Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ZAJEDNO ZA EU"

Na konferenciju dolaze Füle i Thaçi, otkazali Tadić i Van Rompuy

sastanak
Petar Glebov/Pixsell
Autori: Stojan de Prato, Vlado Zagorac/VLM
19.03.2010.
u 15:29

Thaçi je kazao da na konferenciju u Brdo dolazi kao predstavnik neovisne države Kosovo.

LJUBLJANA - Bez obzira na to tko će se od pozvanih predsjednika država i vlada i visokih dužnosnika EU odazvati, sutra će se u Brdu kod Kranja održati konferencija »Zajedno za EU: doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti« u organizaciji vlada Hrvatske i Slovenije.

Održavanje konferencije potvrdio je danas slovenski premijer Borut Pahor kazavši da konferencija počinje u 10 sati, ali ne želeći otkriti tko mu je do tog trenutka svoj dolazak u Sloveniju potvrdio.

- Tko god na konferenciju dođe, dat će svoj doprinos dijalogu o tom pitanju, a koga ne bude, nećemo ga osuđivati - kazao je Pahor dodavši da je dijalog jedini put do mira, sigurnosti, stabilnosti i blagostanja ljudi u ovom dijelu Europe.

Pahor je objasnio da je takvu odluku donio zajedno s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Crnogorski je premijer Milo Đukanović u Sloveniju doputovao danas gdje se pored sudjelovanja u radu konferencije namjerava sastati s predstavnicima EU i slovenskim političkim vrhom, objavio je portal RTV Slovenije.

Predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy neće sudjelovati na sastanku područnih čelnika. Ocijenjeno je, naime, da, ako na summitu ne sudjeluju čelnici Srbije ili Kosova, ni Van Rompuyevo sudjelovanje ne bi bilo “korisno”. Umjesto sebe, Van Rompuy je poslao ovu kratku izjavu: “Pozdravljam sve poticaje koji promiču područnu suradnju na zapadnome Balkanu, uključujuči konferenciju koja će se održati u Brdu u Sloveniji. Ta je suradnja od najviše važnosti za cijelu Europu. Stoga namjeravam posjetiti to područje što je prije moguće”.

Španjolsko Predsjedništvo EU u Brdu bi trebao predstavljati ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos. Iako su u četvrtak španjolski diplomatski izvori tvrdili da ni Moratinos neće doći ako Van Rompuy odustane. Jedini siguran visoki sudionik sastanka iz središnjih europskih ustanova ostaje tako europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

Svoj je dolazak potvrdio i kosovski je premijer Hashim Thaçi, koji se danas u Prištini sastao s povjerenikom Füleom. Thaçi je kazao da na konferenciju u Brdo dolazi kao predstavnik neovisne države Kosovo, ravnopravne ostalim zemljama u regiji. Predsjednik Srbije Boris Tadić neće sutra doći u Sloveniju na konferenciju o zapadnom Balkanu. Razlog su neriješeni problemi oko naziva kosovskog izaslanstva, javljaju srbijanski mediji.

Komentara 61

OB
-obrisani-
18:37 19.03.2010.

Matijas, jedino što je sigurno jest da je Srbija doživjela još jedan poraz jer nije uspjela u namjeri da spriječi dolazak Kosova kao državne delegacije. I sad se Srbija ponaša kao malo dijete i poručuje: onda se neću s vama igvati.

OB
-obrisani-
19:35 19.03.2010.

@ M@gic.................... Svaka ti zlatna i sve bas tako! ziveo!

DM
Dan_Marinovic
15:57 19.03.2010.

kosor se u istinu pretvorila u lidera regije, jos ako uspije pomiriti kosovo i srbiju i dovesti ih do stanja medusobnog postovanja onda joj skidam kapu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije