Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktualno

Konačni pad kraljice otpada: Prodaje se tvornica B. Bešenić

'21.07.10., Podrute- Barbara Besenic, direktorica tvrtke BBS iz Podruta, koja se bavi recikliranjem. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
1/3
01.10.2011.
u 15:00

Kad se činilo da bi mogli imati kupca za nagomilani otpad, unatoč nizu kontakata i dolazaka potencijalnih investitora u tvornicu, nitko nije dao ponudu za kupnju

Prva hrvatska tvornica za preradu PET ambalaže, BBS u Podrutama kod Novoga Marofa, vlasnice Barbare Bešenić, nakon što ju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdašno podupirao s milijunima kuna, zauvijek zatvara svoja vrata. Iako su se vjerovnici u stečajnom postupku još prije nekoliko mjeseci zalagali za nastavak proizvodnje, na posljednjoj su sjednici skupštine vjerovnika odlučili da se imovina unovči, odnosno proda.

Ministarstvo ne odustaje

Od BBS-a, koji je u stečaj otišao u prosincu prošle godine, vjerovnici potražuju 163,5 milijuna kuna, a među najvećima su Ministarstvo gospodarstva, Hypo leasing Croatia i Varaždinska biskupija.

Odbor vjerovnika, inače, tražio je da se radnici vrate na posao, a svoja potraživanja od 2,8 milijuna kuna nadoknade rezultatima proizvodnje uz pomoć odabranog investitora.

– Kada se činilo da bismo mogli imati kupca za nagomilani otpad (čepove, plastične i papirnate naljepnice i ljepila), unatoč nizu kontakata i dolazaka potencijalnih investitora u tvornicu, na kraju nitko nije dao ponudu za kupnju otpada – kazala je stečajna upraviteljica BBS-a Marija Vujčić Turkulin. Taj je otpad, težak 2.395 tona, već trebalo ukloniti, što je i naredilo Ministarstvo zaštite okoliša, no to nije napravljeno, zbog čega su se mještani žalili svim mogućim nadležnim institucijama i inspekcijama.

Stečajna upraviteljica i odbor vjerovnika pokušali su stvoriti uvjete za nastavak poslovanja, pa su tražili od vjerovnika koji imaju razlučna prava na imovini da kažu pristaju li na to da, nastavi li se proizvodnja, godinu dana neće pokretati ovršne postupke ili će odgoditi postojeće.

Ministarstvo gospodarstva nije željelo odustati od ovrhe na nekretnini na kojoj se nalazi cijela tvornica.

– Nema uvjeta za nastavak poslovanja, a svako odugovlačenje predstavlja daljnje povećanje troškova postupka – smatra Dubravka Vukmanović, zastupnica države.

Optima leasing, pak, kojoj BBS duguje 15,4 milijuna kuna, već prodaje brizgalicu i liniju za pranje i recikliranje boca, nad kojima ima izlučno pravo.

Većinom glasova vjerovnika tako je ipak donesena odluka da se imovina proda, što je najviše pogodilo radnike propale tvrtke, koji su danas na Zavodu za zapošljavanje.

– Nitko od nas još nije našao posao, nadali smo se da će se naći neko rješenje i da će se proizvodnja nastaviti, da se bar netko od nas zaposli. Sve nam se čini da se ide na ruku osječkoj tvornici za reciklažu plastične ambalaže. U Podrutama su relativno nove hale, novi strojevi. Toliko je novca u to uloženo, državnog novca, a to sada sve propada – ogorčeni su bivši radnici, koji se pitaju i kada će oni doći do svojih potraživanja.

Radili četiri godine

Tvornica za preradu PET ambalaže BBS u vlasništvu bivše saborske zastupnice Barbare Bešenić počela je inače rad 2006. godine, a osnovana je ulaganjem Hrvatskog fonda za razvoj i zapošljavanje, Leasing Hypo Alpe Adria banke i Barbare Bešenić u ukupnom iznosu od 12,7 milijuna eura.

Komentara 24

DU
Deleted user
20:22 01.10.2011.

cijela hrvatska je otpad! Tu se ne investira vise ni jedna jednina kuna! svi cekaju jos na otpisivanje gubitaka... da se zna kakvo je stanje...

Avatar vh1
vh1
09:40 02.10.2011.

Ma, kakva kraljica. Ovdje se radi o još jednoj HDZ-ovoj praonici love. To je mafija.

CR
crofish
15:12 01.10.2011.

nagomilani otpad je i ta njezina vikendica...valjda je neće moći legalizirati sa novim zakonom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije