Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomacija

Kolindin nasljednik u Washingtonu tek u rano proljeće

' 16. 09. 2009., Zagreb, Hrvatska - U Banskim dvorima odrzana je sjednica Ekonomskog vijeca. Vladimir Drobnjak Photo: Dalibor Urukalovic/24sata'
'Dalibor Urukalovic/24sata'
Autor
Ivanka Toma
04.07.2011.
u 07:45

Čekaju se izbori pa će državni vrh o imenovanju odlučiti tek kad se formira nova vlada

Glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom, Vladimir Drobnjak – jedino je ime koje bi premijerka Jadranka Kosor mogla predložiti za funkciju novog hrvatskog veleposlanika u SAD-u, a da ga predsjednik države Ivo Josipović prihvati.

Izvor blizak predsjedniku Josipoviću prenosi nam da je šef države vrlo čvrsto na stavu da je Drobnjak jedina osoba koju bi podržao ako ga Kosor predloži. No, kako ne vjeruje da će se to dogoditi, neće podržati nikog, što znači da će veleposlaničko mjesto u Washingtonu ostati upražnjeno dok ne prođu izbori i ne formira se nova vlada.

Usuglašeno kadroviranje

To znači da, ako HDZ neće maksimalno odugovlačiti s izborima i približiti se krajnjem ustavnom roku koji nalaže da se moraju održati u ožujku, nego će se izbori održati koncem godine, nasljednika Kolinde Grabar Kitarović bismo mogli dobiti tek u rano proljeće iduće godine.

Predsjednik smatra kako je veleposlaničko mjesto u SAD-u – središtu svjetske politike, prevažno da bi se forsiralo bilo kojeg kandidata i eventualno novoj vladi nametnulo kadrovsko rješenje koje ne želi.

Josipović, stoga, ne žuri i ne vidi nikakav problem da veleposlanstvo u Washingtonu u prijelaznom razdoblju, dok se ne vidi koja će politička opcija vladati Hrvatskom naredne četiri godine, vodi otpravnik poslova.

Interes Vlade i premijerke Kosor je, dakako, posve oprečan, no prema Ustavu premijerka vanjsku politiku, pa tako i kadroviranje u diplomaciji, mora usuglasiti s predsjednikom.

Troje medijskih kandidata

Dosadašnja veleposlanica, Kolinda Grabar Kitarović je, podsjetimo, nakon tri godine obnašanja dužnosti u Washingtonu dobila mjesto pomoćnice tajnika NATO-a u Bruxellesu. Vijest je objavljena na samom koncu ožujka ove godine i od tada se spekulira o njenom nasljedniku.

Kao o mogućim kandidatima u medijima se spekuliralo s više imena. Među njima su imena Aleksandra Heine, ravnatelja Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova, potom Marija Nobila, državnog tajnika u MVP-u, a kao kandidati predsjednika Josipovića spominjali su se njegovi savjetnici Josip Paro i Romana Vlahutin.

Komentara 9

OB
-obrisani-
08:41 04.07.2011.

Kolinda je oz Rohatinskog jedina normalna osoba koju bi covjek mozda rado zelio na vrhu Hrvatske politke , ima znanje i karizmu , sluzi se stranim jezicima, upravo ono sto bjeloglava nema. Znamo da se nje bjeloglava boji ko vraga, ali olinda je prepametna, radije je uzela mjesto gdje ce u miru obavljati svoj posao bez pritiska javnosti. Nazalost malo i rijetko ima u Hrvatskoj politici pametnih i postenih ljudi. Ovi na vlasti sve smrad do smrada. Kad samo vidis predsjednika pa premijerku , pa oporbenog kandidata za premijera , boze idem izmoliti krunicu , to je jos jedino cemu se covjek moze nadati . Bozija milost nas samo moze spasiti.

OB
-obrisani-
08:42 04.07.2011.

Kolinda Grabar Kitarović je dobila mjesto pomoćnice tajnika NATO-a u Bruxellesu ali je State Department prije odlazka izvjestila da pripreme na od Amerikanaca primpremljeni EU arbitražni sud idu odlično i da se ti Europejci Slovenci spremaju na plovidbu po novom slovenskom moru uz učenje nautičnih karti i smijuriju o šalama tipa šta se neče dati i gdje če se izključivo sudovati..

OB
-obrisani-
08:19 04.07.2011.

Sačuvaj nas bože kuge, gladi, i kradezeovih \"predstavnika\" bilo gdje... Jedna je napravila veliko NIŠTA u D.C-u, a Dvobnjak je \"uspješno\" sakrio pregovore i uspio popušiti ZERP....a tek kad vidite kako su popušili u poticajima za poljoprivredu, onda ćete see držat za glavu, jer je zabranjena sadnja bilo čega sljedećih 7 illi više godina, samo zatečeno stanje - koje izuzetno paše hohštaplerima iz EU - jer je više od 50% poljoprivrednog zemljišta neobrađeno - hvala jhebenom kradezeu i za tu izdaju. A zabrana \"izlazi\" eto baš onda kad će ona EU gamad moći kupovati poljoprivredna zemljišta. MA VIDI TI SLUČAJNOSTI.. Sve glup & gluplji u tom kradezeu, pa to je užas...Nego su se sada našli \"rotirat\" po pozicijama kao da im nije jasno da će pakirat kufere i pravac doma nakon izbora. Netko svojoj kući, a netko u Remetinec..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije