Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGROKAZ U SABORU

Komedija u tri čina: Nitko ne želi sjediti sa Sanaderom

sanader (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/8
22.10.2010.
u 17:34

Ići ću s njim na ručak ako me pozove i ako ga on plati, poručio je Andrija Hebrang.

Prisežem! – rekao je Ivo Sanader pošto mu je predsjednik Sabora Luka Bebić pročitao tekst prisege 
u kojem se kaže da će se držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak i zauzimati se za napredak Hrvatske.

Tekst prisege dobro mu je znan jer je već jednom obećao isto. “Prisežem” je i jedino što je danas u sabornici i izgovorio. Jezik mu se odvezao izvan sabornice, pred novinarima.

– Kao što znate, bio sam odlučio posve se povući iz hrvatske politike. Međutim, nevjerojatan razvoj događaja poslije mog odlaska iz politike zapravo me natjerao da aktiviram svoj saborski mandat. Nadam se da ću s kolegama u Saboru doći do razloga onih koji su pridonijeli ovakvu nevjerojatnu i nedemokratskom razvoju događaja koji je apsolutno neprimjeren europskim demokratskim standardima, a mislim i bilo gdje u demokratskim zemljama i dalje od Europe, u svijetu – poručio je Sanader.

Bez dodatnog objašnjenja otišao je u saborski restoran na ručak sa svojim prijateljima Marijem Zubovićem i Jerkom Rošinom koji su mu jedini, uz Ivana Čehoka, u cijeloj dvorani zapljeskali poslije prisege.

Mijenjali mu mjesto
No nije to bila jedina nepristojnost. Njegovi bivši kolege izveli su još jednu. Zapravo, bio je to pravi igrokaz koji se zbio zbog mjesta na kojem će bivši premijer sjediti. Htjeli su ga otjerati što dalje od sebe pa je Sanader prisegnuo na mjestu Željke Antunović, kada se ona vratila u sabornicu, prebacio se na mjesto iza Čehoka , a na koncu je stigao i do mjesta koje mu je namijenilo Predsjedništvo Sabora i u kojem je do danas sjedila njegova zamjenica Željana Kalaš-Podrug. Cijela zavrzlama nastala je zbog ideje Kluba HDZ-a da “otpadnik” ne sjedne u njihove klupe, pa su na mjesto Željane Kalaš-Podrug bili posjeli Anu Lovrin.

No Bebić se nije dao smesti. Poručio je Andriji Hebrangu, predsjedniku Kluba HDZ-a, 
da je on i Predsjedništvo Sabora oni koji  odlučuju tko će gdje sjediti te kako se Predsjedništvo Sabora nikada do sada nije sastalo samo zato da bi raspravljalo o rasporedu sjedenja. Na kraju je bilo po Bebićevu.

Kad je završila drama oko sjedenja, Sanader je posve nezainteresirano sjeo u stolac pokraj hadezeovaca Josipa Salapića i Marija Zubovića. Cijelo vrijeme iz ruku nije ispuštao svoj mobitel s kojeg je neprestano slao SMS-ove. Iživciralo ga je jedino kad je zapazio da ga cijelo vrijeme na nišanu drži fotoreporter bojeći se očito da se ne shvati s kim se to dopisuje pa mu je bahato gestom rukom poručio da ga prestane fotografirati. Mobitel je pustio “da miruje” tek kako bi izglasao ustavni zakon za provedbu Ustava nakon što ga je to izričito zamolio predsjednik Sabora Luka Bebić. Glasovao je rukom jer nije dobio ključić za elektroničko glasovanje.

– To sjedenje bilo je igrokaz, ali mislim da se predsjednik Luka Bebić ponio izuzetno čvrsto, jako, moralno. To je bilo potpuno neljudski. Meni je bilo vrlo neugodno. Ne znam hoće li mi u stranci zamjeriti što sam sa Sanaderom ručao. Ja vjerujem da ti ljudi s kojima ručaš ne mogu zabiti nož u leđa – rekao je Rošin poslije ručka.

S njegovim opisom ozračja u saborskoj dvorani složio se i SDP-ov Slavko Linić.

– Ta količina mržnje, netolerantnosti prema svom dojučerašnjem vođi, predsjedniku Vlade i stranke nije ljudska. Neshvatljivo mi je da nekoga tko im je do jučer bio svetac i idol danas toliko mrze da bi ga najradije zatukli – kaže Linić.

Oduševilo ga je, dodaje, Bebićevo držanje na sjednici i što se izložio bijesu stranke da bi obranio zastupnika, što mu je i posao.

– I zato sam bio sretan i ponosio sam se svojim predsjednikom – zaključio je.

“Svi cigani, samo ja Rom”
Ponašanje zastupnika ilustrirao je i predstavnik manjina Nazif Memedi riječima: “Svi cigani, samo ja Rom.” Zgradu Sabora Sanader je napustio u društvu vidno nervoznog Marija Zubovića koji je cijelo vrijeme prijetio snimateljima i fotoreporterima jer mu očito nije godila medijska pozornost koju je jučer dobio.

Za razliku od njega, Sanader je bio posve opušten kao što je bio i prilikom dolaska u Sabor, kada je prišao Jajanu iz Malnarove noćne more i rukovao se s njim. Sanader mu je rekao da 
je u Sabor došao samo 
kako bi ga vidio pa je presretni Jajan novinarima poručio: “Jesam vas sve zajebao.”

Komentara 361

OB
-obrisani-
18:50 22.10.2010.

Drug Mesic je prema sigurnim informacijama, napustio Nasu lijepu, nakon sto je objavljeno da je njegova supruga posudjenim novcima/citaj MITO/ kupila dva stana u Zagrebu za 1,9 miliona kuna Prema informacijama Mesic se vratio tamo gdje i spada i prikljucio se CERGASIMA, . Bog i Pravi Hrvati Za Dom-Hrvate i Hrvatsku

KR
kralj
18:04 22.10.2010.

Nazif Memedi: \"Svi cigani, samo ja rom\". Nazife, legendo, svaka ti dala.

OB
-obrisani-
19:58 22.10.2010.

. . ....Djoganioo1. . ..pa Francuski se ne radi rukama...o cemu ti...??...imam dojam , da si veoma mlad i neiskusan...he he he he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije