Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utjecajna hrvatica

Kolinda Grabar-Kitarović: Moć u politici ne traje vječno

kolinda grabar-kitarović
Tomislav Krasnec/VLM
12.10.2013.
u 13:00

U politici ste često izloženi intrigama, klevetama, i 'nožu u leđa'. Međutim, moja polazna i završna točka je ostati vjerna svojim osobnim standardima, vlastitom unutarnjem moralnom kompasu, kaže Grabar-Kitarović

Karijera trenutačno najutjecajnije Hrvatice na međunarodnoj političkoj sceni Kolinde Grabar-Kitarović, pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, inspiracija je i mnogim američkim studentima političkih i vojnih znanosti. To je Večernjem listu potvrđeno u rektoratu Američkog ratnog fakulteta (US Naval War College) koji je smješten u Newportu na Rhode Islandu, koji je naručio od Grabar-Kitarović tekst za njihov stručni magazin.

Fakultet je osnovan 1884. i najstarija je ustanova te vrste u svijetu. Više od 50.000 studenata diplomiralo je od 1885., a oko 300 današnjih aktivnih američkih admirala i generala te drugih visokih vojnih djelatnika završilo je ovaj studij. Na fakultetu su željeli studentima predstaviti etičke i liderske norme te promišljanja prve žene koja je, nakon funkcija ministrice vanjskih poslova RH i veleposlanice u Washingtonu, imenovana na visoki položaj u NATO-u, u kojem je zadužena i za reforme. Kolinda Grabar-Kitarović svoj je esej, u kojem na diplomatski način progovara i o problemima koje je imala tijekom "učenja i odrastanja" u hrvatskoj politici, započela poznatom rečenicom Abrahama Lincolna: "Gotovo svi ljudi mogu podnijeti nedaće, ali ako želite testirati čovjekov karakter, dajte mu moć."

"Moj je život bio prožet etičkim izazovima koji su mi pomogli da naučim puno o sebi i svijetu oko sebe. Uz takva iskustva gradimo svoj karakter, što je jedan od najvažnijih elemenata liderstva. Odrasla sam u komunističkoj zemlji u kojoj je pojedinac bio skriven iza nekog oblika kolektivizma – bilo da je to stranka, vodeća elita ili radnički sindikati. Pojedinačna ljudska prava bila su potisnuta. Doista, taj termin nije ni postojao.

Etička pitanja pomirbe

U ratu, koji je bio osobito brutalan za civile i u kojem je primijenja strategija spaljene zemlje i masovnog silovanja kao oružja, našla sam se, među ostalim ratnim stradavanjima kojima sam svjedočila, i usred raketnog napada pobunjenih Srba na Zagrebu 2. svibnja 1995. A onda sam proživjela i pomirbu s bivšim protivnicima. To je bilo protkano moralnim dilemama i etičkim izazovima. Kako oprostiti kad još ne možete zaboraviti? Kako razlikovati ono što treba izdvojiti i što bi trebala biti povijesna lekcija za buduće naraštaje? Kako se odlučiti kome dati oprost – a taj je proces nužan za svaku pomirbu – i u isto vrijeme osigurati pravdu za žrtve? Kako znati da niste napravili ozbiljne pogreške u svemu tome?

U takvim dvojbama morate zamisliti kakvu budućnost želite i raditi da se to postigne", napisala je Grabar-Kitarović. Prisjetila se i svojih diplomatskih i političkih početaka u kojima je brzo naučila što se događa kad političar s velikim potencijalom ne prođe na karakternom testu nakon preuzimanja vlasti."I kao političarka svjedočila sam nedostatku volje lidera da se odupru iskušenjima pa je to dovelo do loših etničkih propusta. Vidjela sam karizmatične vođe koji padaju na Bat-Šeba sindromu i koji su postali toliko zaslijepljeni moći da su zaboravili da vlast neće trajati zauvijek i skrivati njihove tajne akcije.

Politika može biti brutalna. U politici ste često izloženi intrigama, klevetama, i 'nožu u leđa'. Međutim, moja polazna i završna točka je uvijek ostati vjerna svojim osobnim standardima, vlastitom unutarnjem moralnom kompasu. Životno iskustvo me je naučilo da etičko vodstvo znači najprije biti vjerna sebi i čvrsto utemeljena u stvarnosti te svjesna da smo i mi lideri kao i oni podređeni svi jednaki u našim obvezama, poštovanju ​​zakona i etičkih standarda. Politički i diplomatski imunitet ne daje nam pravo da ga iskrivljujemo i nemamo zbog toga odrješenje od kršenja zakona. Etičko liderstvo znači da se prema drugima ponašate onako kako biste željeli da se odnose prema vama, s dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničko, vjersko, spolno ili socijalno podrijetlo." Kolinda Grabar-Kitarović studentima je poručila da etičko liderstvo nosi i obvezu poboljšanja života drugih. Naglasila je da čvrsto vjeruje u altruizam.

Osobna etika

"Moramo izgraditi profesionalnu etiku nakon naše osobne etike. Poštenje, brižnost i suosjećanje za druge moraju nas voditi u profesionalnim i osobnim životima. Ako želite moj savjet, vi koji studirate da budete lideri znajte da postoje mnoge knjige o tome. U svakom slučaju, slijedite te preporuke, ali slijedite i svoje instinkte i založite se za svoja uvjerenja. Ono što sam naučila tijekom svog života jest da sve ima svoju svrhu. Situacije u životu, bilo dobre ili loše, neće trajati zauvijek. Svaki je pad novi korak naprijed. Svaki težak trenutak ima svoj razlog – da nas nauči cijeniti one dobre. Ni moć ni nedaće neće trajati zauvijek. Ali mi ćemo ostati. U kojem svojstvu – i to je naš izbor!", zaključila je bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova, koja i na funkciji u NATO-o nastavlja promicati svoju zemlju te šalje pozitivne poruke u svijet da imamo i lidere koji neće završiti u zatvoru zato što su im osobni interesi prije državnih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije