Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Zakon o udžbenicima sljedećeg tjedna pred saborskim zastupnicima

Kompleti udžbenika za iduću školsku godinu jeftiniji i 30 posto

knjige
Arhiva VL
01.02.2010.
u 20:35

Najvišu cijenu po kojoj će se udžbenici prodavati za iduću školsku godinu odredit će ministar Fuchs.

Udžbenici za sljedeću školsku godinu u prosjeku će biti najmanje 10 posto jeftiniji u usporedbi s cijenama po kojima su ih roditelji kupovali prošlog ljeta, a pojedini udžbenički kompleti, ovisno o razredu, mogu pojeftiniti i od 20 do 30 posto. To će omogućiti novopredložen Zakon o udžbenicima kojim se definira da najvišu cijenu udžbenika propisuje ministar obrazovanja.

– Uzet ćemo prošlogodišnju prosječnu cijenu nekog udžbenika i ona koju će ministar propisati za ovu godinu bit će deset posto niža od te. Osim toga, u roku od mjesec dana od dana donošenja Zakona objavit ćemo popis obveznih udžbenika – najavio je predložene zakonske odredbe državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić.

Popisom obveznih udžbenika svakako će se rasteretiti učeničke torbe, ali i kućni budžeti njihovih roditelja koji više neće morati kupovati 6-7 naslova po predmetu nego dva ili najviše 3-4. Na popisu će ostati udžbenici, radne bilježnice, zbirke zadataka i atlas za predmet kojem je nužan.

Za školsku godinu 2011./2012. cijene udžbenika uspostavile bi se prema mađarskome modelu. Cijenu bi na temelju stvarnih troškova prema novom udžbeničkom standardu koji će se donijeti određivalo posebno povjerenstvo, a nakladnici će, očekuje se, u prodaji tu cijenu smanjiti još dvadesetak posto.

To znači da bi se i u nas u ljeto 2011. godine udžbenici mogli prodavati po 5 do 8 eura, koliko stoje u Mađarskoj. Udžbenike bi i dalje birale škole, na rok od četiri godine, no vijeće roditelja odlučivat će, vodeći računa o cijeni, slaže li se s izborom. Ako zbog visoke cijene ne daju suglasnost, učenici će morati raditi po najzastupljenijim udžbenicima u svojoj županiji. Javnog natječaja za izbor najjeftinijih udžbenika neće biti, a također se odustalo od propisa da po predmetu u uporabi mogu biti samo dva udžbenika. Izdavači se neće moći dogovoriti i uskladiti cijene jer će tada doći pod udar Agencije za tržišno natjecanje.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
20:40 01.02.2010.

Rukomet kakav vi Hrvateki igrate nije nikakav rukomet Mi EU@Slovenci igramo pravi rukomet Živio EU@slovenski rukometni vitez Pajović vitez Pajović je naš ponos i dika –EU@slovenska slika Naša rukometna tehnika i ponos je „PRST u OKO“ Živio „Prst u OKO“ u OKO“ PONAVLJAM: Malo nas je al smo pogani , joleeeiiiiiii.

TC
tigar-cro
07:04 02.02.2010.

Gospodo iz VL.....doista ste skloni vicevima a la Mesic......

BA
baš
08:06 02.02.2010.

Pa što? Kome je to važno kada je naše školovanje besplatno? Znate kome je besplatno, onima koji dobiju i onima koji \"zarade\" toliko da knjige ne osjećaju kao bilo kakav izdatak jer više potroše na jednu slobodnu aktivnost djeteta nego što košta njegovo cjelogodišnje školovanje. Nama koji smo u kategoriji da \"ne dobijemo ništa\" 30% je premalo, trebalo bi biti makar 70%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije