Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POPIS

Objavljen popis najmoćnijih putovnica na svijetu: Vodeći su Emirati, a Hrvatska uopće ne stoji loše

Od 01. sije?nja 2018. zahtjev za izradu nove putovnice mo?i ?e se predati elektroni?kim putem
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
26.12.2023.
u 18:38

Od zemalja u regiji, Slovenija je zauzela sedmo, Srbija 32., Sjeverna Makedonija i Crna Gora 36. i 37. mjesto, a Albanija i BiH 43. i 44.

Stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata imaju najmoćnije putovnice na svijetu. Bez vize mogu ući u 130 zemalja, u 50 mogu vizu zatražiti po dolasku, a za 18 zemalja moraju vizu nabaviti prije putovanja, objavio je Passport Index. Prema njihovom popisu, većina europskih zemalja dobro je prošla, dok je na posljednjem 98. mjestu Sirija čiji građani bez predavanja zahtjeva za vizu mogu ući u 40 zemalja.

Drugo i treće mjesto dijeli 10 zemalja s europskog kontinenta, među kojima su Njemačka, Francuska, Luksemburg i Švedska. Na četvrtom mjestu pojavljuje se Južna Koreja, uz Dansku, Belgiju, Portugal, Poljsku i Irsku. SAD ima šestu putovnicu po jačini, a mjesto dijeli s Australijom i Slovačkom. 

Hrvatska je putovnica na respektabilnom osmom mjestu, kao i Latvija, Litva i Lihtenštajn. U 123 zemlje možemo ući bez putovnice, još 49 traži vizu po dolasku, a 26 zemalja od Hrvata očekuje da prije puta zatraže vizu. Od zemalja u regiji, Slovenija je zauzela sedmo, Srbija 32., Sjeverna Makedonija i Crna Gora 36. i 37. mjesto, a Albanija i BiH 43. i 44. Kosovo je na 57. mjestu, a njegovi građani trebaju vizu za ulazak u 141 zemlju.

Osim Sirije, na začelju ljestvice su Irak, Somalija, Pakistan i Jemen, čijim stanovnici vizu trebaju za ulazak u 150 i više zemalja na svijetu. Indija je na 67. mjestu s dozvoljenim bezviznim ulaskom u 77 zemalja, nositelji kineske putovnice mogu putovati u 94 zemlje, a Rusi u 182 bez da prethodno zatraže vizu.

VIDEO Jela od bakalara chefa Hrvoja Zirojevića

 

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
20:21 26.12.2023.

Pitajte srbende i kriminalce koliko vrijedi hrvatska putovnica!

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
20:36 26.12.2023.

Kakav loš i netočan članak. Dakle točno je da 116 zemalja ne traži vizu, dakle putovnicu ili osobnu iskaznicu, 49 + 7 različite oblike viza s različitim trajanjem (e-viza, viza po dolasku u standardnoj proceduri ali bez problema pri dobivanju)) dok 26 ima određene uvjete za vizu koju mogu i ne moraju izdati. Dakle nije riječ o bilo kakvoj zabrani! Treba samo otići na link koji je interesantno stavljen u članku, ali je autor očito slab s brojkama i razumijevanjem.

MA
majeltomoguce
19:37 26.12.2023.

26 zemalja Hrvatima je zabranilo ulazak, mene više zanima taj podatak, jer nisam za to znao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije