Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
križni put

Komemoraciju u Bleiburgu i dalje će financirati Hrvatski sabor

'14.05.2011., Austrija, Bleiburg, Obiljezena je 66. godisnjica kriznog puta i stradavanja na Bleiburgu. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
20.02.2012.
u 21:30

Svake godine iz proračuna 500.000 kuna za organizaciju sjećanja, Stazić želi da komemoracija bude u Hrvatskoj

Održavanje tradicionalne komemoracije na Bleiburškom polju u svibnju neće biti upitno jer je njezino financiranje uvršteno u proračun, no hoće li joj pokrovitelj biti Sabor, još se ne zna. To je doveo u pitanje Ivan Fumić, član predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, koji je prije tri dana najavio kako će predložiti Saboru da prestanu biti pokrovitelji komemoracije. Bože Vukušić, glavni tajnik i glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, koji organizira pohod u Bleiburg, nada se da Sabor neće prihvatiti Fumićevu ideju.

– Riječ je o najvećoj tragediji u hrvatskoj povijesti i ako joj Sabor neće biti pokrovitelj, onda ne treba biti pokrovitelj nijednoj drugoj – kaže Vukušić. Podsjeća da je Sabor od 1995. godine redovito bio pokrovitelj te da za organizaciju izdvaja 500.000 kuna. Financiranje pohoda u Bleiburg propisano je odlukom iz te godine i nemoguće ju je izbjeći, podsjeća Nenad Stazić, potpredsjednik Sabora. Njegov će glas biti protiv pokroviteljstva.

– Mislim da Sabor ne smije biti pokrovitelj događajima u kojima sudionici imaju zabranjene simbole. Jesam za odavanje poštovanja i pijeteta žrtvama, ali to ne treba biti tamo, nego kod nas. Lakše bismo kontrolirali situaciju jer se u stranoj državi ne kažnjavaju kod nas protuzakoniti simboli – kaže Stazić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije