Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pokret otpora'

Komandir Šamil zbog poziva na terorizam može dobiti 10 g. zatvora

Komandir Šamil
Printscreen/Youtube
14.01.2013.
u 11:20

Radi u kadrovskoj službi u Brodotrogiru, razveden je, otac. U Trogiru ga nitko ne poznaje kao agresivca. Kažu da je čudak, osamljenik

Komandir Šamil, koji je uime Pokreta otpora video uratkom na internetu preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu i u osmominutnom govoru pozvao na daljnje akcije, jest Damir Mamić, 41-godišnji Trogiranin kojega je policija uhitila u nedjelju kasno navečer, samo nekoliko sati nakon što je sporni video izašao na YouTubeu.

Terete ga za kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Oko podneva policijski su ga istražitelji dovezli kući, gdje je dva sata trajala pretraga stana. Nakon toga, zajedno s računalom i drugim izuzetim predmetima, vratili su ga natrag na kriminalističku obradu.

Drugi život online

Nema informacija ima li uhićeni Trogiranin ikakve veze sa zagrebačkim eksplozijama.

– Virujte mi, nije vam on nikakav terorist. Sve ovo što je snimio plod je njegove mašte. Kako me je sram, jutros nisam mogla ni po kruh otići – očajna je njegova majka Tomislava, s kojom smo jučer razgovarali. Otac Boris također je šokiran i kratko poručuje da je njegov sin punoljetan čovjek pa neka odgovara za svoje postupke.

Inače, u Trogiru su svi šokirani Mamićevim istupom. U gradu ga gotovo svi znaju, ali nitko u njemu ne vidi terorista. Nitko ga ne poznaje kao agresivca, više kao osamljenika i čudaka bez prijatelja.

Zaposlenik je Brodotrogira, radi u kadrovskoj službi i, kako kažu njegovi kolege, riječ je šutljivom, tihom, mirnom i povučenom čovjeku koji se ni po čemu ne ističe. Razveden je, otac djevojčice koja pohađa osnovnu školu.

Od susjeda ga nitko dobro ne poznaje iako ga svi znaju.

– Sa svima je na dobar dan i to je to. Ako ispadne da je neki terorist, bit ću stvarno iznenađena! – rekla nam je njegova susjeda i dodala kako bi bilo bolje da o njemu pitamo nekog drugog jer nije čula za terorista koji “vrši teror” u svojoj ulici.

– On je luđak ili budala. Kakav je to terorist koji snima govor bez maske na licu i poziva na eksplozije?! To su oni pripametni tipovi koji u životu ne znaju ni beknit. Za takve je internet raj. Ja mislim da on živi život online i tamo pokazuje sasvim drugo lice – uvjereni su poznavatelji prilika u jednom od gradskih kafića.

Prijatelji Staljin, Ranković

Slijedom toga, zavirili smo na njegov Facebook profil, odnosno na profil Komandira Šamila na kojemu je postavio i svoje privatne fotografije. Među stotinama prijatelja zapažamo Velikog Staljina, Aleksandra Rankovića, brojne komunističke partije: Hrvatske, bivše Jugoslavije, Srbije, Sombora.... Tu su i predsjednik Jugoslavije, Pokret Narodni front, Narodna radnička borba, Nova Titova Jugoslavija.... Objavio je i svoje fotografije bogate kućne biblioteke u kojoj su, uz beletristiku i brojne enciklopedije, i naslovi poput Antifašistički Split, Tuđman, Templari, Genetsko podrijetlo Hrvata...

Mamićeve aktivnosti na profilu uglavnom su vezane za revolucije i pokrete.

Policija još uvijek ne zna ima li video, u kojem hvali akcije u Zagrebu i poziva na nastavak miniranja željeznica, ali i “kasarni”, policijskih “stanica” i institucija na kojima vijore zastave “mrskog” EU, sam snimio i stavio ga na internet ili je imao pomagača, odnosno više njih.

Za poticanje na terorizam zakon predviđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

>>'Pokret otpora' u videu preuzeo odgovornost za eksplozije

Ključne riječi

Komentara 142

RI
ristorno
12:31 14.01.2013.

ha,ha,vidim "profil" tkz. teroriste,po cijeli dan "vrti" kladioničarske stranice,bez posla,odnosno ništa ne radi,izoliran,došao na iseju da bude u centru pažnje,nije on nikakvi terorista nikakve organizacije,ali je budaletina jer poziva na terorizam,i za primjer dobit će maksimalnu kaznu,jer navodit na terorizam je škakljiva stvar....

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
13:11 14.01.2013.

Kad će Kutlu zatvoriti?

Avatar emilsali
emilsali
11:49 14.01.2013.

Lancana reakcija...Logicna reakcija labilnih licnosti Problem je u Medijima da daju ovakve suvisne informacije Lancana reakcija se desava u mojoj ulici i to u letnjem periodu. Tada kad jedan od komsija pocne da pere kola tada nastupa lancana reakcija i svi redom pocnu da peru kola. Nece kratko proci a da opet u ZG nesto ne pukne upravo od ovih sto na bilo koji nacin zele da budu u prvom planu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije