Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKANJU JE KRAJ

Komisija UN-a za tehnologiju odobrila univerzalni punjač za mobitele

ITU
UN
23.10.2009.
u 19:53

Tijelo Ujedinjenih Naroda nadležno za komunikacijsku tehnologiju službeno je odobrilo USB punjač za mobitele, isti za sve modele i marke telefona.

International Telecommunications Union (ITU), organizacija Ujedinjenih Naroda koja se bavi tehnologijom, službeno je odobrila model novog punjača za mobitele kojim će se moći puniti svaki telefon, bez obzira na model i proizvođača.

- Ovo je bitan korak u smanjenju utjecaja punjenja mobitela na okoliš - izjavio je Malcolm Johnson, direktor ITU-ova biroa za standardizaciju telekomunikacija (Telecommunication Standardisation Bureau).

Univerzalni punjač, s USB portom, neće biti obvezan, ali ogromna većina proizvođača spremna je prihvatiti taj standard.

- Planiramo proizvesti modele s univerzalnim punjačem u prvoj polovici 2010. - izjavio je Aldo Liguori, glasnogovornik Sony Ericssona.

Osim praktičnosti, u pitanju je i ogromna ušteda što se okoliša tiče, jer više neće biti nepotrebnih punjača kojih bi se dosad u svijetu svake godine nakupilo 51.000 tona. Prelazak na univerzalne punjače koji će štedjeti energiju i biti u duljoj upotrebi smanjit će proizvodnju stakleničkih plinova za 13.6 milijuna tona godišnje.

Ključne riječi

Komentara 2

KO
kompa
20:04 23.10.2009.

ajd da nesto i pametno i pozitivno procitam

SH
shitEUshit
21:05 23.10.2009.

Odlična stvar, može se odma iskoristiti za prijenos podataka na PC a sutra nam stiže i HDMI, prekosutra i Serial-ATA, sve u svemu nakupovat ćemo se mi još mobitela i mobitela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije