Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA predviđa

Komet prijeti Marsu: Planet bi mogao postati topliji i vlažniji

Mars
NASA
28.03.2013.
u 13:12

– Postoji malena, ali ne i beznačajna mogućnost da će komet 2013 A1 pogoditi Mars u listopadu 2014. godine – kazao je Don Yeomans iz američke svemirske agencije NASA.

Mnoge države svijeta tijekom godina poslale su letjelice i rovere da bi istraživale Crveni planet. Trenutačno oko tog planeta kruže tri aktivna satelita, a na njemu su dva rovera, Opportunity i Curiosity, piše Clarksville OnLine.

Mars je trenutno suh i pust te beživotan, no ubrzo bi se sve te istraživačke misije na Crvenom planetu mogle naći u potpuno drukčijem svijetu jer bi se sljedeće godine komet mogao zabiti u planet.

– Postoji malena, ali ne i beznačajna mogućnost da će komet 2013 A1 pogoditi Mars u listopadu 2014. godine – kazao je Don Yeomans iz američke svemirske agencije NASA.

Jezgra kometa najvjerojatnije ima od 1 do 3 kilometra u promjeru. Prema Marsu se kreće relativno velikom brzinom od 56 kilometara u sekundi. – Pogodi li Mars, oslobodit će se energija kao 35 milijuna tona TNT-a – procjenjuje Yeomans.

Asteroid za koji se pretpostavlja da je izbrisao dinosaure na Zemlji prije 65 milijuna godina otprilike je bio tri puta snažniji, oko 100 milijuna megatona. Ako se dogodi udar, to ne znači da će sigurno završiti program NASA-e na Marsu. No sigurno će promijeniti program, kao i cijeli planet Mars.

– Razmišljam o tome kao o golemom klimatskom eksperimentu – kazao je Michael Meyer iz NASA-e te dodao da će se kod udara izbaciti mnogo materijala u Marsovu atmosferu. – Rezultat bi mogao biti topliji i vlažniji Mars nego što je danas – kazao je Meyer. Znanstvenici predviđaju da je bliski prolazak kometa ipak vjerojatniji scenarij od izravnog udara. Vjerojatnost da će ovaj komet pogoditi Mars procjenjuje se u omjeru 1:2000.

>>Planet susjed: Je li Mars nova Zemlja?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije