Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opstanak ljudi

Koliko će još opstati ljudi kad nam izumru pčele

pcela
22.04.2010.
u 09:08

Još ne poznajemo sve međuovisnosti vrsta, pa moramo biti vrlo oprezni.

U povijesti planeta Zemlje bilo je pet velikih događaja zbog kojih su oblici života masovno izumirali. Tada nestali oblici života tema su izučavanja paleontologa i biologa. Neke su se vrste pokazale naizgled otpornima u borbi za opstanak, ali su naglo nestale. Više boli što mnoge vrste nestaju pred našim očima i nikako ih se ne može vratiti. A najviše, kada je čovjek glavni ili jedini uzročnik njihova izumiranja.

Prirodoslovci se ne zauzimaju za očuvanje vrsta iz znanstvene bahatosti, da bi ih mogli proučavati i razvrstavati, nego upravo zato što znaju više od ostalog čovječanstva i svjesni su da još mnogo toga ne znaju.

Nekima se možda fućka što je na Mauricijusu izumrla ptica dodo, drugima je smiješna njezina pojava, ali prirodoslovce uvijek zazebe oko srca, jer su mnoge veze međuovisnosti života još nepoznate. Tako i ne znamo je li, kad izumre neka vrsta, puknula i ključna karika lanca održanja života na Zemlji. Neobjašnjivo izumiranje pčela medarica zvoni na uzbunu iako ne mora biti točna čuvena Einsteinova izjava: kada izumru pčele, čovjeku preostaju još samo četiri godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije