Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.03.2015. u 12:00

Postoje dokazi 
da je i rat u istočnoj Ukrajini zapravo poslužio Rusiji da 
u stvarnosti testira najnoviju generaciju svoga oružja

I oružje je roba, baš poput hrane, odjeće, namještaja ili deterdženta za rublje. Iako se neki vode logikom da najviše profita donosi upravo roba široke potrošnje zato što je svi kupuju, oni koji ulože novac u industriju oružja također neće pogriješiti. Štoviše, najnoviji pokazatelji na globalnoj razini govore da potražnja i prodaja oružja rastu, a da je ono najsuvremenije i najsofisticiranije ujedno i najtraženije. Stockholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja objavio je izvješće u kojem stoji da je od 2009. do 2014. godine prodaja konvencionalnog oružja narasla za 16 posto u odnosu na prethodnih pet godina. Tu industriju nije poljuljala ni recesija. Dogodilo se upravo suprotno - stvari su se zaoštrile, stvorene su nove vojske, pronađeni su novi neprijatelji...

Jedini kontinent koji nije povećao kupnju oružja je Europa koja je u spomenutom razdoblju kupila 36 posto oružja manje. Najstrašniji proces naoružavanja događa se na Bliskom istoku. Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija povećali su kupnju oružja za čak 71 posto. Činjenica da je Saudijska Arabija u proteklih pet godina učetverostučila uvoz oružja više je nego zabrinjavajuća. Šira se regija naočigled pretvara u latentno bure baruta.

Indija, Kina, Pakistan, Južna Koreja i Singapur također se nalaze na popisu deset najvećih uvoznika oružja, a Kina je potrošnju za oružje povećala za 143 posto. Afrika je za oružje potrošila 45 posto više. Rekorder u postocima ja Azerbajdžan koji je na oružje potrošio 249 posto više.

Najbolju prođu ima visoka tehnologija - naoružani dronovi, sofisticirani vojni avioni koji mogu letjeti na izuzetno velikim visinama i bombarderi dugog dometa, najnoviji modeli lovaca bombardera, raketni sustavi za obranu od balističkih projektila...

Istraživači spomenutog instituta kažu da će se taj trend povećane potražnje oružja i vojne opreme nastaviti i da bi mogao biti još izraženiji. Interes za kupnju oružja je sve veći, tržište je vrlo živahno, a veliki proizvođači zadovoljno trljaju ruke i u konačnici ih nije previše briga u čijim će rukama to oružje završiti. Prečesto završi u krivim rukama. Tako je Pariz ostao u popriličnom šoku kada je došao do spoznaje da je značajna količina oružja kojim raspolaže Boko Haram - francuske proizvodnje. Iako se svi ježe od razine nepoštovanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, nikome ne pada ni na pamet da toj kraljevini odbije prodati oružje. Navedeni Boko Haram oružje kupuje od još 14 zemalja, među kojima su SAD, Njemačka i Izrael, što je apsurd bez presedana. No zarada je zarada, bez obzira na to je li kupac militantni islamist ili neka "normalna" zemlja.

U svemu tome Izrael je zaista posebna priča zato što je tamošnja vojna industrija spasila zemlju od recesije i osigurala joj gospodarski procvat. U 2013. Izrael je prodao oružja u vrijednosti 7,5 milijardi dolara ili četiri puta više nego deset godina ranije. Jedan novinar iz izraelskog lista Haaretz prije dvije godine snimio je dokumentarac u kojem je ustvrdio da su Pojas Gaze i Zapadna obala zapravo poligoni za testiranje novih proizvoda tamošnje vojne industrije, a da su Palestinci neka vrsta zamoraca. Činjenicu da je oružje temeljito testirano u stvarnom životu (na Palestincima) vojna industrija koristi u svojim promotivnim brošurama. Neki analitičari čak tvrde da zbog procvata vojne industrije i velike zarade Izrael još dugo neće pristati ni na kakvo mirovno rješenje s Palestincima. Iako je Izrael službeno šesti izvoznik oružja u svijetu, on ima svoje brojke u koje je uključena i stalna trgovina oružjem, što tu zemlju stavlja na četvrto mjesto, odmah iza SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

Očito je da se svijet naoružava, i to vrlo značajno. Postoje dokazi da je i rat u istočnoj Ukrajini zapravo poslužio Rusiji da u stvarnim situacijama testira najnoviju generaciju svoga oružja. Sve to vodi ili u novi globalni hladni rat ili u neke nove, ozbiljne ratove. Krv se pretvara u profit, i to vrlo visok. Da mi neko svemoćno biće omogući da izaberem dvije stvari koje će jednom zauvijek nestati s lica zemlje, izabrala bih oružje i novac. I sve bi se riješilo samo od sebe! 

>> Ukrajina počela povlačiti teško oružje s prve crte bojišnice 

>> Ženevska zbirka političkih frazetina neće pomoći Ukrajini

Komentara 6

Avatar viki_nuland
viki_nuland
13:32 17.03.2015.

Nakon stu su Ameri 25 godina testirali svoja oruzja pocevsi od bivse SFRJ, preko Iraka (nekoliko puta), Afganistana, Jemena, Pakistna, Somalije, Libije, Sirije, Nigerije a kako vidimo i Ukrajine odlucili su Rusi da testiraju svoja nova oruzja direktno protiv Americkih a rezultate smo vidili, zato se ekipa iz peterokutne zgrade i zabrinula. Lako je bilo protiv pastira u Afganistanu ali kada se susretnu s pravom vojskom situacija je zabrinjavajuca.

Avatar nekakav
nekakav
14:39 17.03.2015.

al krivo navodite, draga moja. amerikanci su ti koji su enormno povećali prodaju oružja. rusi su tu, drugi/treći, al par puta manje od amerikanaca prodaju. a tko su glavne mušterije amerikanaca? ne nekakve demokratske zemlje, gdje se poštuju tolko opjevanavana ljudska prava, nego s arabija, kuvajt, oman, emirati, bahrein, zemlje u kojima ne postoji druga strana, drugo mišljenje. tim kupcima se ne spočitava nikava kršenja ljudskih prava, zatvaranja političkih zatvorenika. al drugima, oni koji ne kupuju njihovo oružje, se jako zamjera, uvodi sankcije. ono što je u ukrajinskom slučaju posebno zanimljivo jest činjenica da je ukrajina među 7 najvećih izvoznika oružja u svijetu. a kao, treba joj oružje za borbu protiv 7 lovačkih društava i 2 voda seljačke obrane. nek nekome drugome mažu oči. eto, i kredit od 4 mlrd eura će potrošiti na oružje. ameriko, da ne bude zabune. nova ruska oružja? pa koja su to? ona kojima zapad svake 3 godine mijenja kodno ime, pa ispada da rusija svake 3 godine lansira novu seriju raket,a aviona, tenkova? eto, amerikanac ima javelin, rus kornet, prvi probija 1.100 mm oklopa, drugi 1.300. i što sad? i jedni i drugi su razarali stare tenkove. jedino su rusi vidjeli kako kornet najnovije američke tenkove u iraku razbija. kao i izraelske merkave. snaga oružja nije jednostavna jednadžba. to je više matrica. zbilja, zašto zapad (najveći izvoznik oružja) ne prestane izvoziti, čak i proizvoditi oružje, koje prodaju afrikancima? da, kalašnjikov je glavni tamo, al to su iz skladišta država koje su ušle u nato. kupile američko oružje, pa prodale rusko. samo par zemalja ima vojne satelite, i protusatelitske rakete. ni jednu takvu nisu ameri napali. zato se s iranom dogovaraju.

Avatar Zaječarac
Zaječarac
13:09 17.03.2015.

KIJEV - Ukrajnska policija dobila je nalog da puca u ljude zbog velikih nereda koji su u gradu Konstantinovki na istoku Ukrajine izbili kad je oklopno vozilo ukrajinske vojske pokosilo pešake na ulici i pregazilo devojčicu (8), koja je umrla tu, majci u naručju! MUP Ukrajine saopštio je da je do nesreće došlo juče, kad je vojno vozilo naletelo na troje pešaka, od kojih je devojčica preminula, a žena i beba u kolicima su prevezeni u bolnicu. Zgažena kolica ostala su da leže, beba je prevezena u bolnicu Lokalni mediji pišu da se vozilo sa ukrajinskim vojnicima velikom brzinom kretalo ulicama Konstantinovke, ali je zatim izgubilo kontrolu i pokosilo pešake, dok neki čak navode i da je vozač oklopnog vozila bio pijan. Prema navodima svedoka, ukrajinski vojnici su jedva izbegli da ih besni građani ne kamenuju, a nešto kasnije je grupa ljudi opkolila vojne barake u gradu, gde su navodno čak i ispaljeni hici u vazduh. Posle nesreće besni građani okupili su se ispred vojne jedinice stacionirane u lokalnoj školi, zahtevajući da vojska preda one koji su odgovorni za pogibiju devojčice, a gomila je čak navodno zapalila ulaz u spavaonicu vojnika bacivši Molotovljev koktel.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije