Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove trošarine

Koliko će pojeftiniti rabljeni auti i tko će biti oslobođen od trošarina?

'SPECIJAL OBZOR 09.08.2012., Zagreb - Ministar financija Republike Hrvatske Slavko Linic.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
1/4
02.11.2012.
u 19:34

Građani, vozači automobila na plin i dobar dio industrijalaca bit će pošteđeni skuplje struje i plina 1. srpnja 2013. 
Novih trošarina na gorivo bit će pošteđeni ribari i poljoprivrednici, a pojeftinit će i manji i rabljeni automobili

Ministar financija Slavko Linić sa suradnicima iz Carinske uprave predstavio je prijedlog novih trošarina i posebnih poreza koji će biti potpuno usklađeni s europskom regulativom.

Pojeftinjuju sokovi

Iako ni ministar financija Slavko Linić ni njegovi suradnici nisu iznijeli nijednu konkretnu brojku, rekli su da se može očekivati kako će se od 1. srpnja 2013. godine, prvog dana punopravnog članstva Hrvatske u EU, trošarine na kavu i bezalkoholna pića smanjiti tako da bi cijena tih proizvoda trebala biti približna onima koje imaju zemlje u okruženju. To čine kako bi građane destimulirali od odlaska u šoping preko granice.

Što se tiče cigareta i ostalih duhanskih proizvoda, već 1. srpnja iduće godine oni će znatno poskupjeti, a dodatna poskupljenja duhana polako će se uvoditi i iduće tri godine. Koliko će cigarete, makar i približno, poskupjeti ulaskom u Uniju, Linić nam nije znao reći. Opravdao se time što je to, kaže, radna verzija koja ide u javnu raspravu, a potom i u dva saborska čitanja.

Najveća novost bit će, sukladno EU direktivama, uvođenje trošarina na prirodni plin, električnu energiju, ugljen, koks i energente. Ministarstvo financija predložit će (za EU pravila) minimalne trošarine, uz niz oslobođenja i izuzetaka.

Građani će biti oslobođeni novih nameta jer se trošarine neće plaćati za korištenje električne energije i prirodnog plina u kućanstvima, a pošteđeni će biti i vozači koji voze na plin. Ribari i poljoprivrednici neće plaćati trošarine na plavi dizel. Od novih trošarina na sve vrste energenata i struju bit će pošteđeni i industrijalci koji proizvode ciglu, cement, crijep, vapno, porculan, keramiku, staklo...

Od 1. srpnja iduće godine primjenjivat će se novi zakon o posebnim porezima na motorna vozila pa je očekivati da će najviše pojeftiniti rabljena vozila i manji automobili koji ispuštaju malo ugljikova dioksida. Sada se trošarine računaju po vrijednosti vozila, a po novome će se računati uz pomoć formule u kojoj je vrijednost vozila jednako važna kao i ekološka komponenta, odnosno emisija ugljikova dioksida po kilometru.

Stoga će pojeftiniti automobili koji manje zagađuju okoliš, a kratica "g CO2/km" odjednom će biti vrlo popularna. Tako će, primjerice, Kia Rio s benzinskim motorom pojeftiniti 3681 kunu, a zbog malo emisije CO2 pojeftinit će za 7963 kune čak i skupi Audi A6 s motorom snage 312 KS. Prema novom modelu, na benzince koji ispuštaju do 90 g/km CO2 i dizelaše koji ispuštaju do 85 g/km C02 neće se plaćati trošarina, ali takvi automobili na našem su tržištu prava rijetkost. Potpuno električna vozila će kao i do sada biti u potpunosti oslobođena trošarina. Pojeftinit će i rabljena vozila jer će se tretirati kao i nova – više se neće dodatno penalizirati stopom od 50 do 100 posto.

Jeftiniji nakit i krzno

Ministar Slavko Linić najavio je već za 1. siječnja 2013. ukidanje posebnog poreza od 30 posto na luksuzne proizvode poput nakita, odjeće i obuće od krzna i kože reptila, oružje...

– Ovo je jedna od mjera za poticanje malog i srednjeg poduzetništva – rekao je ministar Linić. Procijenio je da će sve ove promijene imati neutralan učinak na državni proračun u 2013. godini, premda se u državnu blagajnu samo od poreza na luksuzne proizvode tijekom 2011. i prvih šest mjeseci ove godine slilo solidnih 34,67 milijuna kuna.

Radi usklađivanja s obveznim trošarinama propisanim direktivama EU od 1. srpnja 2013. godine uvode se trošarine na prirodni plin, električnu energiju, benzine, dizele, biogoriva, kerozin, plinska ulja...

Komentara 10

Avatar WindFucker
WindFucker
20:48 02.11.2012.

VW Golf V 2,0 TDI 2010. godište Osnovna cijena 55.000 kuna _________________________________________________________ Daj odmah 7 komada...

FE
fefellerunt
21:01 02.11.2012.

Kako i administratori štite ovu politiku vlade koja omogućava bogatima da budu još bogatiji , a siromašnima da ne mogu ni preživjeti. zar to administratoru onda nije poticanje na umiranje onih koji imaju manje od 4000 kn primanja? Naravno da su i za tebe oni nesposobni i tako im i treba . Dok poskupljuju osnovne životnepotrebe kruh, mljeko , grijanje, struja, povećan PDV na sve ostale životne potrebe , dotle se bogatima omogućuje da kupuju luksuz . A tko su bogati u hrvtaskoj? Koliko ima bogatih sa primanjima većim od 10000 kn koji žive od svog rada i znanja stvarajući vrijednosti?

OB
-obrisani-
20:09 02.11.2012.

Ajmo narode.navali...zadnje pare iz čarape čupaj....ihhhaaa....jeptinooooo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije