Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I PROFESORI PODRŽALI STUDENTE
Povratak na članak

Koji problemi muče Hrvatske studije već 20 godina i zašto se ukida studij filozofije?

"Čak i kada je bio smijenjen ranih devedesetih godina (Ante Čović), kada je tadašnji rektor Šunjić smijenio njega, Pavu Barišića i Mislava Ježića s Hrvatskih studija, išli su do Ustavnog suda kako bi se vratili. A danas je upravo njima dano da vode povjerenstvo za preustroj Hrvatskih studija"

Komentari 8

B2
bokida 2
13:08 21.03.2017.

Postoje normalni studenti i oni sa zadatkom.

VL
TW
TWITOIST
13:55 21.03.2017.

Ako ih je viska neka idu na ''zapad'' kao i informaticari ,ovi zadnji kazu da na ''zapadu'' ima posla preko glave,ali nisu sigurni ima li i za kavgadzije.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:34 21.03.2017.

Sasvim jednostavno, ostvaren je izgleda dogovor današnje vlasti i rektorskog zbora o ukidanju filozofskih i dugih društvenih studija na državnim fakultetima i prebacivanju svih studijskih skupina na Hrvatsko katoličko sveučilište. S jedne strane politici na vlasti je potrebna podrška crkve u ostvarivanju i zadržavanju vlasti a s druge strane crkva teži za još više sredstava za svoje potrebe, zatim za preoblikovanje društvenog života i ponovno preispitivanje mnogih znanstvenih područja. Nakon Zagreba na redu je Zadar, ali tamo će biti mnogo lakše nego u Zagrebu. Slabiji orah su Hrvatski studiji gdje postoji stručan i hijerarhijski sukob već duži niz godina i već su spremni za mrvljenje. Veći zalogaj bit će Filozofski fakultet, ali to će ići putem financiranja od strane Ministarstva ali u sporijem procesu nego s Hrvatskim studijima. Crkva je mudro uočila da je putem katoličkih udruga to sve nije bilo moguće i pokazuje se već neko vrijemo kontraproduktivno pa je prepustila to sadašnjoj politici da ""zakonskim putem" sve to riješi. Za studente će biti promjena u tome što će morati donositi za upis "karakteristike" odnosno preporuke svojih župnika, a nadležni biskupi imati će pravo izbacivanja studenata bez velikih objašnjenja. I nekada su studenti imali "karakteristike" ali od partijskih komiteta i to je nekada bio oblik zastrašivanja i pokoravanja. Slična pokora bit će i sada. Tko hoće studirati, studirati će, a tko neće pod takvim uvjetima i ne mora. Politiku a izgleda i crkvu već odavno ne brinu mladi, školovani i nezaposleni i ne treba očekivati neku podršku. Treba se pokoriti.

VL
AR
arwin
13:44 21.03.2017.

A neš ti štete od ukidanja studija filozofije...Stvarno ne znam kako ćemo preživjeti bez tih dodatnih filozofa...Bolje nek se prime posla i upišu neki pravi fakultet a ne da kad završe da godinama čmrlje na burzi i kenjaju o tome kako država ne brine o visokoobrazovanima...

VL
AL
Alberti
14:01 21.03.2017.

Teologa je ocito previse i to na svim nivoima.

VL
LU
lunar777
13:43 21.03.2017.

Manje filozofa više liječnika...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.