a rezultati će se znati za nekoliko dana.

Komentara 18

MA
malicki
19:52 12.05.2010.

ne mogu vjerovat da će konji bit u blizini održavanja koncerta. ako se konji neće premjestiti na neko drugo, mirno mjesto, mogu samo reć da su svi skupa, od organizatora koncerta, do vlasnika hipodroma - idioti.

OB
-obrisani-
20:08 12.05.2010.

Sumnjam d će konji biti oduševljeni koncertom kao ja! Metallica je isključivo za ljudsku upotrebu!

Avatar maskmaker
maskmaker
00:09 13.05.2010.

Ne izvan hipodroma već drito u Vladi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije