Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol u stranci

Komšić napustio SDP zbog sporazuma s HDZ-om

Željko Komšić
Zvonimir Čorić
23.07.2012.
u 22:50

Ugledni član SDP-a BiH i član Predsjedništva BiH nagovijestio raskol unutar svoje dojučerašnje stranke

Željko Komšić pismeno je zatražio od predsjednika Općinske organizacije SDP-a Novo Sarajevo da ga se izbriše iz članstva u SDP-u, čime je praktično napustio ovu stranku. Nisu navedeni razlozi napuštanja stranke SDP-a BiH u kojoj je bio potpredsjednik te član Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda. Komšić se u petak pobunio protiv ustavnih promjena koje je predložila njegova stranka SDP BiH, što je bio jedan od ključnih razloga da napusti stranku.

 – Ja sam protiv ovog, ali i svih budućih sporazuma koji zatiru građansku BiH i koji jedne vrednuju kao više od drugih – dodao je Komšić.

Poručio je da ne priznaje zaključke SDP-a BiH o tome da potakne raspravu o ustavnim promjenama s druga dva etnička člana državnoga vrha ove zemlje Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem. Što su razlozi Komšićeva odbijanja rješenja? Pa upravo njegove stranačke ambicije. A druge strane razlog je tomu što se promjenama ustava smanjuje mogućnost njegova reizbora ili političkih klonova, što je bio razlog za najveću političku krizu u zemlji s negiranjem političke volje Hrvata u BiH nakon posljednjih izbora 2010. godine.

Ustavnim promjenama koje je pak predložio SDP smanjuje se mogućnost za takve zloporabe. O tomu kakav izborni inženjering vlada u BiH govore podaci da je Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva BiH osvojio 2600 glasova u Kladnju gdje uopće nema Hrvata, a u Širokom Brijegu tek nešto više od 2 posto glasova. Ustavne promjene kojim bi se zajamčila ravnopravnost u institucijama vjerojatno bi smanjila apetite Hrvata za trećim entitetom.

Ključne riječi

Komentara 38

ĆA
ćaćaća
13:43 24.07.2012.

to ni amerikanci ne bi preživjeli:)))

Avatar guten_tag
guten_tag
23:02 23.07.2012.

neka podnese ostavku na mjesto člana presjedništva iz reda hrvata da hrvati mogu izabrati svog predstavnika , bez izbornog inženjeringa . nije valjda da mu je do vlasti i privilegija , rekao je da se bori za uzvišenije ciljeve .

RO
robo
08:39 24.07.2012.

Nije li ovo vec drugi put da napusta SDP?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije